Kuchnia ze ślimakiem

Aktualizacja:
Kuchnia ze ślimakiem

Nie bez powodu symbolem Slow Food został ślimak. Idea ruchu to nie tylko pochwała dobrego smaku. Oprócz tego co jemy, ważne jest także jak jemy. Jaką bowiem przyjemność czerpiemy z jedzenia, skoro zamiast delektować się smakiem i zapachem – w pośpiechu je połykamy?

Zdjęcie: Bartosz Krupa / East News
Przepisy autorstwa Michała. W domu przygotowuje je ze zdrowych, naturalnych i ekologicznych produktów. Najchętniej z tych, które rosną w jego ogrodzie.
Omlet warzywno – ziołowy
Składniki:
6 jajek
papryka
cebula czerwona
pomidor
koperek
natka pietruszki
kurkuma
pieprz, sól
papryka słodka
papryka ostra
Bazylia
Kolendra
masło
Sposób przygotowania:
Ubić jajka (mikserem)
Warzywa pokroić w kostkę
Dodać przyprawy i warzywa do jajek
Wszystko delikatnie wymieszać
Rozgrzać patelnię i dodać masło
Wylać wszystko na rozgrzaną i natłuszczoną masłem patelnię
Jajka faszerowane
Składniki:
6 wiejskich jajek
Lutenica ( ayvar bułgarski)
Miód
Majonez
Rodzynki
Koperek
Papryka
Sposób przygotowania:
Ugotować jajka
Obrać i pociąć jajka w połówki
Wyjąć żółtka
Żółtka ugnieść z lutenicą i majonezem w misce
Farsz wsadzić do jaj
Ozdobić koperkiem i papryką
Brzoskwinie faszerowane
Składniki:
6 brzoskwiń
1 banan
Płatki owsiane
Migdały – płatki
Rodzynki
Miód
Sposób przygotowania:
Brzoskwinie przeciąć w połówki, wyjąć pestki
Banany zmielić
Mus bananowy, rodzynki, płatki owsiane wymieszać i wsadzić do brzoskwiń
Brzoskwinie posypać migdałami i polać odrobiną miodu.
Przepisy szkolne, autorstwa Joanny Kowalczuk:
Batoniki musli
Składniki:
Dowolnie dobrana mieszanka płatków (owsiane, kukurydziane, pszenne, lub gotowa mieszanka płatków śniadaniowych musli znp. z serii Crunchy
Dowolnie dobrane bakalie (suszone owoce żurawiny, ananasa, banana, orzeszki ziemne niesolone, migdały, niesolone ziarna słonecznika)
puszka skondensowanego, słodzonego mleka
Przygotowanie:
Rozdrobnić płatki, posiekać bakalie, mleko przelać do rondelka, podgrzać delikatnie mieszając, nie doprowadzając do wrzenia. Ciepłe mleko wymieszać z płatkami. Masę rozłożyć (na wysokość ok. 1,5 cm) na dużej, niewysokiej formie wyłożonej pergaminem.
Piec w piekarniku w 180 st. C. przez około 20-25 minut.
Batony wykrajać nie później niż po upływie 5-10 minut od wyciągnięcia blachy z piekarnika ( dłuższy okres sprawi, iż masa mocno stwardnieje, co utrudni krojenie).
Sok- najlepiej wyciskany ze świeżych, lokalnych, sezonowych owoców i warzyw. Proponujemy sok jabłkowo-marchwiowy z odrobiną cytryny.
Owocowe szaszłyki:
Owoce: jabłka, gruszki, brzoskwinie, winogrona, banany, kiwi
Polewa czekoladowa: czekolada o wysokiej zawartości kakao (i magnezu), np. deserowa
Do dekoracji: liście mięty /nasze dzieci uprawiają w szkolnym ogródku, obok warzyw, pachnące zioła, w tym miętę
Autor: Izabela Wodzińska
Źródło: Dzień Dobry TVN
Pozostałe wiadomości