C: Kuchnia kresowa to jedna z najciekawszych, ale wciąż nieodkrytych regionalnych kuchni. Łączy w sobie różne wpływy – litewskie, białoruskie, rosyjskie, ukraińskie, żydowskie, austro-węgierskie i tatarskie. Jest oparta na lokalnych warzywach, głównie ziemniakach, a prócz tego na drobiu i wieprzowinie. Potrawy kuchni kresowej zachwycają prostotą i oryginalnym smakiem.
Kuchnia z kresów – słynne potrawy
Początkowo kuchnia kresowa z Podlasia była kojarzona z potrawami spożywanymi przez bogatych właścicieli ziemskich. Jednak później wiele potraw kuchni kresowej pochodziło z chłopskich domów – są to proste, zdrowe i smaczne dania oparte na warzywach i mięsie. Najpopularniejszym warzywem na terenach dzisiejszej Białorusi, Ukrainy, Litwy i północno-wschodniej Polski jest z pewnością ziemniak. Przyrządza się z niego niezliczoną ilość potraw. Najsłynniejsza jest z pewnością babka ziemniaczana. Innym popularnym daniem kuchni kresowej są kartacze, czyli pyzy ziemniaczane wypełnione farszem z mięsa z dodatkiem cebuli, twarogu albo grzybów. W wersji litewskiej kartacze mają podłużny kształt. Podaje się je zazwyczaj ze śmietaną.
Kuchnia Kresów Wschodnich to też zupy. Najsłynniejszą zupą z tamtych regionów jest solanka. Ta gęsta, sycąca zupa jest przygotowywana na mięsnym lub rybnym wywarze z dodatkiem pomidorów, ogórków i cebuli. Solanka jest doskonałym, rozgrzewającym daniem zwłaszcza zimą.
Kuchnia kresowa z Podlasia – przepis na babkę ziemniaczaną
Na Podlasiu znajdziemy wiele potraw przygotowywanych według tradycyjnych przepisów i tych przekazywanych z pokolenie na pokolenie. Najsłynniejszą potrawą z Podlasia jest z pewnością babka ziemniaczana. Idealna babka powinna mieć kremową konsystencję i chrupiącą skórkę o złocistym kolorze. Jak zatem przygotować tradycyjną babkę ziemniaczaną?
Składniki:
· 2 kg ziemniaków,
· 2 jajka,
· 1 cebula,
· 150 ml mleka,
· szczypta soli,
· szczypta pieprzu,
· szczypta majeranku,
· 20 dag boczku wędzonego,
· olej do smażenia.
Przygotowanie:
1. Ziemniaki w dużej misce trzemy na tarce o drobnych oczkach.
2. Mleko podgrzewamy do zagotowania i stopniowo wlewamy je do miski z ziemniakami, mieszamy.
3. Do masy ziemniaczanej dodajemy jajka i dokładnie mieszamy.
4. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy pokrojony boczek i cebulę.
5. Gdy cebulka się zeszkli, dodajemy ją z boczkiem do masy ziemniaczanej i mieszamy.
6. Blachę do pieczenia smarujemy olejem i przekładamy na nią masę ziemniaczaną. Na wierzch masy możemy położyć kilka plasterków boczku.
7. Babkę pieczemy przez około 1,5 godziny w temperaturze 200 stopni. Wierzch babki powinien nabrać złocistego koloru. Smacznego!
To typowe dla kuchni kresów danie jest tak popularne, że co roku na Podlasiu odbywają się międzynarodowe mistrzostwa w pieczeniu babki ziemniaczanej. Babka ziemniaczana jest też tradycyjną potrawą na Białorusi.
Kuchnia kresowa - gołąbki ziemniaczane
Jednym z najpopularniejszych dań kuchni kresowej , oprócz babki ziemniaczanej, są gołąbki ziemniaczane . Żeby je przygotować, będziemy potrzebować:
· 1 kg ziemniaków,
· 2 cebule,
· 2 jajka,
· 1 kapustę,
· 2 szklanki bulionu,
· 2 ząbki czosnku,
· łyżkę masła,
· szczyptę soli,
· szczyptę pieprzu,
· liść laurowy,
· śmietanę.
Przygotowanie:
1. Ziemniaki ścieramy na tarce o drobnych oczkach, następnie odcedzamy na sitku.
2. Cebulę kroimy na drobną kostkę i podsmażamy na maśle, studzimy.
3. Cebulę dodajemy do startych ziemniaków, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz, mieszamy masę.
4. Do masy dodajemy jajka i mieszamy całość.
5. W międzyczasie gotujemy kapustę do miękkości, studzimy.
6. Odrywamy z kapusty liście i na każdym z nich kładziemy małą porcję masy ziemniaczanej, zaginamy i zwijamy liść z farszem w środku. Zawijanie liści wymaga nieco wprawy, ale po kilku próbach na pewno sobie z tym poradzimy.
7. Pozostałe liście układamy na dnie głębokiego garnka.
8. Przekładamy do garnka gołąbki i zalewamy je bulionem, dodajemy liść laurowy.
9. Gołąbki dusimy na małym ogniu przez około godzinę.
10. Ziemniaczane gołąbki możemy podawać ze śmietaną i skwarkami.
Położenie geograficzne Kresów sprawiło, że przez wieki mieszały się tam ze sobą różne kultury – co ma również odbicie w regionalnej kuchni. Nieco zapomniana kuchnia polskich kresów od jakiegoś czasu ponownie wzbudza zainteresowanie – i słusznie, bo znajdziemy tu wiele pysznych, prostych przepisów przekazywanych z pokolenia na pokolenie. Podczas pobytu na Podlasiu musimy koniecznie spróbować najsłynniejszych potraw tej kuchni regionalnej: babki ziemniaczanej, gołąbków ziemniaczanych i sycącej solanki. Możemy je również przyrządzić w domu według tradycyjnych przepisów.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN