Materiał promocyjny

Kuchnia inspirowana sztuką: Wiatr halny” Stanisław Witkiewicz

Anna Starmach, zwyciężczyni pierwszej edycji "Gotuj o wszystko", przygotowała w kuchni Dzień Dobry TVN potrawy inspirowane "Wiatrem halnym” Stanisława Witkiewicza.

KLUSKI Z BRYNDZY

SKŁADNIKI:

300 g bryndzy

370 g mąki pszennej

2 jaja

1 szklanki jogurtu naturalnego

2 łyżki masła

1 łyżka bułki tartej

PRZYPRAWY KAMIS:

Sól Morska w młynku

Pieprz Kolorowy w młynku

Koperek

PRZYGOTOWANIE:

Bryndze utrzyj na gładką masę, dodaj jogurt, koperek, mąkę i jajo. Ciasto powinno być dość zwarte. Ciasto pokrój tak jak łazanki. Gotuj w osolonej wodzie przez około 4 minuty.

BOMBOLKI Z MIODEM

SKŁADNIKI:

0,5 l mleka

80 g drożdży

1 kg mąki pszennej

4 jaja

200 g masła

60 g cukru

100 ml miodu

PRZYPRAWY KAMIS:

Wanilia laska

PRZYGOTOWANIE:

Zrób zaczyn z drożdży 45 g mąki i 45 g cukru. Gdy podwoi swą objętość dodaj jaja, resztę mąki, 80 g stopionego masła i ziarenka wanilii. Wyrób ciasto. Formuj kuleczki (bombolki) i odstaw do wyrośnięcia. Gdy podwoją swą objętość, posmaruj stopionym masłem i włóż na około 15 minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni. Upieczone ułóż na talerzu i polej miodem wymieszanym z pozostałym roztopionym masłem.

MOSKOL

SKŁADNIKI:

1 kg obranych ziemniaków

0,5 kg mąki

100 ml mleka

50 ml jogurtu naturalnego

PRZYPRAWY KAMIS:

Sól Morska w młynku

Czosnek granulowany

Kminek cały

PRZYGOTOWANIE:

Ziemniaki ugotuj, zmiksuj na puree dodając mleko, kefir, sól. Stopniowo dodawaj mąkę. Formuj placuszki o grubości około 1,5 cm. Smaż na teflonowej patelni nie używając tłuszczu. Podawaj z masełkiem czosnkowym lub skwarkami.

KWAŚNICA

SKŁADNIKI:

500 g mięsa wieprzowego z kością

200 g wędzonego boczku

Marchewka

2 cebule

4 suszone grzybki

500 g kiszonej kapusty

5 ziemniaków obranych i pokrojonych w kostkę

PRZYPRAWY KAMIS:

Czosnek Staropolski

Ziele Angielskie

Pieprz Czarny Ziarnisty

Sól Morska w Młynku

Liście Laurowe

PRZYGOTOWANIE:

Boczek pokrój w kostkę przysmaż na patelni, dodaj wieprzowinę, cebulę, pokrojone warzywa, czosnek, 2 liście laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego , smaż jeszcze przez chwilę. Zalej 1,5 litrem wody i gotuj około godziny. Osobno ugotuj ziemniaki. Do wywaru wrzuć kapustę i gotuj przez kolejne 15 minut. Dopraw do smaku. Podawaj z ziemniaczkami

KRUCHE CIASTECZKA Z OSCYPKIEM

SKŁADNIKI:

200 g oscypka

200 g mąki pszennej

100 g masła

2 jaja

Odrobina zimnej wody

PRZYPRAWY KAMIS:

Kolendra

Kminek cały

Sól Morska

Chili Pieprz Cayenne

PRZYGOTOWANIE:

Oscypek zetrzyj na tarce o małych oczkach. Połącz z mąką, jakiem i masłem pokrojonym w drobne kawałki. Następnie włóż do lodówki na min pół godziny. Po tym czasie ciasto rozwałkuj i wykrawaj ciasteczka o dowolnym kształcie. Posmaruj roztrzepanym jakiem, posyp kminkiem/kolendrą/grubą solą/Chili. Piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni przez około 12 minut.

SAŁATKA Z BUNDZEM I ZIOŁAMI

SKLADNIKI:

300 g bundzu

4 ząbki czosnku

Bazylia świeża

Tymianek świeży

Oliwa z oliwek

Zielona sałata

100 g suszonych pomidorów

PRZYPRAWY KAMIS:

Oregano

Kminek cały

Papryka słodka w płatkach

Sól Morska w młynku

Pieprz Kolorowy w młynku

PRZYGOTOWANIE:

Ser pokrój w kostkę. Przełóż do miski, posyp suszonymi przyprawami, solą, pieprzem, drobno pokrojonym czosnkiem. Zalej około szklanką oliwy i odłóż na 24h do lodówki. Podawaj z zielona sałatą, suszonymi pomidorami i grzankami.

Autor: TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości