Przepisy kulinarne

Kuchnia gryczana

Przepisy kulinarne

Aktualizacja:

Wspaniałe przepisy bazujące na kaszy gryczanej zaproponował dziś państwu nasz dyżurny kucharz Joseph Seeletso

Kasza gryczana ze skrzydełkami

Składniki:

450g kaszy gryczanej

1 średnia cebula, posiekana

1 łyżka masła

4 nasiona kardamonu

8 goździki

1 laska cynamonu

2 liście laurowe

600ml wywaru z kurczaka

200g skrzydełek z kurczaka

Przygotowanie:

Rozpuść na patelni masło, dodaj cebulę i smaż 5 minut. Dodaj przyprawy i liście laurowe i smaż jeszcze minutę. Wsyp kaszę gryczaną i skrzydełka, smaż przez chwilę. Zalej wywarem, zagotuj, przykryj folią aluminiową. Wstaw patelnię do piekarnika na 20-30 minut. Przed podaniem dodaj do kaszy odrobinę masła.

Kasza gryczana z suszonymi owocami w wódce

Składniki:

240g uprażonej kaszy gryczanej

600ml wywaru warzywnego

30g cebuli

15 g czosnku

50g parmezanu

120g suszonych owoców namoczonych w wódce

Przygotowanie:

Zagotuj wywar. Wrzuć kaszę i gotuj 15 minut. W patelni podsmaż cebulę i czosnek. Dodaj owoce odsączone z wódki i smaż 2 minuty. Odsącz kaszę, dodaj na patelnię, wymieszaj i dopraw solą i pieprzem. Przed podaniem posyp parmezanem.

Sałatka z kaszy gryczanej i owoców sharon

Składniki:

200g ugotowanej kaszy gryczanej

50g posiekanych suszonych pomidorów

1 posiekana papryczka chili

50g liści kolendry

50ml oliwy

1 ogórek pokrojony w kostkę

1 sharon pokrojony w kostkę

Przygotowanie:

Wymieszaj wszystkie składniki w misce, dopraw solą i pieprzem. Owoce sharon można jeść świeże, suszone, na ciepło, na zimno – ze skórką lub bez. Skórka jest bardzo słodka.

Autor: Bartłomiej Węgrzyn

Źródło: Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości