Pasta z pestek dyni
Składniki:
1 szklanki pestek dyni
3 łyżki serka mascarpone
sól pieprz do smaku
łyżka sosu sojowego
sok z 1 cytryny
kiełki rzodkiewki
Przygotowanie:
Pestki prażymy na suchej patelni aż się przyrumienią i mielimy w młynku do kawy na proszek. Mieszamy z serkiem mascarpone, sosem sojowym i sokiem z cytryny. Solimy i pieprzymy do smaku. Pastę podajemy z chlebem żytnim razowym na zakwasie posmarowanym masłem i kiełkami rzodkiewki.
Batony energetyczne
Składniki:
1 szklanka płatków owsianych
1 szklanka różnych orzechów (brazylijskie, nerkowce, włoskie, migdały)
1 szklanka suszonych owoców ( figi, żurawina, rodzynki, śliwki itp.)
50 g masła
1 gruszka
Przygotowanie:
Płatki owsiane mielimy w blenderze na mąkę, osobno mielimy orzechy. Owoce drobno szatkujemy, gruszkę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Wszystkie składniki mieszamy razem, chwilę zagniatamy, aby się połączyły. Powstałą masę rozgniatamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Z masy formujemy prostokąt grubości ok. 1 cm. Kroimy na prostokątne batony i pieczemy w temp. 180 stopni przez 15 minut.
Sałatka z zielonej soczewicy
Składniki:
1 szklanki zielonej soczewicy
1 duży pęczek natki pietruszki
1 mała czerwona cebula
2 pomidory
1 szklanki delikatnej oliwy z oliwek
sok z 1 cytryny
1 łyżeczka zmielonego kminu rzymskiego
1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki
szczypta pieprzu cayenne
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Soczewicę moczymy przez noc, płuczemy i gotujemy w podwójnej ilości wody z 1 łyżeczki soli ok. 25 minut (tak aby była miękka, ale nierozgotowana). Soczewicę studzimy i mieszamy z drobno poszatkowana natką pietruszki, pokrojonymi w kostkę pomidorami i pokrojoną w drobną kostkę cebulą. Dodajemy oliwę, sok z cytryny, kmin, słodka paprykę, pieprz cayenne, solimy pieprzymy do smaku i wszystko delikatnie mieszamy.
Kotleciki z kaszy jaglanej i tofu
składniki:
2 szklanki ugotowanej na sypko kaszy jaglanej
1 kostka tofu (ok. 180 g)
5 średnich startych na grubej tarce pieczarek
garść drobno poszatkowanego szczypioru, albo szczypiorku
3 łyżki mąki grochowej
1 łyżka oleju sezamowego
3 łyżki sosu sojowego
szczypta świeżo zmielonego pieprzu
bułka tarta
masło sklarowane (ewentualnie olej)
Przygotowanie:
Kaszę jaglaną mieszamy z rozkruszonym tofu i pozostałymi składnikami. Dobrze wyrabiamy rękami na jednolitą masę. Formujemy z niej kulki o wielkości śliwki i spłaszczamy na talerzu z bułką tartą, tak aby uzyskać kotleciki o grubości 1cm. Obtaczamy z dwóch stron w bułce tartej i powoli smażymy na maśle sklarowanym, tak aby utworzyła się złota chrupiąca skórka, ale w nie za niskiej temperaturze, żeby kotleciki nie wypiły za dużo tłuszczu.
Chipsy z glonów nori
Składniki:
1/2 szklanki mąki z ciecierzycy lub grochowej
1/2 szklanki brązowego ryżu
1,4 szklanki sezamu
szczypta pieprzu
1/2 łyżeczki soli
1 ząbek czosnku
ok. 1 1/2 szklanki wody
płaty glonów nori (takie jak do robienia sushi)
olej do głębokiego smażenia (najlepiej taki o wysokiej temperaturze dymienia np. ryżowy)
Przygotowanie:
Brązowy ryż mielimy w młynku do kawy na jednolitą mączkę bez kawałków ryżu. Mieszamy z mąką z ciecierzycy lub grochową (ewentualnie można użyć zwykłej białej mąki, ale ciasto nie będzie tak chrupkie), dodajemy sezam, pieprz, sól, wyciśnięty ząbek czosnku, i wlewamy wodę. Dokładnie mieszamy, aby ciasto nie miało grudek. Nożyczkami kroimy nori na mniejsze kawałki np trójkątne tak jak nachos. Zanurzamy w cieście i wkładamy do rozgrzanego tłuszczu. Po chwili przewracamy na drugą stronę, smażymy na złotobrązowy kolor uważając, aby nie przypalić naszych chipsów. Wyjmujemy z tłuszczu i odsączamy na papierowym ręczniku. Podajemy z dipami, sosem pomidorowym lub ketchupem.
Autor: TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN