Sałatka Caprese-Pomodoro Mozzarella
Składniki:
200 g świeżego sera mozzarella
4 pomidory
2 łyżki oliwy z oliwek
Świeże pesto
Sól, świeży pieprz czarny
Oliwa z oliwek
Kilka zielonych oliwek (według uznania)
Kilka listków świeżej bazylii
Przygotowanie:
Ser mozzarella i pomidory kroimy na niezbyt cienkie plasterki. Układamy je przemiennie na półmisku. Robimy sos: pesto mieszamy z solą pieprzem, posiekaną bazylią i oliwą z oliwek. Sałatkę polewamy sosem, posypujemy oliwkami (według uznania). Całość dekorujemy listkami świeżej bazylii.
Makaron penne z serem feta i świeżymi pomidorami
Składniki:
500g makaron penne (rurki)
2 pomidory,
pół kostki sera feta,
Rukola – parę listków
Sól,
Bazylia
Ząbek czosnku
Oregano,
Oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Makaron ugotować. W tym czasie pokroić pomidory (na ćwiartki), ser feta (w kostkę) i wszystko leciutko podsmażyć na oliwie z czosnkiem. Tuż przed dodaniem makaronu dodać przyprawy: bazylię i troszeczkę oregano. Następnie dodać makaron i rukolę wszystko razem wymieszać i podsmażyć.
Farfalle Fra Diabolo
Składniki:
500g makaronu farfalle (kokardki)
Oliwa z oliwek (2 łyżki)
Łyżka posiekanego czosnku (z trzech ząbków)
Pół szklanki czerwonej suszonej papryki pokruszonej
Sos ze świeżych pomidorów (najlepszy w butelce)
Sól
Pieprz
Przygotowanie:
Makaron gotujemy z oliwą, potem odlewamy go. W oddzielnym garnku podgrzewamy oliwę, dodając czosnku, papryki i pietruszki. Trzymamy tak na ogniu pół minuty, po czym dodajemy sos i dopiero zagotowujemy. Solimy i pieprzymy. Jeszcze raz szybko wrzucamy makaron do wody na minutę, aby był ciepły w talerzu. Makaron podajemy zalewając go pysznym sosem.
Sałatka Polinezyjska Bananowa
Składniki:
4 banany
1 szklanka mleka kokosowego
2 łyżki sproszkowanego curry
1 szklanka miękkich rodzynek
4 łyżki wiórków kokosowych
Przygotowanie:
Mieszamy mleko kokosowe z curry, dodając pokrojone w paseczki banany. Wrzucamy jeszcze rodzynki. Wlewamy do pucharków i posypujemy wiórkami kokosowymi.
Źródło: Dzień Dobry TVN