Zapiekanka z kaszy gryczanej
Składniki:
1 szklanka kaszy gryczanej
6 orzechów brazylijskich
2 łyżki posiekanych liści selera
1/2 bulwy średniego selera
1/2 kostki białego tłustego sera
2 średnie pomidory
oliwa z oliwek
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Kaszę gryczaną gotujemy w dwukrotnej ilości osolonej wody, aż całą ją wchłonie i stanie się miękka. Selera i orzechy brazylijskie ścieramy na tarce i z odrobina soli prażymy w garnku na oliwie aż się przyrumienią. Na koniec dodajemy drobniutko posiekane liście selera. Gdy orzechy z selerem odrobinę przestygną mieszamy je z białym twarogowym serem. Na wysmarowana oliwą brytfankę wysypujemy cienką warstwę kaszy. Na kaszy układamy masę twarogową, która lekko ugniatamy. Całość przykrywamy plastrami pomidorów bez skórki. Posypujemy solą , pieprzem, skrapiamy oliwą z oliwek i zapiekamy w piekarniku w temp. 180 st. na termoobiegu przez 15 minut.
Risotto z pęczaku i podgrzybków
Składniki:
200 g pęczaku
1 duża cebule
oliwa z oliwek
1 szklanka białego wina
świeży (ewentualnie suszony) tymianek
3 garście suszonych grzybów namoczonych w wodzie, lub 2 garście świeżych
3 garście startego parmezanu
2 łyżki masła
sól i pieprz do smaku
wywar warzywny z włoszczyzny:
2 litry wody
2 marchewki
2 pietruszki
1/2 selera
1/2 pora
Przygotowanie:
Warzywa ścieramy na grubej tarce i gotujemy z dodatkiem 1 łyżki oliwy ok. 15 min i przecedzamy przez sitko. Na patelni z wysokim rantem szklimy z oliwą drobno poszatkowaną cebulę, i dodajemy pęczak. Po pięciu minutach wlewamy wino i czekamy, aż wyparuje, po czym dolewamy bulion, tylko tyle, aby delikatnie przykryć kaszę. Czynność powtarzamy za każdym razem jak kasza wchłonie płyn. Po 35 min. dodajemy parmezan, masło i gotujemy jeszcze pięć min. Podajemy z natką pietruszki i parmezanem.
Sushi prasowane z kaszy jęczmiennej
Składniki:
200 g kaszy jęczmiennej (średniej)
1 płaska łyżeczka soli
1 mała czarna rzepa
1 mała kalarepka
1 czerwona papryka
kiełki rzodkiewki
kiełki lucerny
kiełki brokułu
3 łyżki octu jabłkowego
1 łyżka oleju sezamowego
czarny sezam
biały sezam
3 łyżki chrzanu
3 łyżki śmietany
5 małych pieczarek
prostokątna foremka i płaska deseczka, blaszka itp.
1 pęczek szczypioru
Przygotowanie:
Kaszę gotujemy w trzykrotnej ilości wody z solą na małym gazie. Jak cześć wody zostanie wchłonięta przykrywamy pokrywką i gotujemy dalej nie mieszając. Kasza jest gotowa jak cała woda zostanie wchłonięta. Przekładamy ja do miski i dodajemy ocet i olej sezamowy. Całość przekładamy do foremki posmarowanej olejem sezamowym i ugniatamy formując równą warstwę kaszy. Smarujemy ja mieszaniną chrzanu i śmietany i czekamy, aż trochę przestygnie. Rozkładamy warstwę wybranych kiełków, ugotowane na parze cienkie plastry kalarepki, czarnej rzepy, surową paprykę pociętą w słupki, plasterki pieczarek szczypior pocięty na ukośne kawałki. Wszystkie dodatki powinny być ułożone tak jak plasterki sera, na zakładkę.
Całość przykrywamy folią i przyciskamy deską na którą trzeba postawić coś ciężkiego i odstawić na 15 min. Po tym czasie zdejmujemy obciążnik, przewracamy całość o 180 stopni i zdejmujemy formę. Przykładamy drugą deskę, przewracamy z powrotem do początkowej pozycji, podnosimy pierwszą deskę, zdejmujemy folię i kroimy na małe kawałki. Podajemy z chrzanem i sosem sojowym.
Deser z kaszy manny
Składniki:
6 łyżek kaszy manny
1 szklanka śmietanki 30%
3 szklanki mleka
1 laska wanilii
5 płaskich łyżek cukru brązowego
na sos:
250 g jagód mrożonych
3 łyżeczki cukru brązowego
Przygotowanie:
Kaszę gotujemy na mleku z rozkrojoną wzdłuż laską wanilii aż stanie się miękka, dodajemy śmietankę, cukier, wyjmujemy laskę i całość dokładnie mieszamy. Masę rozlewamy do małych naczynek i zjadamy z sosem, gdy jeszcze jest ciepła lub po ostygnięciu. Wówczas zgęstnieje. Sos: jagody gotujemy na wolnym ogniu z cukrem kilka minut, aż staną się miękkie.
Autor: TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN