Gotowane na parze pierożki dim sum przygotowała w Dzień Dobry TVN Ola Nguyen zwyciężczyni 7. edycji „MasterChefa”. Wypróbujcie jej przepisy na dim sum z farszem z krewetek i mango oraz wołowo-wieprzowym.
Dim sum to pierożki gotowane na parze z różnymi nadzieniami, m.in.: z wieprzowiny, kurczaka, krewetek lub warzyw. Gotuje się je w bambusowych koszyczkach, postawionych na garnku z wrzącą wodą.
Ciasto na pierożki dim sum
Składniki:
310 g mąki pszennej plus trochę na posypanie blatu
150 ml ciepłej wody
łyżeczka soli
pół łyżki oleju
Wykonanie:
Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki w misce, a następnie wyrób ciasto na blacie posypanym mąką. Zawiń ciasto w folię spożywczą i odłóż do odpoczęcia na pół godziny. Potem, na blacie, bardzo cienko rozwałkuj ciasto, tak aby pod światłem można było zobaczyć cień ręki z drugiej strony. Wytnij z ciasta kwadraty (optymalnie 8 cm na 8 cm) lub koła o średnicy ok. 9 cm. Gotowe, lekko oprószone mąką, żeby się nie sklejały ze sobą ani z podłożem, koła/kwadraty przykryj folią, aby nie uległy wysuszeniu.
2 łyżki bardzo drobno posiekanej świeżej kolendry, ewentualnie bazylii
łyżka mąki ziemniaczanej
Wykonanie:
Opłucz krewetki, osusz je ręcznikiem papierowym i drobno posiekaj. W misce, wymieszaj krewetki z resztą składników. Dodaj więcej mąki ziemniaczanej jeśli masa jest za luźna i podczas składania ciecz wydobywa się na zewnątrz.
Farsz na pierogi wołowo-wieprzowe:
Składniki:
200 g mielonego mięsa wieprzowego
200 g mielonego mięsa wołowego
40 g suszonych grzybów mun
pęczek zielonej cebulki
2,5 łyżki sosu sojowego jasnego
4 ząbki czosnku, drobno startego
3 łyżeczki drobno startego świeżego imbiru
4 łyżki sezamu
Pół łyżki mąki ziemniaczanej
szczypta czarnego pieprzu
Wykonanie:
Namocz grzyby mun w ciepłej wodzie przez pół godziny. Przykryj je czymś cięższym aby całkowicie je zanurzyć. Potem odsącz, osusz ręcznikiem i drobno posiekaj z zieloną cebulką. Na suchej patelni, na średnim ogniu wypraż sezam. Wymieszaj grzyby, zielona cebulkę i sezam w misce z pozostałymi składnikami.