Zdjęcie: East News
Sałatka z pomidorów koktajlowych z serem bundz
Składniki dla 4 osób:
16 brązowych pomidorów koktajlowych
100 g pokrojonego w kostkę lub pokruszonego sera bundz
2 łyżki prażonych pestek dyni
1 pęczek posiekanej cebuli dymki
1 opakowanie sosu sałatkowego
Przygotowanie:
Umyte pomidory koktajlowe osuszyć, przekroić na pół i ułożyć na półmisku. Sos polski wsypać do miski, dodać 100 ml wody mineralnej i 4 łyżki oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia, dokładnie wymieszać i odstawić na 5 minut do lodówki. Cebulę dymkę posiekać, posypać nią pomidory, a następnie dodać ser. Całość polać sosem polskim i posypać prażonymi pestkami dyni.
Sałatka z buraczków z sosem tzatziki
Składniki dla 4 osób:
4 ugotowane średnie buraczki
1 pęczek świeżej mięty
Żółte pomidory koktajlowe do dekoracji
1 opakowanie sosu tzatziki przygotowanego zgodnie z opisem na opakowaniu
Przygotowanie:
Buraczki obrać, pokroić w plastry i ułożyć na półmisku. Polać sosem tzatziki, posypać świeżo siekaną miętą i udekorować żółtymi pomidorami koktajlowymi.
Polędwica wieprzowa z grilla nadziewana suszonymi morelami
Składniki dla 4 osób:
4 polędwiczki wieprzowe
Marynata:
1 opakowanie przyprawy do karkówki
4 łyżki oleju rzepakowego
2 łyżki musztardy delikatesowej
2 łyżki syropu klonowego
12 sparzonych suszonych moreli
12 suszonych pomidorów smak
4 łyżeczki chrzanu żurawinowego
Przygotowanie:
Każdą polędwiczkę nakłuć wzdłuż długim nożem, tworząc kieszonki. W każdej z nich ułożyć na przemian po 3 suszone morele i 3 suszone pomidory. Wszystkie składniki marynaty połączyć i natrzeć nią mięso. Tak przygotowane polędwiczki zgrillować na rozgrzanym ruszcie z każdej strony na złoty kolor. Przed podaniem mięso pokroić w plastry, udekorować chrzanem żurawinowym i podawać z sałatką z pomidorów.
Marynowana karkówka z piwem miodowym
Składniki dla 4 osób:
4 x 180 g steków z karkówki (lekko rozbitych tłuczkiem do mięsa)
Marynata:
1 opakowanie przyprawy do karkówki
2 łyżki musztardy grillowej
1 łyżka miodu lipowego
500 ml piwa miodowego
2 łyżki oleju rzepakowego
4 łyżki chrzanu tartego
1 słoik (300 g) ogóreczków konserwowych
Przygotowanie:
Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać, natrzeć nią mięso i odstawić do lodówki na minimum godzinę (im dłużej, tym lepiej). Następnie mięso zgrillować na dobrze rozgrzanym ruszcie po około 5 minut z każdej strony, aż karkówka nabierze złotego koloru. Podawać z chrzanem, ogóreczkami mini i sałatką z pomidorów.
Pomidory koktajlowe z oliwkami i tuńczykiem
Składniki dla 4 osób:
16 czerwonych pomidorów koktajlowych
100 g tuńczyka w oliwie
1 pęczek natki pietruszki
1 łyżka pokrojonych oliwek czarnych
1 łyżka pokrojonych oliwek zielonych
1 łyżka kaparów
1 łyżka prażonych pestek słonecznika
1 opakowanie sosu sałatkowego włoskiego
Przygotowanie:
Umyte pomidory koktajlowe osuszyć, przekroić na pół i ułożyć na półmisku. Sos sałatkowy włoski wsypać do miski, wlać 100 ml wody mineralnej i 4 łyżki oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia, dokładnie wymieszać i odstawić na 5 minut do lodówki. Na pomidorach ułożyć tuńczyka, oliwki i kapary. Całość skropić sosem włoskim, posypać prażonymi pestkami słonecznika i natką pietruszki.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN