Przepisy kulinarne

Eliksir młodości tkwi w żywności

Przepisy kulinarne

Aktualizacja:

W kuchni Dzień Dobry TVN gotuje Piotr Kucharski. Pomaga mu Aneta Łańcuchowska. Dietetyczka podpowiada, jakie jeść produkty, by skóra przez długi czas zachowała młody wygląd. Na naszym stole pojawiły się takie potrawy jak: zupa z soczewicy, groch z pieczoną dynią i papryką oraz tatar z łososia i awokado.

Zupa z soczewicy

Składniki:

Szklanka zielonej soczewicy

Mała cebula

Marchewka

¼ brokuła lub ¼ opakowania mrożonych brokułów

Łyżka płatków migdałowych

Łyżka oleju rzepakowego

Przygotowanie:

Do gotującej się wody dodaj szklankę zielonej soczewicy, wcześniej przepłukanej w wodzie. Następnie dodaj marchewkę obraną i pokrojoną w plastry, brokuła oraz wcześniej podsmażoną na łyżce oleju rzepakowego cebulę. Całość przypraw. Zupę gotuj ok. 25 min. Po ugotowaniu zmiksuj ją na krem. Gotową zupę posyp płatkami migdałowymi, wcześniej uprażonymi na suchej patelni.

Tatar z łososia z sałatką z awokado

Składniki:

Tatar:

400 g łososia

Czerwona cebula

2 łyżki oliwy

1,5 łyżeczka musztardy dijon

1 łyżka posiekanych listków kolendry

Sok z połówki limonki

Sól i pieprz

Sałatka z awokado:

3 dojrzałe awokado

4 dymki

3 pomarańcze

0,5 cytryny

20 ml oliwy

Sól i pieprz

3 łyżki sezamu

2 łyżki maku

Przygotowanie:

Łososia pokrój w 0,5 cm kostkę. Cebulę posiekaj w drobną kostkę, dodaj do łososia. Wymieszaj i dodaj 2 łyżki oliwy, wymieszaj. Dodaj musztardę oraz sok z limonki. Przypraw solą i pieprzem, wymieszaj. Awokado obierz, pokrój w kostkę. Z pomarańczy wyciśnij segmenty i pokrój na mniejsze kawałki, dymkę posiekaj i wymieszaj z awokado. Dodaj sok z cytryny, przyprawi solą i pieprzem i wymieszaj. Sezam i mak upraż na suchej patelni. Sałatkę podawaj z tatarem. Wszystko posyp prażonym makiem i sezamem. Sałatka z awokado jest też świetnym dodatkiem do smażonej ryby.

Groch z pieczoną dynią i papryką

Składniki:

300 g suchego grochu

Cebula

0,5 łyżeczki mielonego kminu

0,5 łyżeczki ostrej papryki

6 ząbków czosnku

Pęczek natki pietruszki

4 łyżki masła

Dynia piżmowa

3 czerwone papryki

Sól i pieprz

Tymianek

Oliwa z oliwek

Sos orzechowy:

3 łyżki masła

Cebula

100 g orzechów włoskich

Sok z cytryny

Sól i pieprz

Przygotowanie:

Groch namocz w wodzie i odstaw na noc do nasiąknięcia. Kilkakrotnie można zmienić wodę. Następnie ugotować w czystej wodzie z łyżeczką soli. W tym czasie obierz dynię i pokrój na 2 cm plastry. Paprykę pokrój na ćwiartki, wytnij pestki. Warzywa ułóż na blaszce do pieczenia, skrop oliwą z oliwek, przypraw solą i pieprzem, posyp tymiankiem i wstaw do rozgrzanego piekarnika i piec około 30 minut. Cebulę i czosnek posiekaj i podsmaż na maśle, dodaj kmin i paprykę. Przesmaż chwilę i dodaj ugotowany groch i podsmaż wszystko razem. Pod koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki, wymieszaj.

Sos: na maśle podpraż posiekaną cebulę oraz orzechy włoskie przez kilka minut. Pod koniec dodaj odrobinę soku z cytryny oraz sól i pieprz.

Groch podawaj z plastrem pieczonej dyni, na wierzchu ułóż kilka kawałków pieczonej papryki. Całość polej sosem orzechowym.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości