Plantany po meksykańsku
Składniki:
- 2 plantany
- 3 ząbki czosnku
- mała cebula
- 1 papryczka jalapeno
- sok z połówki cytryny
- 0,5 łyżeczki nasion kolendry
- 0,5 łyżeczki słodkiej papryki
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 1 dojrzałe awokado
- świeża kolendra
- sól do smaku
- ryż do podania
Sposób przygotowania:
Nie obrane plantany ułożyć w garnku, zalać wodą i gotować około 30-40 minut aż skórka zacznie z nich łatwo odchodzić.
W tym czasie posiekać cebulę, czosnek i papryczkę. Plantany wystudzić, obrać ze skórki, pokroić na 0,5 cm plasterki, przyprawić papryką i rozgniecionymi ziarenkami kolendry. Rozgrzać na patelni oliwę z oliwek i przesmażyć plantany przez około 5-6 minut. Przełożyć do miseczki. Na tej samej patelni przesmażyć cebulę, czosnek i papryczkę. Po kilku minutach dodać pomidory i gotować razem kilka minut. Dodać plantany. Wymieszać i gotować 5 minut. Pod koniec dodać pokrojone awokado.
Podawać z ryżem, posypane kolendrą.
Curry z bananem
Składniki:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 papryczka chilli
- kawałek imbiru
- 2 łyżki czerwonej pasty curry
- 4 banany
- 200 ml wywaru warzywnego-opcjonalnie
- 1 puszka mleczka kokosowego
- 100 g podprażonych orzechów nerkowca
- 1 pęczek zielonych szparagów
- sól i pieprz
- sok z cytryny
Sposób przygotowania:
Na oliwie z oliwek podsmażyć dwa banany pokrojone na 1 cm plasterki. Z każdej strony obsmażyć po 2-3 minuty. Odstawić na bok. Na tej samej patelni na oliwie z oliwek podsmażyć posiekaną cebulę, czosnek i papryczkę chilli aż będą miękkie. Dodać pozostałe dwa banany. Pastę curry, mleko kokosowe i wywar (lub wodę). Razem pogotować, następnie zmiksować na gładki sos.
Na patelni podsmażyć pokrojone szparagi przez kilka minut aby były chrupiące. Zalać sosem, dodać podsmażone banany i orzechy nerkowca. Gotować razem kilka minut. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Podawać ryżem.
Chlebek bananowy z cynamonem
Składniki:
- 3 dojrzałe banany
- 80 g rozpuszczonego masła
- 100 g cukru
- 1 jajko
- 300 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Wierzch:
- 1 banan
- 50 g cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
Sposób przygotowania:
Rozgrzać piekarnik do 180ºC. Keksówkę o długości około 20-22 cm nasmarować masłem.
Zmiksuj banany, masło, jajko na jednolitą masę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Mąkę wymieszać delikatnie z masą i przelać do keksówki. Na wierzchu ułożyć przekrojonego wzdłuż banana. Cukier wymieszać z cynamonem i posypać po wierzchu. Wstawić do piekarnika i piec około 50 minut.
Trzyskładnikowe pankejksy
Składniki:
- 1 1/2 dojrzałego banana około 200 g
- 2 jajka
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- klarowane masło do smażenia
- miód do polania
- truskawki-opcjonalnie
Sposób przygotowania:
Banany rozgnieść widelcem, taż żeby zostały małe kawałki. Jajka rozbełtać w miseczce z dodatkiem proszku do pieczenia. Jajka wymieszać z bananami. Masło rozpuścić na patelnie. Masę nakładać łyżką na patelnię i smażyć okrągłe placuszki. Przed podaniem polać miodem. Można dodać owoce sezonowe.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN