Bananowe przepisy Piotra Kucharskiego: chlebek, curry i naleśniki

W kuchni Dzień Dobry TVN wariacje na temat bananów! Przepisy na dania bazujące na bananach zaproponował nam Piotr Kucharski. Zobaczcie jak zrobić plantany po meksykańsku, curry z bananem, chlebek bananowy i naleśniki z bananami.

Plantany po meksykańsku

Składniki:

  • 2 plantany
  • 3 ząbki czosnku
  • mała cebula
  • 1 papryczka jalapeno
  • sok z połówki cytryny
  • 0,5 łyżeczki nasion kolendry
  • 0,5 łyżeczki słodkiej papryki
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1 dojrzałe awokado
  • świeża kolendra
  • sól do smaku
  • ryż do podania

Sposób przygotowania:

Nie obrane plantany ułożyć w garnku, zalać wodą i gotować około 30-40 minut aż skórka zacznie z nich łatwo odchodzić.

W tym czasie posiekać cebulę, czosnek i papryczkę. Plantany wystudzić, obrać ze skórki, pokroić na 0,5 cm plasterki, przyprawić papryką i rozgniecionymi ziarenkami kolendry. Rozgrzać na patelni oliwę z oliwek i przesmażyć plantany przez około 5-6 minut. Przełożyć do miseczki. Na tej samej patelni przesmażyć cebulę, czosnek i papryczkę. Po kilku minutach dodać pomidory i gotować razem kilka minut. Dodać plantany. Wymieszać i gotować 5 minut. Pod koniec dodać pokrojone awokado.

Podawać z ryżem, posypane kolendrą.

Curry z bananem

Składniki:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chilli
  • kawałek imbiru
  • 2 łyżki czerwonej pasty curry
  • 4 banany
  • 200 ml wywaru warzywnego-opcjonalnie
  • 1 puszka mleczka kokosowego
  • 100 g podprażonych orzechów nerkowca
  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • sól i pieprz
  • sok z cytryny

Sposób przygotowania:

Na oliwie z oliwek podsmażyć dwa banany pokrojone na 1 cm plasterki. Z każdej strony obsmażyć po 2-3 minuty. Odstawić na bok. Na tej samej patelni na oliwie z oliwek podsmażyć posiekaną cebulę, czosnek i papryczkę chilli aż będą miękkie. Dodać pozostałe dwa banany. Pastę curry, mleko kokosowe i wywar (lub wodę). Razem pogotować, następnie zmiksować na gładki sos.

Na patelni podsmażyć pokrojone szparagi przez kilka minut aby były chrupiące. Zalać sosem, dodać podsmażone banany i orzechy nerkowca. Gotować razem kilka minut. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Podawać ryżem.

Chlebek bananowy z cynamonem

Składniki:

  • 3 dojrzałe banany
  • 80 g rozpuszczonego masła
  • 100 g cukru
  • 1 jajko
  • 300 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Wierzch:
  • 1 banan
  • 50 g cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu

Sposób przygotowania:

Rozgrzać piekarnik do 180ºC. Keksówkę o długości około 20-22 cm nasmarować masłem.

Zmiksuj banany, masło, jajko na jednolitą masę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Mąkę wymieszać delikatnie z masą i przelać do keksówki. Na wierzchu ułożyć przekrojonego wzdłuż banana. Cukier wymieszać z cynamonem i posypać po wierzchu. Wstawić do piekarnika i piec około 50 minut.

Trzyskładnikowe pankejksy

Składniki:

  • 1 1/2 dojrzałego banana około 200 g
  • 2 jajka
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • klarowane masło do smażenia
  • miód do polania
  • truskawki-opcjonalnie

Sposób przygotowania:

Banany rozgnieść widelcem, taż żeby zostały małe kawałki. Jajka rozbełtać w miseczce z dodatkiem proszku do pieczenia. Jajka wymieszać z bananami. Masło rozpuścić na patelnie. Masę nakładać łyżką na patelnię i smażyć okrągłe placuszki. Przed podaniem polać miodem. Można dodać owoce sezonowe.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości