Przepisy kulinarne

Baklawa - jak przygotować ten słodki deser? Sprawdź prosty przepis krok po kroku

Przepisy kulinarne

Aktualizacja:
Baklawa

Baklawa to słodki deser niezwykle popularny w Turcji, Grecji i Bułgarii. Głównymi składnikami baklawy jest ciasto filo oraz orzechy. Współcześnie w każdym kraju baklawa wygląda trochę inaczej i podaje się ją na wiele sposobów.

17 listopada obchodzony jest Dzień Baklawy. To idealny moment, aby nie tylko przygotować ten pyszny deser lub skosztować gotowego, ale również poznać jego historię. W Grecji oraz w Turcji baklawa przygotowywana jest zarówno na wielkie okazje, na przykład na ślub, jak i na co dzień, w formie deseru. Jeszcze do XIX wieku baklawa była uznawana za luksusową potrawę, którą można spożywać tylko z okazji świąt. Jakie jest pochodzenie baklawy, jak ją przygotować i na jakie okazje podawać?

Pochodzenie baklawy

Baklava to przysmak, którego pochodzenie bardzo trudno ustalić. Zarówno Grecy, jak i Turcy uważają, że baklawa była ich pomysłem. W Polsce baklawa (a właściwie bakława) jest coraz lepiej znana. Wyjeżdżając na wakacje do krajów bałtyckich, Polacy mają okazję skosztować tego deseru. Zdecydowanie można stwierdzić, że baklawa pochodzi z cesarstwa otomańskiego. Od XV wieku deser ten był przygotowywany w Pałacu w Konstantynopolu. W późniejszym okresie inne cywilizacje zaczęły zmieniać tę potrawę i dostosowywać ją do własnej kultury.

Dla zdrowego brzuszka - oregano, bazylia i pietruszka
Dla zdrowego brzuszka - oregano, bazylia i pietruszka Dzień Dobry TVN
wideo 2/11

Grecy stworzyli ciasto filo, które obecnie stanowi podstawę baklawy, natomiast Armeńczycy dodali do deseru przyprawy takie jak cynamon i gałka muszkatołowa. W XIX wieku w Turcji zaczęto produkować baklawy na skalę masową, dzięki czemu na przysmak ten mogła sobie pozwolić klasa średnia. W Turcji wciąż popularne jest jednak twierdzenie, że nie jest się wystarczająco bogatym, aby codziennie jeść baklavę. Obecnie, w zależności od regionu świata, baklawa jest przygotowywana trochę inaczej ze względu na różnorodne dodatki. Turcy podają baklavę z kajmakiem oraz z lodami.

Baklawa - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 1 opakowanie greckiego ciasta filo (ciasta listkowego),
  • 200 g masła,
  • orzechy lub migdały (około 500 g),
  • przyprawy: cynamon, gałka muszkatołowa, goździki,
  • ½ szklanki cukru.

Ciasto filo nie jest dostępne w każdym sklepie, jednak można je dostać w supermarketach oraz w sklepikach specjalizujących się w kuchni greckiej.

Do baklawy możemy przygotować syrop, do którego potrzeba następujących składników:

  • 3 szklanki cukru,
  • sok z cytryny i/lub skórka cytrynowa,
  • cynamon, miód,
  • 2 szklanki wody.

W zależności od upodobań można zakupić także miód, pistacje, kajmak, syrop cukrowy i syrop miodowy. W różnych stronach świata przygotowuje się baklawę na różne sposoby. W naszym artykule zaprezentowana zostanie ogólna baza do tworzenia baklawy oraz dodatki w stylu greckim, czyli pistacje i orzechy włoskie. Deser można podawać na ciepło, chociaż zaleca się odczekanie doby, aby syrop się wchłonął. Baklavę należy przechowywać w lodówce.

Sposób przygotowania:

  1. 1 Ciasto filo rozmrażamy i pozostawiamy na blacie.
  2. 2Migdały rozdrabniamy, a następnie mieszamy z rozdrobnionymi pistacjami i orzechami włoskimi, a także z przyprawami. Nastawiamy piekarnik na 165 stopni.
  3. 3Roztapiamy masło i smarujemy nim blaszkę. Tworzymy około 6-8 warstw ciasta filo, a każdą z warstw smarujemy masłem.
  4. 4Następnie posypujemy warstwy mieszanką orzechów i przypraw i nakładamy kolejne dwie warstwy filo oraz orzechy. Postępujemy w ten sposób aż do wyczerpania naszej mieszanki.
  5. 5Ostatnim etapem jest ułożenie kolejnych czterech warstw ciasta filo posmarowanych masłem. Nacinamy ciasto w kwadraty lub trójkąty. Możemy także dodać po jednym goździku do każdego kawałka.
  6. 6Baklawę pieczemy aż do zarumienienia, czyli około 60-90 minut (w zależności od piekarnika, liczby warstw i dodanych składników).
  7. 7 W międzyczasie możemy przygotować syrop. Pierwszym krokiem jest wsypanie cukru do garnka i zalanie go wodą. Następnie dodajemy sok z cytryny i cynamon, a także miód.
  8. 8Syrop powinien zostać doprowadzony do wrzenia, a następnie gotować się jeszcze kilka minut. Po upieczeniu ciasta polewamy je syropem. Gotowe!

Z czym podawać balawę?

Baklawa jest deserem bardzo słodkim, dlatego należy unikać podawania jej z bitą śmietaną czy dodatkowym karmelem. Można zastosować metodę turecką i obok kawałka baklawy położyć na talerzu gałkę lodów. Deser doskonale sprawdzi się do kawy lub herbaty, w trakcie spotkania ze znajomymi czy zjazdu rodzinnego. W zależności od upodobań domowników i gości można stworzyć mniej lub bardziej słodką wersję baklawy - zrezygnować z syropu lub nasączyć deser wodą różaną.

Baklawa to deser polecany przede wszystkim łasuchom i osobom lubiącym słodkie przysmaki. Można podawać go na różne okazje, jednak należy pamiętać o tym, że przygotowanie jest czasochłonne.

Zobacz także:

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło zdjęcia głównego: Fot. Gwenael LE VOT/Getty Images

Pozostałe wiadomości