Odkąd nasz maluch nie jest niemowlakiem, radzi sobie już z wieloma „dorosłymi” posiłkami, a więc różnymi konsystencjami i formami pokarmów. Dlatego urozmaicone dania dla rocznego dziecka nie powinny stanowić dużego wyzwania. Jego rączki bez trudu chwytają przedmioty, zatem nic nie stoi na przeszkodzie, by pozwolić mu na jedzenie w znacznym stopniu samodzielne. Podobnie jest z wyborem – dzieci zwykle chętnie próbują nowości i same domagają się dostępu do tego, co widzą na talerzach rodziców. Żywienie rocznego dziecka nie musi być odrębnym zadaniem – możemy gotować te same posiłki dla całej rodziny, dbając o to, by były zdrowe. To zresztą świetny pretekst, by przyjrzeć się też własnemu menu. Wygodniej będzie przecież ugotować jedną zupę niż dwie. Jeśli przeszkadza nam brak soli w diecie malucha, możemy doprawić swoje danie już na talerzu.
Zobacz też:
- Jak rozszerzać dietę dziecka?
- Bilansowanie diety dziecka. Rozszerzenie diety niemowlaka - od czego zacząć, aby nie wywołać nietolerancji? Żywienie po 6. miesiącu życia.
- Alergia pokarmowa u małego dziecka. Jakie są objawy?
Co może jeść roczne dziecko, a czego jeść nie powinno?
Menu dla rocznego dziecka może zawierać większość produktów, które jedzą starsze dzieci i dorośli. Jego dieta wciąż powinna być jednak wolna od:
- cukru,
- soli (dozwolone są niewielkie ilości, jakie znajdują się w pieczywie czy okazyjnie zjadanych przekąskach, takich jak np. paluszki dla dzieci z obniżoną zawartością soli – na przykład podczas rodzinnej wycieczki lub gdy niespodziewanie zabraknie nam jedzenia zabranego z domu i nic innego nie znajdziemy w pobliskim sklepie),
- gotowych dodatków do żywności (keczup, majonez, musztarda, ocet, glutaminian sodu, sosy czy przyprawy zawierające inne składniki niż zioła),
- grzybów leśnych (roczniak może już natomiast zjeść niewielkie ilości zupy pieczarkowej – od czasu do czasu – lub zjeść kilka kęsów wigilijnych pierogów z kapustą i pieczarkami),
- potraw tłustych, ciężkostrawnych, smażonych, wędzonych, grillowanych bez folii (skapujący tłuszcz pali się w ogniu, a pochodzący z niego dym jest pełen toksycznych substancji, które następnie dostają się do mięsa),
- gotowych wędlin i mięs (zawierają konserwanty, sól i wiele niezdrowych dodatków poprawiających wygląd, konsystencję i smak),
- gotowych deserków (nawet tych opisanych jako produkty dla dzieci) ciastek, kremów do pieczywa czy płatków śniadaniowych.
Okazyjnie maluch może zjeść np. kawałek urodzinowego tortu czy słodzonego ciasta, jednak warto, by cukier nie pojawiał się w menu rocznego dziecka regularnie.
Co ważne – roczne dziecko wciąż powinno pić mleko – z piersi lub modyfikowane według tabeli na opakowaniu produktu lub zaleceń pediatry.
Menu rocznego dziecka – przepisy
Co zrobić na śniadanie dla roczniaka? Odpowiedź brzmi – to, co lubi najbardziej! Przykładowy jadłospis dla rocznego dziecka znajdziemy w Internecie, można się nim zainspirować. Jednak przede wszystkim słuchajmy malucha, ustalając dla niego jadłospis. Dzieci w tym wieku mają już swoje wyraźne preferencje. Jeśli więc nie chcą jeść owsianki, możemy podać im kanapki lub jogurtowy koktajl z owocami. Poniżej kilka pomysłów, które można również wykorzystać na kolację dla rocznego dziecka.
● Kasza z owocami
Pół filiżanki kaszy jaglanej płuczemy dwukrotnie wrzątkiem, następnie gotujemy (wody powinno być dwa razy więcej niż kaszy, w trakcie gotowania woda powinna odparować) i studzimy do temperatury pokojowej. Dodajemy starte jabłko lub domowy dżem jabłkowy (bez cukru), garść pokrojonych w mniejsze cząstki rodzynek i łyżeczkę zmielonych pestek dyni. Warto też dosypać łyżeczkę świeżo zmielonego siemienia lnianego (źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3). Możemy też dorzucić cząstki namoczonych w mleku daktyli.
● Koktajl owocowy
Pół kubka kefiru lub jogurtu naturalnego miksujemy z bananem i rozmrożonymi truskawkami lub jagodami.
● Kanapki
Ćwiartki kromek chleba smarujemy masłem i twarożkiem z drobno posiekanym szczypiorkiem. Jeśli dziecko lubi warzywa – na kanapki kładziemy kawałki papryki lub świeżego ogórka.
Dla ułatwienia podajemy też przykładowe dwa przepisy na obiad dla rocznego dziecka.
● Zupa
Gotujemy pokrojoną w kostkę włoszczyznę (pietruszka, seler, marchew) i połówkę cebuli, doprawiamy listkiem laurowym i zielem angielskim. Po 30 minutach gotowania dodajemy dwie łyżki domowego przecieru pomidorowego i łyżkę masła oraz szczyptę bazylii. Wyjmujemy cebulę. Osobno gotujemy 80 gramów mięsa z indyka lub królika, rozdrabniamy na mniejsze cząstki i wrzucamy do zupy. Podajemy z ryżem lub makaronem.
● Drugie danie
Kotleciki z cielęciny lub indyka. 100 g mięsa mielimy w maszynce, wbijamy jajko. Dosypujemy trzy łyżeczki zmielonej kaszy jaglanej lub kaszki manny i łyżeczkę drobno posiekanej natki pietruszki lub koperku. Lepimy kotleciki, przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i pieczemy ok. pół godziny w średnio nagrzanym piekarniku, po kwadransie obracając kotlety na drugą stronę. Podobnie możemy zrobić kotleciki wegetariańskie – zamiast mięsa używając ciecierzycy. Podajemy z ugotowanymi ziemniakami lub kaszą.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło zdjęcia głównego: EyeEm