Jak wypieka się bożonarodzeniowy opłatek?
Opłatek wypiekany jest już ponad 100 lat. Siostra Beata Laskowska w opłatkarni w Poznaniu pracuje już ponad 10 lat i jest kierownikiem produkcji.
- To jest typowo polska tradycja. Opłatkarnia funkcjonuje od ponad 100 lat. Opłatek wigilijny robimy od 1917 roku - zdradziła s. Beata Laskowska.
Proces powstawania opłatka zaczyna się w tzw. ciastowni. Jak mówi siostra, na ciasto składają się mąka, woda i modlitwa. Potrzebna jest konsystencja bitej śmietany. Od wielu lat siostry używają tego samego przepisu. Po wyrobieniu ciasta należy go odcedzić, aby nie było żadnych grudek. Kolejny etap to oczywiście pieczenie ze wzorami. Ten etap trwa dokładnie 53 sekundy.
Następnie to, co zostało wypieczone, jest wkładane w regały, każdy oddzielnie. Tam się suszą i nawilżają.
Jak wypiec idealny opłatek bożonarodzeniowy?
Idealny opłatek bożonarodzeniowy musi przejść dość długą drogę, aby był odpowiednio kruchy. Musi zostać spełnione wiele warunków, aby produkcja się udała. Jak podkreślają siostry, często nawet pogoda wpływa na smak tego produktu.
- Mamy wpisane, że to musi być bardzo dokładnie, bardzo precyzyjnie i z jak największym włożeniem samej siebie. Wtedy ten opłatek ma wartość dodatkową, a po drugie, co to jest za opłatek bez duszy - podkreśliła siostra Beata Laskowska.
Sezon opłatkowy u sióstr trwa od maja do grudnia. Na koniec roku sprzedają to, co udało się upiec w ciągu pół roku.
Zobacz także:
- Jak wygląda organizacja świąt w wielodzietnej rodzinie? "Mama zawsze robiła gigantyczne zakupy"
- Czy wypada składać życzenia świąteczne SMS-em? "Błędy i gafy najczęściej wynikają z niechlujstwa"
- Czy zmienią się terminy ferii zimowych w 2022? Ministerstwo odpowiada
Autor: Daria Pacańska
Reporter: Katarzyna Chętnik
Źródło zdjęcia głównego: Kseniya Ovchinnikova/Getty Images