Kalendarz Adwentowy 2021: 23 grudnia. Jak powstaje opłatek?

Źródło: Dzień Dobry TVN
Jak powstaje bożonarodzeniowy opłatek?
Jak powstaje bożonarodzeniowy opłatek?
Małgorzata Kożuchowska o przygotowaniach do świąt
Małgorzata Kożuchowska o przygotowaniach do świąt
Paulina Krupińska-Karpiel o świętach Bożego Narodzenia
Paulina Krupińska-Karpiel o świętach Bożego Narodzenia
Święta last minute
Święta last minute
Wyjątkowe prezenty dla bliskich na święta
Wyjątkowe prezenty dla bliskich na święta
Boże Narodzenie tuż tuż! Trwa poznański jarmark świąteczny
Boże Narodzenie tuż tuż! Trwa poznański jarmark świąteczny
Aleksandra Adamska o przygotowaniach do świąt
Aleksandra Adamska o przygotowaniach do świąt
Idealny makijaż na święta
Idealny makijaż na święta
Święta w podróży z pupilem
Święta w podróży z pupilem
Małgorzata Rozenek-Majdan o świętach i niani Henia
Małgorzata Rozenek-Majdan o świętach i niani Henia
Kuchnia. Święta tuż tuż
Kuchnia. Święta tuż tuż
Katarzyna Olubińska-Godlewska odwiedziła siostrę Beatę Laskowską, która pokazała, jak wypiekany jest bożonarodzeniowy opłatek. Okazuje się, że jest to typowo polska tradycja. Trwa ona już ponad 100 lat.

Jak wypieka się bożonarodzeniowy opłatek?

Opłatek wypiekany jest już ponad 100 lat. Siostra Beata Laskowska w opłatkarni w Poznaniu pracuje już ponad 10 lat i jest kierownikiem produkcji.

- To jest typowo polska tradycja. Opłatkarnia funkcjonuje od ponad 100 lat. Opłatek wigilijny robimy od 1917 roku - zdradziła s. Beata Laskowska.

Proces powstawania opłatka zaczyna się w tzw. ciastowni. Jak mówi siostra, na ciasto składają się mąka, woda i modlitwa. Potrzebna jest konsystencja bitej śmietany. Od wielu lat siostry używają tego samego przepisu. Po wyrobieniu ciasta należy go odcedzić, aby nie było żadnych grudek. Kolejny etap to oczywiście pieczenie ze wzorami. Ten etap trwa dokładnie 53 sekundy.

Następnie to, co zostało wypieczone, jest wkładane w regały, każdy oddzielnie. Tam się suszą i nawilżają.

Jak wypiec idealny opłatek bożonarodzeniowy?

Idealny opłatek bożonarodzeniowy musi przejść dość długą drogę, aby był odpowiednio kruchy. Musi zostać spełnione wiele warunków, aby produkcja się udała. Jak podkreślają siostry, często nawet pogoda wpływa na smak tego produktu.

- Mamy wpisane, że to musi być bardzo dokładnie, bardzo precyzyjnie i z jak największym włożeniem samej siebie. Wtedy ten opłatek ma wartość dodatkową, a po drugie, co to jest za opłatek bez duszy - podkreśliła siostra Beata Laskowska.

Sezon opłatkowy u sióstr trwa od maja do grudnia. Na koniec roku sprzedają to, co udało się upiec w ciągu pół roku.

Zobacz także:

Autor: Daria Pacańska

Reporter: Katarzyna Chętnik

Źródło zdjęcia głównego: Kseniya Ovchinnikova/Getty Images

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
Materiał promocyjny

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana