PSTRĄG FASZEROWANY RYŻEM
Składniki:
2 świeże pstrągi
0,5 szklanki mieszanych, rozdrobnionych orzechów: włoskich, nerkowca, migdałów
oliwa z oliwek
1 mała cebula, drobno posiekana
1-2 cm kawałek imbiru, obranego i startego
100 g ryżu basmati KUPIEC
2 pomidory, obrane ze skóry i drobno pokrojone
5-6 suszonych pomidorów z oliwy, drobno pokrojone
sól i pieprz
2-3 łyżki świeżego tymianku
4 gałązki tymianku
Konfitura pomidorowa
Składniki:
250 g cukru żelującego
0,5 szklanki wody
250 g pomidorów koktajlowych
2-3 cm kawałek cynamonu
1 goździk
skórka otarta z połowy cytryny
Przygotowanie:
Używając ostrego noża wyfiletować od środka ryby, nacinając mięso przy ościach z obu stron, aż wytniemy cały kręgosłup. Rozgrzać piekarnik do temperatury 190 o C. Orzechy wyłożyć na blachę do pieczenia, wstawić na kilka minut do piekarnika. Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć cebulę aż zmięknie, dodać imbir, podsmażyć około minutę. Orzechy, cebulę ryż oraz pozostałe składniki wymieszać w misce. Ryby ułożyć na natłuszczonych oliwą kawałkach folii spożywczej, napełnić farszem. Obłożyć tymiankiem, szczelnie zawinąć. Ułożyć na blasze do pieczenia. Piec we wcześniej rozgrzanym piekarniku 20-25 minut.
Konfitura z pomidorowa:
W garnku podgrzać cukier i wodę, aż całość cukru się rozpuści. Dodać pomidory oraz pozostałe składniki. Doprowadzić do wrzenia, gotować jeszcze około 10 minut. Podawać jako dodatek do ryby.
ROLADA Z CUKINI
Składniki:
Ciasto:
2 łyżki masła
50 g mąki
300 ml mleka
4 jajka, rozdzielone, 3 cukinie, starte na tarce o grubych oczkach
25 g tartego parmezanu
świeże zioła
sól i pieprz do smaku
Farsz:
oliwa z oliwek
1 łyżka masła
200 g świeżych borowików lub innych grzybów leśnych
70 g sera owczego
2 łyżki gęstego jogurtu
100 g ryżu do sushi KUPIEC
1 łyżka posiekanych świeżych ziół
Przygotowanie:
Ciasto:
Rozgrzać piekarnik do temperatury 200 o C. Masło rozpuścić, dodać mąkę i wymieszać ciągle podgrzewając. Dodać mleka i dokładnie wymieszać, podgrzewać aż powstanie gesty sos. Dodać żółtka, wymieszać. Następnie dodać tarte cukinie i parmezan. Dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z ciastem. Dużą blachę do pieczenia (z piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto i równo rozprowadzić na całej powierzchni. Piec 10-15 minut. W tym czasie ugotować ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ostrożnie ściągnąć ciasto z blachy, zdjąć papier do pieczenia i przy jego użyciu (by się nie poparzyć) zrolować ciasto, odstawić do ostygnięcia.
Farsz:
Rozgrzać oliwę i masło, dodać pokrojone na małe kawałki grzyby i dusić kilka minut. W misce wymieszać ser owczy, jogurt ryż i zioła. Rozwinąć roladę, farsz rozłożyć na cieście, na wierzchu ułożyć podduszone grzyby. Ponownie zrolować. Można podać ciepłe lub zimnie. Aby ciepłe, należy ponownie zrolować w papier i podgrzać 15-20 minut w piekarniku. Zimne, należy zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce.
RYŻ Z POMIDORAMI, SZPINAKIEM I ORZECHAMI
Składniki:
2-3 łyżki oleju słonecznikowego
1 cebula, posiekana
2 ząbki czosnku, posiekane
3 pomidory obrane ze skórki, posiekane
200 g ryżu naturalnego parabolicznego KUPIEC
1 łyżeczka curry
2 marchewki, starte na tarce o grubych oczkach
około 500 ml bulionu warzywnego
300 g młodych liści szpinaku
50 g orzechów nerkowca
sól i pieprz
Przygotowanie:
W dużym garnku rozgrzać olej, dodać cebulę i czosnek. Dusić kilka minut aż zmiękną. Dodać pomidory, dusić chwilę. Dodać ryż, wymieszać. Przyprawić curry, dodać marchewki, doprawić solą i pieprzem. Dolać bulion i wymieszać. Gdy ryż będzie miękki, dodać szpinak i orzechy nerkowca. Dusić jeszcze kilka minut i gotowe.
RISOTTO Z KURKAMI
Składniki:
1 cebula, obrana i pokrojona
1 ząbek czosnku
oliwa z oliwek
200 g kurek, oczyszczonych
200 g ryżu do risotto Arborio KUPIEC
1 kieliszek białego wytrawnego wina
600-700 ml bulionu warzywnego
sól i pieprz
2 łyżki masła
2 łyżki tartego parmezanu
Przygotowanie:
Na dużej patelni poddusić cebulę i czosnek. Dodać kurki i poddusić kilka minut. Wsypać na patelnię ryż, podsmażyć aż będzie szklisty. Wlać kieliszek wina, wymieszać, zmniejszyć płomień. Gdy ryż wchłonie wino, podlać chochelką bulion. Dolewać porcjami bulion za każdym razem, gdy ryż wchłonie nadmiar płynu. Risotto przyprawić solą i pieprzem. Zdjąć patelnię z kuchenki, dodać masło i parmezan, dokładnie wymieszać.
Zdjęcie: Piotr Bławicki/ East News