Czy do Meksyku jest potrzebna wiza? Wybierając się na wakacje do Meksyku powinniśmy wcześniej uzyskać rzetelne informacje dotyczące zasad wjazdu do tego kraju.

Meksyk to coraz bardziej popularny kierunek wakacyjnych podróży Polaków. Nic dziwnego, ponieważ ten kraj jest bogaty kulturowo, a jego przyroda zachwyca. Planując pobyt w Meksyku powinniśmy dowiedzieć się, jakie dokumenty są wymagane podczas przekraczania granicy i pobytu w tym kraju oraz zasięgnąć informacji, czy do Meksyku potrzebna jest wiza .

Wiza do Meksyku – czy Polacy muszą wyrabiać wizę?

Czy do Meksyku trzeba mieć wizę? Jeśli wybieramy się do tego kraju w celach turystycznych, nie musimy martwić się o wizę – Polacy mogą wjechać do Meksyku na podstawie ważnego paszportu. Na terenie Meksyku bez wizy możemy przebywać aż 180 dni. Przekraczając granicę i wjeżdżając do Meksyku, powinniśmy mieć przy sobie ważny paszport. Termin ważności dokumentu powinien wynosić jeszcze co najmniej pół roku.

Funkcjonariusze na granicy, zarówno podczas wjazdu do Meksyku, jak i wyjazdu z kraju, powinni w naszym paszporcie wbić pieczątki z datą wjazdu i wyjazdu . Powinniśmy o to zadbać, ponieważ brak stempla może utrudnić kolejne podróże do Meksyku. Jeśli wjeżdżamy do Meksyku drogą lądową, powinniśmy mieć przy sobie około 25 dolarów – tyle wynosi opłata turystyczna. Wpływając do Meksyku przez jeden z portów morskich, zapłacimy około 5 dolarów. Jeśli przylatujemy do Meksyku samolotem, opłata turystyczna jest wliczona w cenę biletu lotniczego. Turyści z innych krajów, którzy przyjechali do Meksyku na maksymalnie 180 dni, nie muszą się meldować.

Meksyk – wiza i formularz migracyjny

Po przekroczeniu meksykańskiej granicy nie musimy mieć wizy, ale oprócz ważnego paszportu zobowiązani jesteśmy też do innego dokumentu – formularza migracyjnego. Jeśli podróżujemy do Meksyku samolotem, taki formularz dostaniemy już na pokładzie. Na lotnisku międzynarodowym urzędnik migracyjny musi na formularzu przybić pieczątkę. Jeśli jednak przekraczamy granicę z Meksykiem drogą lądową ze Stanów Zjednoczonych, w celu uzyskania formularza migracyjnego musimy udać się do jednego z meksykańskich urzędów konsularnych, które są zlokalizowane przy pasie przygranicznym.

Ostemplowany oryginał formularza jest zatrzymywany przez urzędnika migracyjnego. My otrzymujemy kopię formularza, którą powinniśmy okazać przy wyjeździe z Meksyku. Warto pilnować tego dokumentu, ponieważ, jeśli zgubimy kopię FTM, podczas wyjazdu z kraju możemy być obciążeni grzywną wynoszącą około 100 dolarów.

Musimy zwrócić uwagę na datę na formularzu migracyjnym. Jeśli ważność pobytu jest krótsza niż 180 dni, a my planujemy wykorzystać cały możliwy okres, przed upływem daty widniejącej na pieczątce musimy udać się do jednego z oddziałów INM (Instituto Nacional de Migración), żeby przedłużyć nasz pobyt.

Meksyk – wiza dla Polaków podróżujących przez Stany Zjednoczone

Jeśli udajemy się z Meksyku lub do Meksyku przez terytorium Stanów Zjednoczonych, powinniśmy mieć odpowiednią wizę pozwalającą na pobyt w USA . Jeśli wjedziemy do strefy przygranicznej oddzielającej Meksyk od Stanów Zjednoczonych bez amerykańskiej wizy i z biletem w jedną stronę, możemy być zatrzymani przez funkcjonariuszy i następnie deportowani z kraju.

Wiza do Meksyku inna niż turystyczne

Jeśli wyjeżdżamy do Meksyku do pracy czy na studia, musimy ubiegać się o odpowiednią wizę , której kategoria będzie odpowiadać charakterowi naszego pobytu. Aktualne i rzetelne informacje o tym, jakie dokumenty są potrzebne do uzyskania konkretnej kategorii wizy i jakie obecnie obowiązują procedury, uzyskamy na oficjalnej stronie Ambasady Meksyku w Warszawie. Możemy również skontaktować się telefonicznie z ambasadą, jeśli mamy wątpliwości dotyczące potrzebnych dokumentów.

Wiza do Meksyku dla Polaków nie jest potrzebna, jeśli planujemy spędzić tam wakacje lub gdy jedziemy w odwiedziny. Obowiązujące przepisy pozwalają na legalny turystyczny pobyt bez wizy trwający aż pół roku. To naprawdę dużo czasu – w przypadku wielu innych krajów pobyt bez wizy nie powinien zazwyczaj przekraczać 180 dni. Jeśli więc planujemy urlop i szukamy kraju, który nie wymaga wyrabiania wizy na dłuższy pobyt, Meksyk jest dobrym wyborem. Pół roku z pewnością wystarczy, żeby bliżej poznać ten fascynujący kraj.

Zobacz film: Wolontariusze ratują Meksyk. Źródło Dzień Dobry TVN


Co sądzisz o tym artykule?
94
7
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0