Przepisy kulinarne

Wiosna na talerzu. Krem z młodej kapusty i tort serowy

W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan przygotował potrawy, wykorzystując pierwsze wiosenne warzywa. Co powiecie na zupę krem z młodej kapusty z szynką, zapiekankę z młodych ziemniaków, dymki i jabłek oraz tort serowy z mango i truskawkami?

Zupa krem z kapusty młodej z szynką i kremem pomidorowym

Składniki:
1 główka młodej kapusty
Bulion warzywny
250 ml Śmietanki Łaciata 18%
4 szt ziemniaków
Cebula
100 g szynki dojrzewającej plastry
6 szt pomidorów polskich
Ocet winny
Koperek
Pieprz, sól
Masło do smażenia

Przygotowanie:
Szynkę kroimy w cienkie paski i rozsypujemy na pergaminie, wstawiamy do piekarnika w temp. 150 stopni na chrupiąco. Pomidory miksujemy i przecieramy przez sitko, doprawiamy octem winnym, pieprzem i solą. Cebulę przesmażamy na maśle i dodajemy ziemniaki. Chwilę smażymy i podlewamy bulionem. Gotujemy do miękkości. Miksujemy i dodajemy śmietankę łaciatą. Kapustę młodą kroimy drobno i blanszujemy w wodzie a następnie hartujemy w zimnej wodzie. Miksujemy na puree. Wszystko razem łączymy, dodajemy koper. Krem podajemy z puree z pomidorów i chrupiącą szynką.

Zapiekanka z młodych ziemniaków, dymki i jabłek

Składniki:
1 kg ziemniaków młodych
500 g jabłek polskich
1 pęczek cebuli dymki
Koperek, kminek
Pieprz, sól, gałka muszkatołowa
500 ml Śmietanki Łaciata 30%    
5 szt jajek
2-3 filety śledzi w oleju

Przygotowanie:
Ziemniaki kroimy w cienkie plastry, cebulę dymkę przesmażamy na oleju. Dodajemy jabłka i razem z dymką smażymy kilka minut. Wszystko łączymy razem i wykładamy do naczynia żaroodpornego. Zalewamy śmietanką łaciatą wymieszaną z jajkami i przyprawami. Wstawiamy do pieczenia do piekarnika w temp. 180 stopni. Idealny dodatek do śledzia, ryby, mięsa.

Tort serowy mango i truskawkami

Składniki:
8 szt żółtek 
200 ml wina białego 
80 g cukru 
20 g żelatyny 
900 g sera białego 
160 g miodu 
600 g Śmietanka łaciata 36% 
500 g czekolady białej 
4 szt mango dojrzałe 
Cytryna 
500 g truskawek
Mięta świeża
Świeże bratki kolorowe

Przygotowanie:
Żółtka ubijamy z cukrem na puszysto, wino gotujemy z miodem i rozpuszczamy w tym żelatynę. Żółtka zalewamy winem, dodajemy rozpuszczoną białą czekoladę, biały ser i na koniec ubitą śmietankę, pamiętając zawsze, że śmietanka musi być mocno schłodzona, co pozwoli na uzyskanie odpowiedniej, puszystej konsystencji. Mango miksujemy na puree, truskawki łączymy z miętą i skórką z cytryny. Tort wkładamy na godzinę do lodówki. Polewamy puree z mango i truskawkami.

 

 

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
48
6
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0