W kuchni DDTVN kasztany! Przepisy

Jesień i zima to sezon na jadalne kasztany. Do niedawna były w Polsce niedostępne. Od jakiegoś czasu można kupić je w osiedlowych warzywniakach, czy supermarketach. Sebastian Olma w kuchni Dzień Dobry TVN przygotował potrawy z kasztanami w roli głównej.

Zapiekane płatki owsiane z kasztanami, kardamonem i imbirem

Składniki:

  • 150 g płatków górskich owsianych
  • 2 laski wanilii
  • 1/2 łyżki mielonego cynamonu
  • 1 łyżka mielonego kardamonu
  • 25 g świeżego korzenia imbiru
  • 1/2 łyżki mielonej gałki muszkatołowej
  • 70 g migdałów w całości
  • 70 g orzechów laskowych
  • 100 g rodzynek
  • 1 gruszka
  • 100 g kasztanów
  • 2 duże łyżki cukru trzcinowego
  • 200 ml śmietanki 36%
  • 500 ml mleka 3,2%

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do 180°C. Wszystkie składniki wsypać do dużej miski i dokładnie wymieszać dodając na koniec jedynie suche przyprawy. Całość zalać mlekiem razem ze śmietanką, wymieszać i przełożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić do piekarnika na około 30 minut. Pod koniec pieczenia dodać na wierzch cukier trzcinowy i wstawić do piekarnika z opcją grilla, aby całość nam się lekko zapiekła. Podawać gorące z odrobiną ziemnego mleka i świeżymi owocami.

>>>Zobacz też: Lecznicze zastosowanie kasztanów

Krem z pasternaku i kasztanów na maśle orzechowym

Składniki:

  • 1,5 kg pasternaku
  • 500 g kasztanów
  • 100 g masła orzechowego
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 150 g cebulki szalotki
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 300 ml śmietanki 36%
  • 1 mała łyżka mielonej gałki muszkatołowej
  • 50 g cukru brązowego
  • 1 łyżka pieprzu cayenne

Przygotowanie:

Pasternak obrać i pokroić w małą kostkę, tak samo kasztany. W garnku podgrzać lekko masło orzechowe z odrobiną oleju roślinnego, dodać posiekaną szalotkę, pasternak i kasztany. Smażyć na małym ogniu, aż pasternak nabierze złotego koloru (przez około 10 minut). Całość podlać bulionem warzywnym i gotować do miękkości pasternaku, dodać słodką śmietankę i zmiksować do gładkiej konsystencji kremu. Doprawić do smaku gałką muszkatołową, cukrem brązowym i pieprzem cayenne.

Smażone borowiki z kasztanami

Składniki:

  • 1 kg borowików
  • 3 ząbki czosnku
  • 50 g klarowanego masła
  • 200 ml białego wytrawnego wina
  • 250 g kasztanów
  • 50 g natki pietruszki
  • 25 ml jasnego sosu sojowego
  • Pieprz czarny do smaku
  • 200 g marynowanej dyni w zalewie
  • Świeże zioła do dekoracji

Przygotowanie:

Borowiki oczyścić i pociąć na mniejsze kawałki, a czosnek i szalotkę posiekać. Na patelni rozgrzać klarowane masło, podsmażyć grzyby na złoty kolor i dodać do czosnek z szalotką, smażyć na małym ogniu przez około 4-5 minut. Podlać grzyby białym winem i odparować, na patelnię dorzucić pokrojone kasztany, posiekaną natkę pietruszki i doprawić do smaku sosem sojowym i pieprzem. Układając na talerz można dodać trochę marynowanej dyni w zalewie octowej.

Zobacz też:

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości