Zapiekane płatki owsiane z kasztanami, kardamonem i imbirem
Składniki:
- 150 g płatków górskich owsianych
- 2 laski wanilii
- 1/2 łyżki mielonego cynamonu
- 1 łyżka mielonego kardamonu
- 25 g świeżego korzenia imbiru
- 1/2 łyżki mielonej gałki muszkatołowej
- 70 g migdałów w całości
- 70 g orzechów laskowych
- 100 g rodzynek
- 1 gruszka
- 100 g kasztanów
- 2 duże łyżki cukru trzcinowego
- 200 ml śmietanki 36%
- 500 ml mleka 3,2%
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 180°C. Wszystkie składniki wsypać do dużej miski i dokładnie wymieszać dodając na koniec jedynie suche przyprawy. Całość zalać mlekiem razem ze śmietanką, wymieszać i przełożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić do piekarnika na około 30 minut. Pod koniec pieczenia dodać na wierzch cukier trzcinowy i wstawić do piekarnika z opcją grilla, aby całość nam się lekko zapiekła. Podawać gorące z odrobiną ziemnego mleka i świeżymi owocami.
>>>Zobacz też: Lecznicze zastosowanie kasztanów
Krem z pasternaku i kasztanów na maśle orzechowym
Składniki:
- 1,5 kg pasternaku
- 500 g kasztanów
- 100 g masła orzechowego
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 150 g cebulki szalotki
- 1 l bulionu warzywnego
- 300 ml śmietanki 36%
- 1 mała łyżka mielonej gałki muszkatołowej
- 50 g cukru brązowego
- 1 łyżka pieprzu cayenne
Przygotowanie:
Pasternak obrać i pokroić w małą kostkę, tak samo kasztany. W garnku podgrzać lekko masło orzechowe z odrobiną oleju roślinnego, dodać posiekaną szalotkę, pasternak i kasztany. Smażyć na małym ogniu, aż pasternak nabierze złotego koloru (przez około 10 minut). Całość podlać bulionem warzywnym i gotować do miękkości pasternaku, dodać słodką śmietankę i zmiksować do gładkiej konsystencji kremu. Doprawić do smaku gałką muszkatołową, cukrem brązowym i pieprzem cayenne.
Smażone borowiki z kasztanami
Składniki:
- 1 kg borowików
- 3 ząbki czosnku
- 50 g klarowanego masła
- 200 ml białego wytrawnego wina
- 250 g kasztanów
- 50 g natki pietruszki
- 25 ml jasnego sosu sojowego
- Pieprz czarny do smaku
- 200 g marynowanej dyni w zalewie
- Świeże zioła do dekoracji
Przygotowanie:
Borowiki oczyścić i pociąć na mniejsze kawałki, a czosnek i szalotkę posiekać. Na patelni rozgrzać klarowane masło, podsmażyć grzyby na złoty kolor i dodać do czosnek z szalotką, smażyć na małym ogniu przez około 4-5 minut. Podlać grzyby białym winem i odparować, na patelnię dorzucić pokrojone kasztany, posiekaną natkę pietruszki i doprawić do smaku sosem sojowym i pieprzem. Układając na talerz można dodać trochę marynowanej dyni w zalewie octowej.
Zobacz też:
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło zdjęcia głównego: iStockphoto