W kuchni DDTVN kasztany! Przepisy

Jesień i zima to sezon na jadalne kasztany. Do niedawna były w Polsce niedostępne. Od jakiegoś czasu można kupić je w osiedlowych warzywniakach, czy supermarketach. Sebastian Olma w kuchni Dzień Dobry TVN przygotował potrawy z kasztanami w roli głównej.

Zapiekane płatki owsiane z kasztanami, kardamonem i imbirem

Składniki:

  • 150 g płatków górskich owsianych
    • 2 laski wanilii
      • 1/2 łyżki mielonego cynamonu
        • 1 łyżka mielonego kardamonu
          • 25 g świeżego korzenia imbiru
            • 1/2 łyżki mielonej gałki muszkatołowej
              • 70 g migdałów w całości
                • 70 g orzechów laskowych
                  • 100 g rodzynek
                    • 1 gruszka
                      • 100 g kasztanów
                        • 2 duże łyżki cukru trzcinowego
                          • 200 ml śmietanki 36%
                            • 500 ml mleka 3,2%

                              Przygotowanie:

                              Rozgrzać piekarnik do 180°C. Wszystkie składniki wsypać do dużej miski i dokładnie wymieszać dodając na koniec jedynie suche przyprawy. Całość zalać mlekiem razem ze śmietanką, wymieszać i przełożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić do piekarnika na około 30 minut. Pod koniec pieczenia dodać na wierzch cukier trzcinowy i wstawić do piekarnika z opcją grilla, aby całość nam się lekko zapiekła. Podawać gorące z odrobiną ziemnego mleka i świeżymi owocami.

                              >>>Zobacz też: Lecznicze zastosowanie kasztanów

                              Krem z pasternaku i kasztanów na maśle orzechowym

                              Składniki:

                              • 1,5 kg pasternaku
                                • 500 g kasztanów
                                  • 100 g masła orzechowego
                                    • 1 łyżka oleju roślinnego
                                      • 150 g cebulki szalotki
                                        • 1 l bulionu warzywnego
                                          • 300 ml śmietanki 36%
                                            • 1 mała łyżka mielonej gałki muszkatołowej
                                              • 50 g cukru brązowego
                                                • 1 łyżka pieprzu cayenne

                                                  Przygotowanie:

                                                  Pasternak obrać i pokroić w małą kostkę, tak samo kasztany. W garnku podgrzać lekko masło orzechowe z odrobiną oleju roślinnego, dodać posiekaną szalotkę, pasternak i kasztany. Smażyć na małym ogniu, aż pasternak nabierze złotego koloru (przez około 10 minut). Całość podlać bulionem warzywnym i gotować do miękkości pasternaku, dodać słodką śmietankę i zmiksować do gładkiej konsystencji kremu. Doprawić do smaku gałką muszkatołową, cukrem brązowym i pieprzem cayenne.

                                                  Smażone borowiki z kasztanami

                                                  Składniki:

                                                  • 1 kg borowików
                                                    • 3 ząbki czosnku
                                                      • 50 g klarowanego masła
                                                        • 200 ml białego wytrawnego wina
                                                          • 250 g kasztanów
                                                            • 50 g natki pietruszki
                                                              • 25 ml jasnego sosu sojowego
                                                                • Pieprz czarny do smaku
                                                                  • 200 g marynowanej dyni w zalewie
                                                                    • Świeże zioła do dekoracji

                                                                      Przygotowanie:

                                                                      Borowiki oczyścić i pociąć na mniejsze kawałki, a czosnek i szalotkę posiekać. Na patelni rozgrzać klarowane masło, podsmażyć grzyby na złoty kolor i dodać do czosnek z szalotką, smażyć na małym ogniu przez około 4-5 minut. Podlać grzyby białym winem i odparować, na patelnię dorzucić pokrojone kasztany, posiekaną natkę pietruszki i doprawić do smaku sosem sojowym i pieprzem. Układając na talerz można dodać trochę marynowanej dyni w zalewie octowej.

                                                                      Zobacz też:

                                                                      Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

                                                                      Źródło zdjęcia głównego: iStockphoto

                                                                      podziel się:

                                                                      Pozostałe wiadomości