Lecznicze zastosowanie kasztanów

Okazuje się, że kasztany mają wiele właściwości zdrowotnych. Są wykorzystywane w zielarstwie, ale również przemyśle farmaceutycznym i kosmetycznym. Nazywane są naturalnymi odpromiennikami. Dlaczego? Opowiedzieli o tym Karolina i Maciej Szaciłło.

Zdrowotna moc kasztanów

Kasztany to nasiona Kasztanowca Zwyczajnego, drzewa, które od zawsze rośnie w Polsce. Co ciekawe, kasztanowce pochłaniają pierwiastki promieniotwórcze z gleby. Zachowują te właściwości również po zerwaniu.

Główną substancją czynną, odpowiedzialną za właściwości lecznicze, jest tzw. escyna. Ta ostatnie ma właściwości przeciwzalane, uszczelniające naczynia krwionośne, przeciwobrzękowe

Jak stosować kasztany?

Intrakt z kasztanów:

  • Mocno rozdrobnione nasiona kasztanowca
  • Intrakt

Rozdrobnione, dojrzałe nasiona kasztanowca zalewamy alkoholem w stosunku 1:5 (1 część kasztanów na 5 części alkoholu). Odstawiamy na minimum 2 tygodnie w ciemne miejsce. Po tym czasie przecedzić i zlać. Intrakt można stosować zewnętrznie do okładów i wcierania, podobnie jak gotowy żel, krem, czy maść.

Olej na żylaki

  • Zimno tłoczony olej sezamowy (2 łyżki)
  • Intrakt z kasztanów (1 łyżka)

Do delikatnie podgrzanego oleju sezamowego dodajemy intrakt z kasztanów. Dokładnie mieszamy lub przelewamy do małego słoika, zakręcamy i dokładnie wstrząsamy). Taki olej wykorzystujemy do codziennego masażu nóg. Stosowany jest w przypadku żylaków i niewydolności żylnej w obrębie kończyn dolnych. Doskonale sprawdzi się również w przypadku zmęczonych nóg i obrzęków.

Peeling kasztanowy:

  • 1 obrany ze skórki i starty na tarce o drobnych oczkach kasztan
  • 1 łyżka soli himalajskiej
  • 1 łyżka zimno tłoczonego oleju kokosowego

Wszystkie składniki mieszamy. Wykorzystujemy do peelingowania ciała (w szczególności stóp). Peeling nadaje się do skóry naczynkowej i dojrzałej.

Zobacz też:

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy! 
Materiał promocyjny

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy!