Przepisy kulinarne

Smacznie i zdrowo. Konserwy rybne

W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski przygotował potrawy bazujące na konserwach rybnych. Jak się okazuje, zapuszkowane ryby mogą być smaczne i zdrowe. Nasz kucharz zaproponował takie dania jak: pieczone ziemniaki z mięsem i sardynkami, pastę z makreli z rukolą i chrupkami z chleba czy zupę krem z buraków z zapuszkowanymi śledziami. Macie ochotę?

Pieczone ziemniaki z mięsem i sardynkami

Składniki:
4 duże ziemniaki do pieczenia
1 cebula
3 ząbki czosnku
1 papryczka chilli
Oliwa z oliwek
200 g mielonej wołowiny
1 słoiczek kaparów
1 puszka krojonych pomidorów
Sól i pieprz
1 puszka sardynek w oleju

Sposób przygotowania:
Ziemniaki skropić oliwą z oliwek i zawinąć w folię aluminiową. Wstawić do rozgrzanego do 180ºC i piec około 40 minut do 1 godziny w zależności jak duże są. W tym czasie podsmażyć posiekaną cebulę, czosnek i papryczkę na oliwie z oliwek. Dodać wołowinę i smażyć ją przez kilka minut. Następnie dodać kapary oraz pomidory. Gotować na wolnym ogniu aż zredukuje się całość do gęstego sosu. Przyprawić pieprzem oraz solą. Ugotowane ziemniaki częściowo odwinąć z folii, naciąć na krzyż i lekko otworzyć. Do środka każdego ziemniaka nałożyć sos, na wierzchu ułożyć po 2 sardynki. Wstawić wszystko jeszcze na 10 minut do piekarnika.

Pasta z makreli z rukolą i chrupkami z chleba

Składniki:
2 puszki filetów z makreli w oleju
1 szalotka
50 g czarnych oliwek
Łyżka marynowanego zielonego pieprzu (opcjonalnie)
Sól i pieprz
Duża garść rukoli
100 g kwaśnej śmietany
0,5 czerstwego bochenka małego chleba na zakwasie
Oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:
Pieczywo pokroić na bardzo cienki kromki, skropić oliwą z oliwek. Ułożyć na kratce z piekarnika i wysuszyć aż będą chrupiące. Makrele odsączyć. Szalotkę i oliwki (ewentualnie pieprzu) drobno posiekać. Makrelę rozdrobnić przy pomocy widelca i wymieszać z szalotką i oliwkami. Dodać śmietanę oraz dobrze posiekaną rukolę. Wszystko dobrze przyprawić pieprzem oraz jeśli potrzeba solą. Wymieszać i podawać z chrupiącym chlebem.

Zupa krem z buraków z zapuszkowanymi śledziami

Składniki:
1 cebula
2 łyżki oleju do smażenia
4 ząbki czosnku
1 mała marchewka
Mały kawałek selera
1 liść laurowy
2-4 ziela angielskie
500 g buraków
100 ml śmietany 30%
200 g gęstej kwaśnej śmietany
5 cm korzenia chrzanu
2 puszki filetów ze śledzia w oleju
Sól i pieprz

Sposób przygotowania:
Cebulę podsmażyć na oleju aż się zeszkli. Dodać posiekany czosnek oraz drobno pokrojona marchewkę i seler oraz przyprawy. Poddusić całość przez kilka minut. W tym czasie obrać i pokroić w kostkę buraki. Dodać do warzyw i wszystko razem przesmażyć. Dolać około 500-600 ml wody i ugotować do miękkości. Gdy wszystko jest miękkie, wyjąć listek laurowy oraz ziele angielskie. Dolać śmietanę i zmiksować na gładki gęsty krem. Przyprawić solą oraz mocno pieprzem. Chrzan obrać, zetrzeć na drobnej tarce a następnie wymieszać z kwaśną śmietaną. Na głębokie talerze nałożyć po 2 łyżki śmietany, na wierzchu ułożyć odsączone z oleju filety ze śledzia. Dookoła nalać krem z buraków.

Jajka po rybacku

Składniki:
2 łyżki masła
1 cebulka
1 ząbek czosnku
Pęczek natki pietruszki
1 puszka podwędzanych szprotek
4 duże jajka
Mała bagietka

Sposób przygotowania:
Cebulę posiekać i poddusić na maśle. Dodać rozgnieciony ząbek czosnku, podsmażyć. Dodać posiekany pęczek natki pietruszki i wymieszać. Zestawić z ognia. Na wierzchu ułożyć szprotki (można wcześniej usunąć kręgosłupy). Na wierzch wbić jajka i wstawić do rozgrzanego piekarnika do 180ºC na około 6-8 minut. Podawać z bagietką.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
69
6
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0