Materiał promocyjny

Słodkości na święta. Tym przepisem zaskoczysz domowników

Boże Narodzenie zbliża się wielkimi krokami, a świąteczny klimat powoli czuć już w sklepach i na ulicach. Początek grudnia to dobry czas, by zacząć zbierać przepisy na świąteczne przysmaki. W końcu nic nie podgrzewa tak świątecznej atmosfery, jak zapachy dochodzące z kuchni. Zobaczcie, co dla was przygotowaliśmy!

Choć są małe i niepozorne, dzieci je uwielbiają. Mowa o świątecznych ciasteczkach. Ten rodzaj słodkości koniecznie musi się znaleźć na liście rzeczy do przygotowania. Banalnie proste i szybkie do wykonania ciasteczka będą idealną przekąską do porannej świątecznej kawy, czy popołudniowej herbaty.

Świąteczne przygotowania

Świąteczne wypieki można zacząć już kilka tygodni przed Wigilią. Unoszący się w całym mieszkaniu armat cynamonu, goździków i wanilii wprawi domowników we wspaniały nastrój. Pierniczki, czy wszelkiego rodzaju kruche i maślane ciasteczka możemy przechowywać w szczelnej puszcze nawet kilka miesięcy.

Wspólne pieczenie zbliża

Pieczenie ciasteczek to czynność, która zbliża do siebie rodzinę. W zabawę z foremkami możemy zaangażować zarówno starsze, jak i młodsze dzieci. Wycinanie ulubionych wzorków czy zdobienie słodkości z pewnością sprawi małym domownikom frajdę, a wspólnie wykonane ciasteczka będą lepiej smakowały.

Wśród popularnych świątecznych słodkości wymienić można makowce, serniki, pierniczki, czy kruche ciasteczka. Co wy na to, żeby spróbować czegoś nowego? Jeśli jesteście fanami słodkości, a na myśl o słowie Nutella® świecą wam się oczy, polecamy przepis na zimowe markizy. Tym przepisem zaskoczycie swoich gości!

Zimowe markizy – przepis

Składniki:

  • 3 szklanki mąki orkiszowej typu 400
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 g masła, o temperaturze pokojowej
  • ½ szklanki cukru pudru
  • 1 duże jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 200 g kremu Nutella®

Przygotowanie:

W naczyniu wymieszaj mąkę, sól i proszek do pieczenia.

W misie miksera utrzyj masło (do puszystości), stopniowo dodawaj cukier. Następnie dodaj jajko, ekstrakt oraz mąkę. Wszystko zmiksuj, uformuj kulę. Kulę podziel na dwie części, spłaszcz, a następnie owiń w folię spożywczą i wsadź do lodówki na 2 godziny.

Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość około 3 mm, lekko podsypując mąką. Okrągłą foremką wykrawaj ciastka z obu części ciasta. Korzystając ze specjalnych świątecznych stempli Nutella® wykrój okienko w połowie ciasteczek.

Ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przed samym pieczeniem blaszkę z ciastkami należy schłodzić w lodówce przez 15 minut.

Piecz ciasteczka około 12 minut w temperaturze 180ºC aż do zarumienienia brzegów. Wystudzić na kratce.

Posmaruj kremem Nutella® połowę upieczonych ciasteczek bez wyciętego wzoru. Przykryj drugą połową wykrojonych ciastek, tworząc w ten sposób markizy.

Zobacz też:

Autor: Nastazja Bloch

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości