Pomidorowa salsa do nachos, którą można kupić w sklepie, wydaje ci się nudna? Szukasz innego sposobu przyrządzenia tego dipu? Wypróbuj mniej znane przepisy na sos salsa do nachos.

Nachos to przekąska wywodząca się z północnego Meksyku, gdzie powstała w 1943 r. Szybko zdobyła popularność również w Teksasie i na południowym zachodzie Stanów Zjednoczonych Ameryki Północnej. Są to niewielkie kawałki tortilli z roztopionym serem, podawane z różnymi dodatkami, m.in z mięsem czy papryką jalapeño. Nieodzownym dodatkiem jest także dip – salsa do nachos . Ta niezwykle popularna przekąska często jest spotykana w barach jako dodatek do piwa albo w kinie, gdzie gdzie stanowi alternatywę dla popcornu.

Salsa do nachos

Salsa to nie tylko rodzaj tańca latynoamerykańskiego. Jest to również rodzaj meksykańskiego zimnego sosu ze zmiksowanych lub drobno posiekanych warzyw albo owoców. Sos salsa do nachos może występować w wersji warzywnej, owocowej lub serowej. Oprócz tego rozróżniamy następujące rodzaje salsy:

· salsa roja – salsa czerwona z gotowanych pomidorów;

· salsa cruda – surowa salsa ze świeżych pomidorów;

· salsa verde – zielona salsa, którą robi się z owoców miechunki;

· salsa brava – “dzika” salsa z dodatkiem tabasco i majonezu;

· guacamole – rodzaj salsy na bazie awokado.

Ponieważ często nie wiemy, jak zrobić salsę do nachos , decydujemy się na zakup gotowego sosu w sklepie, a to błąd. Gotowy sos może zawierać konserwanty, barwniki czy słodziki. Najlepiej przygotować salsę samodzielnie. To naprawdę całkiem proste.


Zobacz film: Pasty i dipy na spotkania z przyjaciółmi. Źródło Dzień Dobry TVN

Sos salsa do chipsów nachos – przepisy

Pierwsza propozycja to meksykańska salsa pomidorowa do nachos .

Składniki:

· 4-6 dojrzałych pomidorów,

· 1 pęczek kolendry lub pietruszki,

· 1 czerwona papryka,

· 1 cebula,

· 1 papryczka chilli,

· 2 ząbki czosnku,

· 1 limonka,

· 4 łyżki oliwy,

· sól i pieprz.

Przygotowanie:

W blenderze umieszczamy przekrojone na ćwiartki pomidory i paprykę (bez gniazda nasiennego), przekrojoną na pół cebulę, pokrojoną w paski papryczkę chilli (bez pestek), zioła, obrane ząbki czosnku, wyciśnięty sok z limonki, oliwę, szczyptę soli i pieprzu. Wszystko razem miksujemy i odsączamy na sicie, żeby pozbyć się nadmiaru soku.

Salsa do nachos – przepis z serem

Salsa serowa do nachos jest nieco bardziej pracochłonna, ale dla smaku i efektu warto poświęcić chwilę dłużej w kuchni.

Składniki:

· 2 łyżki masła,

· 2 łyżki mąki,

· 1 szklanka mleka,

· 250 g sera cheddar,

· szczypta ostrej papryki w proszku,

· 1 papryczka jalapeño, drobno posiekana,

· 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę,

· szczypta pieprzu.

Przygotowanie:

Ser ścieramy na tarce o drobnych oczkach. W rondelku rozpuszczamy masło na małym ogniu, dodajemy mąkę i mieszamy aż do połączenia składników. Wlewamy mleko i podgrzewamy do uzyskania odpowiedniej konsystencji, cały czas mieszając. Następnie dodajemy starty ser razem z resztą składników i mieszamy, dopóki ser się nie rozpuści.

Choć przepis jest nieco bardziej skomplikowany, nie powinien sprawić trudności nawet kuchennemu laikowi.

Przepis na salsę do nachos w wersji ostrej

Ta wersja salsy nie każdemu przypadnie do gustu ze względu na ostry smak. Jeśli jednak jesteś fanem pikantnych dań, koniecznie wypróbuj ten przepis.

Składniki:

· 1 duża cebula,

· 3 ząbki czosnku,

· 1 papryczka chilli,

· 4 dojrzałe pomidory,

· 1 łyżka cukru,

· 3 łyżki octu winnego,

· 2 łyżki wędzonej papryki w proszku,

· 2 łyżki koncentratu pomidorowego,

· 50 ml wody,

· szczypta soli,

· oliwa do smażenia.

Przygotowanie:

Drobno posiekaną cebulę z czosnkiem podsmażamy na patelni na kilku łyżkach oliwy. Dodajemy posiekaną i pozbawioną pestek papryczkę chilli, całość smażymy około 2 minut. Po tym czasie dodajemy resztę składników i dusimy kolejne 20 minut, a następnie odstawiamy do ostygnięcia. Gdy mieszanka przestygnie, miksujemy ją w blenderze, po czym ostatni raz przesmażamy krótko na małym ogniu.

Sos salsa do nachos – przepis na guacamole

Guacamole to popularny i lubiany dip, jednak nie każdy wie, jak go zrobić. Przygotowanie jest proste, a wystarczy do tego widelec, miska i poniższe składniki:

· 1 duże awokado,

· sok z połowy limonki,

· garść posiekanej kolendry,

· pół czerwonej cebuli,

· pół łyżeczki zmielonego kminu rzymskiego,

· 1-2 łyżki oliwy,

· 1 ząbek czosnku,

· szczypta soli i pieprzu.

Przygotowanie:

Awokado przekrawamy na pół, wybieramy miąższ i wkładamy do miski. Skrapiamy sokiem z limonki i dokładnie rozgniatamy widelcem. Dodajemy oliwę i powtarzamy ugniatanie, aż uzyskamy jednolitą, gładką masę. Dodajemy pozostałe składniki i całość mieszamy. Guacamole najlepiej zjeść bezpośrednio po przygotowaniu.

Co sądzisz o tym artykule?
77
6
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0