Dania kuchni chińskiej od lat cenione są z awyjątkowy smak. Wśród nich są sajgonki z warzywami i sajgonki z mięsem. Ze względu na coraz łatwiejszy dostęp do produktów, z których powstają azjatyckie potrawy, sajgonki warzywne można przygotować w domu. Zrobią furorę podczas przyjęcia i sprawdzą się w trakcie spotkania towarzyskiego z przyjaciółmi. Jak przygotować sajgonki z warzywami , żeby wszystkim zasmakowały?
Sajgonki warzywne – przepis podstawowy
Przepisy na sajgonki z warzywami będą się przede wszystkim różniły farszem. Samo przygotowanie wygląda podobnie. Oto przepis na szybkie i smaczne sajgonki warzywne , które nie wymagają dużego nakładu pracy.
Składniki na 10-12 sajgonek:
· 1 ogórek,
· 1 papryka żółta,
· 1 papryka czerwona,
· 1 awokado,
· sól i pieprz,
· 10-12 płatów papieru ryżowego,
· sos sojowy lub sezamowy.
Ich przygotowanie zaczynamy od namoczenia jednego opakowania papieru ryżowego w zimnej wodzie. W tym czasie kroimy w paski zielony ogórek, a paprykę czerwoną i żółtą w kostkę. Jedno awokado rozgniatamy, aż powstanie puree, które solimy i oprószamy pieprzem. Na papierze ryżowym układamy warzywa. W tej wersji sajgonki z warzywami będą przekąską na zimno, którą podajemy z sosem sojowym lub sezamowym. Przepis ma tę zaletę, że jeśli nie mamy któregoś składniku z farszu, sajgonki warzywne nadal będą smaczne, jeśli są dobrze doprawione. Można też pokusić się o dodanie innych warzyw.
Sajgonki z warzywami – przepis na danie na ciepło
Powyższy przepis na sajgonki z warzywami jest dobry, kiedy szukamy szybkiej przekąski. Jednak warzywne sajgonki będą wyśmienite również na ciepło. Ich przygotowanie nie jest skomplikowane. Podobnie jak wcześniej, potrzebne będzie opakowanie ryżowych placków. Nadzienie w tym przepisie na 10-12 sajgonek warzywnych zrobimy z:
· 10-12 płatów papieru ryżowego,
· 100 g bambusa,
· 100 g kiełków sojowych,
· 100 g kapusty pekińskiej,
· ½ zielonej papryki,
· 1 marchewki,
· 2 łyżek oleju sezamowego,
· 1 łyżeczki sosu sojowego,
· soli i pieprzu.
Przygotowanie sajgonek warzywnych na ciepło zaczynamy od krojenia wszystkich warzyw w wąskie paski i podsmażenia ich z bambusem na rozgrzanym oleju. Po chwili dodajemy kiełki, sos sojowy, przyprawiamy solą i pieprzem. Papier ryżowy na kilka minut zalewamy zimną wodą i ostrożnie rozkładamy. Na każdy placek dajemy taką samą ilość farszu i delikatnie zwijamy jak naleśnik. Brzegi smarujemy roztrzepanym jajkiem i sklejamy. Czekamy parę minut, aż papier ryżowy przeschnie i smażymy 3 minuty na głębokim tłuszczu.
Sajgonki z kurczakiem i warzywami
Warzywa pojawiają się nie tylko w daniach typowo wegetariańskich. Sajgonki z mięsem i warzywami cieszą się równie dużą popularnością. Jak zrobić sajgonki z warzywami w takiej odsłonie? Do wykonania 20 sajgonek potrzebujemy:
· 20 sztuk papieru ryżowego,
· około 300 g fileta z kurczaka,
· 1 marchewkę,
· ½ papryki czerwonej,
· 100 g kapusty pekińskiej,
· 1 cebulę,
· 2 ząbki czosnku,
· 1 łyżkę sosu sojowego,
· 2 łyżki oleju z pestek winogron,
· 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
· sól i pieprz.
Przyrządzenie sajgonek z warzywami i kurczakiem rozpoczynamy od krojenia fileta w cienkie paski i wymieszania z sosem sojowym. Odstawiamy go na pół godziny. Po tym czasie na patelni podsmażamy posiekany czosnek i dodajemy pokrojony filet. Obsmażamy z każdej strony, dorzucamy pokrojoną w słupki marchewkę i pokrojoną w piórka cebulę. Kiedy marchewka lekko zmięknie, dorzucamy pokrojoną w paski paprykę. Parę minut przed końcem smażenia dorzucamy pokrojoną kapustę, a po zdjęciu z ognia, pietruszkę. Mieszamy i przyprawiamy. Podobnie jak w powyższych przepisach na sajgonki z warzywami , zanim ułożymy farsz na papierze ryżowym, musimy go namoczyć w zimnej wodzie. Po nałożeniu łyżki farszu, zawijamy arkusz w rulon, boki zawijamy do środka. Smażymy, aż sajgonki z kurczakiem i warzywami się przyrumienią i zdejmujemy. Podajemy z sosem, który przygotowujemy z łyżeczki oleju sezamowego, 3 łyżek sosu sojowego i paru kropel octu winnego.
Przepis na sajgonki z mięsem mielonym i warzywami
Ciekawym pomysłem na obiad będą sajgonki z mięsem mielonym i warzywami. Pracy będzie jeszcze mniej niż przy sajgonkach z kurczakiem i warzywami.
Składniki na 12 sajgonek:
· 12 płatów papieru ryżowego,
· 300 g mieszanki chińskich warzyw,
· 300 g mięsa mielonego,
· 1 łyżka sosu sojowego,
· 1 jajko,
· do smaku imbir, curry i sos sojowy.
300 g chińskiej mieszanki warzyw smażymy na oleju 15 minut. Następnie dodajemy 300 g mięsa mielonego, łyżkę sosu sojowego, odrobinę sosu chili, imbiru i curry. Pod koniec smażenia wbijamy jajko i doprawiamy do smaku. Przygotowujemy 12 płatów papieru ryżowego, namaczamy i na każdy kładziemy dużą łyżkę farszu. Zwijamy, zawijając brzegi do środka i smażymy na oleju. Sajgonki z mięsem i warzywami będą dobrze smakowały z dodatkiem sosu słodko-pikantnego.
Zobacz film: Rey o sajgonkach.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło zdjęcia głównego: Moment RF