Co można zrobić z ryżu i jajek? Ryż z jajkiem to połączenie, które można wykorzystać zarówno podczas przygotowywania bazy na potrawę obiadową, jak i na przystawki i sałatki, które pojawią się na stole podczas przyjęcia. Jajko z ryżem jest dość uniwersalną kombinacją, która może być uzupełniona o różne składniki. Oba produkty są w domu niemal zawsze, dlatego ryż i jajko to połączenie, które można wykorzystać do zrobienia szybkiego obiadu. Jak przygotować jajecznicę z jajkiem, jak sałatkę z ryżem i jajkiem , a jak ryż po chińsku z jajkiem?
Najprostsze danie z ryżem i jajkiem
Podany przepis na ryż z jajkiem może być dowolnie modyfikowany, ale warto najpierw wypróbować go w wersji podstawowej. Opłukujemy 100 g ryżu długoziarnistego, po czym zalewamy 125 ml wody i gotujemy. Przez pierwszych 5 minut gotujemy bez przykrycia, na kolejne 15 minut przykrywamy. Kiedy ryż będzie miękki, jeszcze przez kilka minut zostawiamy go pod przykryciem.
Ryż mieszamy z łyżeczką oleju i ponownie gotujemy. Dodajemy jajko wymieszane z łyżeczką oleju sezamowego i szczyptą soli. Ryż z jajkiem gotujemy, aż jajko się zetnie i mieszamy z łyżką posiekanego szczypiorku. Prosta jajecznica z ryżem gotowa, można przełożyć na talerz i podawać.
Sałatka z ryżem i jajkiem – przepisy
Sałatki mają to do siebie, że zawsze cieszą się powodzeniem, występują jako codzienne przekąski i jako przystawki podczas przyjęcia. Sałatka z ryżem i jajkiem to przykład jedzenia, które sprawdza się w różnych okolicznościach. Wersji może być wiele, a poniżej przykłady dwóch.
Szybka sałatka z ryżem i jajkiem :
Gotujemy torebkę ryżu i zostawić do wystudzenia. W tym samym czasie gotujemy 4 jajka na twardo i kroimy w kostkę. Drobno siekamy 2 dymki, kroimy pół papryki i kilka plastrów żółtego sera. Wszystkie składniki mieszamy w misce z dodatkiem 3 łyżek majonezu, soli i pieprzu. Sałatkę z jajkiem i ryżem wystarczy schłodzić i podawać.
Inna prosta sałatka z ryżem i jajkiem:
Gotujemy 3 woreczki ryżu i 4 jajka na twardo, które kroimy w kostkę. Odsączamy kukurydzę z jednej puszki. Wszystkie składniki mieszamy z dodatkiem 5 łyżek majonezu. Doprawiamy solą i pieprzem.
Ryż z jajkiem i warzywami
Do ryżu z jajkiem można dać dowolne warzywa i mięso. Niektóre przepisy będą interesujące dla wegetarian, inne przypadną do gustu wielbicielom mięsnych potraw.
Oto przepis na ryż z jajkiem i samymi warzywami:
Gotujemy 2 torebki ryżu. Siekamy 3 ząbki czosnku i 2 papryczki chili, po czym dodajemy odrobinę soli i rozcieramy na pastę. Na patelnię z rozgrzanym olejem wrzucamy 2 pokrojone w kostkę marchewki i przez 5 minut smażymy. Potem do marchewki dorzucamy 200 g poszatkowanej kapusty pekińskiej i przygotowaną wcześniej pastę. Po chwili dodajemy ryż i smażymy kolejną minutę. Roztrzepane 2 jajka powoli wylewamy na patelnię i szybko mieszamy. Na sam koniec do ryżu z jajkiem dodajemy 200 g mrożonego groszku, 3 posiekane dymki i wlewamy łyżkę sosu sojowego. Kiedy groszek będzie ciepły, ściągamy potrawę z palnika.
A jak przyrządzić ryż z jajkiem i kukurydzą z kurczakiem?
Gotujemy 150 g ryżu, kroimy w kostkę filet z kurczaka, ścieramy na tarce marchewkę, drobno kroimy pół dowolnej papryki, pół cebuli, 2 ząbki czosnku i małą dymkę. Szklimy cebulę, dodajemy czosnek i chwilę podsmażamy. Następnie wrzucamy paprykę, marchewkę i pół puszki kukurydzy, po czym 2 minuty smażymy. Obok warzyw na patelni dodajemy kurczaka, wlewamy 2 łyżki sosu sojowego. Doprawiamy pieprzem i chili. Ponownie chwilę podsmażamy i dodajemy ryż. Po kolejnych paru minutach wbijamy 2 jajka. Smażymy i mieszamy. Na koniec do ryżu z warzywami i jajkiem dodajemy szczypiorek i możemy podawać.
Ryż z jajkiem po chińsku – przepis
Ciekawą odsłoną ryżu z jajkiem będzie przygotowanie dania z przepisu na chiński smażony ryż. Przygotowanie zajmie około godziny. Mimo to, ryż po chińsku z warzywami i jajkiem nie jest trudny w przygotowaniu, a na pewno będzie ciekawym urozmaiceniem domowego menu.
Do przygotowania tego ryżu z jajkiem potrzeba: szklanki ryżu, pół cukinii, 1 marchewki, 100 g pieczarek, 15 g grzybów mun, 4 jajek, sosu teriyaki, sosu sojowego, przyprawy do dań orientalnych.
Przygotowanie ryżu z jajkiem po chińsku:
Zaczynamy od ugotowania ryżu, namoczenia i pokrojenia grzybów w paski. Warzywa kroimy w zapałkę i wrzucamy je na rozgrzany olej. Dodajemy grzyby i przez parę minut smażymy. Dorzucamy ryż, skrapiamy sosami i posypujemy przyprawą. W miseczce roztrzepujemy jajka, mieszamy je z solą, pieprzem, po czym wylewamy na patelnię. Kiedy będzie nieco ścięte, łączymy jajko z ryżem i warzywami.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN