Przepisy kulinarne

Recepta na przesilenie? Dania wg przepisów Andrzeja Polana!

Andrzej Polan postanowił przyjść nam z pomocą w tym trudnym okresie jakim jest przesilenie wiosenne. Popraw sobie nastrój, zredukuj stres i dostarcz organizmowi hormonów szczęścia. Oto przepisy mistrza kuchni, które przegonią złe samopoczucie: pieprz na przesilenia - miska makaronu i warzyw dla łagodzenia nastrojów, dorsz zimowy z jabłkami na stres i kruche babeczki z mąki gryczanej i śliwka w czekoladzie na hormony szczęścia.

Zobacz też: Jak zrobić chleb na zakwasie? Sprawdzone przepisy na chleb żytni na zakwasie, orkiszowy i wiele innych! >>>

Pieprz na przesilenia - miska makaronu i warzyw dla łagodzenia nastrojów

  • 400g makaronu np. bucatini
  • 150g masła
  • 1 torebka pieprzu grubo mielony kolorowego
  • 200g sera dojrzewającego tarty bursztyn
  • fasolka szparagowa mrożona
  • brokuły mrożone
  • koper
  • 2-3 kromki pieczywa rustykalnego

Makaron gotujemy w wodzie z dodatkiem soli zgodnie z czasem podanym na opakowaniu, pod koniec dodajemy fasolkę szparagową i brokuły podzielone na mniejsze kawałki. Ugotowany makaron odcedzamy wraz z fasolką, pozostawiając trochę wody z gotowania. Na patelni rozpuszczamy większą połowę masła z dodatkiem odrobiny oliwy. Dodajemy grubo mielony pieprz i smażymy kilkanaście sekund, kiedy tylko pojawi się zapach pieprzu podlewamy ok. 100ml wody z gotowania. Mieszamy do momentu aż pojawi się konsystencja sosu. Dodajemy pozostałe masło, makaron z fasolką i brokułami. Mieszamy wszystko na patelni aż makaron ładnie pokryje się sosem, na koniec jeszcze pozostałą ilość tartego sera i koperek. Posypujemy grzankami z pieczywa smażonego na maśle.

Zobacz też: Faszerowana cukinia, ziemniak i kapusta. Najlepsze przepisy Andrzeja Polana >>>

Dorsz zimowy z jabłkami na stres

  • 500g filetu z dorsza zimowego skrei
  • 3-4 jabłka polskie
  • sok jabłkowy
  • miód
  • ostra papryczka świeża
  • sok z rokitnika
  • masło klarowane do smażenia
  • 120g kiełbasy suszonej cienkiej
  • 1 szczypiorek

Jabłka dzielimy na ćwiartki, przesmażamy na maśle w trakcie dodając miód i czarny pieprz. Kiedy jabłka nam się podrumienią, dodajemy troszkę soku jabłkowego i rokitnika. Skreia posypujemy solą, pieprzem i smażymy od strony skóry na złoty kolor około 3-4 minut, przekładamy na drugą stronę i zdejmujemy z ognia, temp. Na patelni jest wystarczająca aby ryba nam spokojnie doszła. Kiełbasę kroimy w cienkie plastry i przesmażamy na patelni na oleju pod koniec dodając ostra papryczkę i szczypiorek. Takim miksem polewamy rybę podaną na jabłkach.

Zobacz też: Potrawy do 25 złotych - przepisy. Kurczak pieczony, makaron z wędzonym serem i pyszne naleśniki >>>

Kruche babeczki z mąki gryczanej i śliwka w czekoladzie na hormony szczęścia

  • 400g mąki gryczanej
  • 200g masło
  • 4 jajka
  • 50g migdałów mielonych
  • 100g cukru pudru
  • + foremki metalowe do babeczek

Z w/w składników przygotowujemy ciasto kruche, owijamy w folię pozostawiamy na kilkanaście minut aby odpoczęło, po czym rozwałkowujemy i wylepiamy nimi foremki do babeczek. Upieczone smarujemy rozpuszczoną czekoladą w środku.

Zobacz też: Papryka faszerowana wegetariańska na wiele sposobów >>>

Krem czekoladowy najłatwiejszy

  • 400g czekolady gorzkiej
  • 400g śmietanki 36%
  • 100g masła
  • 100g śliwki suszonej bez pestek
  • 200g cukier

Śmietankę podgrzewamy z masłem ale nie zagotowujemy, dodajemy połamaną czekoladę i po chwili mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Do masy wrzucamy śliwki suszone. Cukier rozpuszczamy na patelni, zalewamy gorącą śmietanką, dodajemy masło i wszystko mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Na upieczone babeczki wykładamy karmel, śliwki w czekoladzie

Zobacz film: Kuchnia Andrzeja Polana/Dzień Dobry TVN


Co sądzisz o tym artykule?
2
0
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0