Recepta na przesilenie? Dania wg przepisów Andrzeja Polana!

Andrzej Polan postanowił przyjść nam z pomocą w tym trudnym okresie jakim jest przesilenie wiosenne. Popraw sobie nastrój, zredukuj stres i dostarcz organizmowi hormonów szczęścia. Oto przepisy mistrza kuchni, które przegonią złe samopoczucie: pieprz na przesilenia - miska makaronu i warzyw dla łagodzenia nastrojów, dorsz zimowy z jabłkami na stres i kruche babeczki z mąki gryczanej i śliwka w czekoladzie na hormony szczęścia.

Zobacz też: Jak zrobić chleb na zakwasie? Sprawdzone przepisy na chleb żytni na zakwasie, orkiszowy i wiele innych! >>>

Pieprz na przesilenia - miska makaronu i warzyw dla łagodzenia nastrojów

  • 400g makaronu np. bucatini
    • 150g masła
      • 1 torebka pieprzu grubo mielony kolorowego
        • 200g sera dojrzewającego tarty bursztyn
          • fasolka szparagowa mrożona
            • brokuły mrożone
              • koper
                • 2-3 kromki pieczywa rustykalnego

                  Makaron gotujemy w wodzie z dodatkiem soli zgodnie z czasem podanym na opakowaniu, pod koniec dodajemy fasolkę szparagową i brokuły podzielone na mniejsze kawałki. Ugotowany makaron odcedzamy wraz z fasolką, pozostawiając trochę wody z gotowania. Na patelni rozpuszczamy większą połowę masła z dodatkiem odrobiny oliwy. Dodajemy grubo mielony pieprz i smażymy kilkanaście sekund, kiedy tylko pojawi się zapach pieprzu podlewamy ok. 100ml wody z gotowania. Mieszamy do momentu aż pojawi się konsystencja sosu. Dodajemy pozostałe masło, makaron z fasolką i brokułami. Mieszamy wszystko na patelni aż makaron ładnie pokryje się sosem, na koniec jeszcze pozostałą ilość tartego sera i koperek. Posypujemy grzankami z pieczywa smażonego na maśle.

                  Zobacz też: Faszerowana cukinia, ziemniak i kapusta. Najlepsze przepisy Andrzeja Polana >>>

                  Dorsz zimowy z jabłkami na stres

                  • 500g filetu z dorsza zimowego skrei
                    • 3-4 jabłka polskie
                      • sok jabłkowy
                        • miód
                          • ostra papryczka świeża
                            • sok z rokitnika
                              • masło klarowane do smażenia
                                • 120g kiełbasy suszonej cienkiej
                                  • 1 szczypiorek

                                    Jabłka dzielimy na ćwiartki, przesmażamy na maśle w trakcie dodając miód i czarny pieprz. Kiedy jabłka nam się podrumienią, dodajemy troszkę soku jabłkowego i rokitnika. Skreia posypujemy solą, pieprzem i smażymy od strony skóry na złoty kolor około 3-4 minut, przekładamy na drugą stronę i zdejmujemy z ognia, temp. Na patelni jest wystarczająca aby ryba nam spokojnie doszła. Kiełbasę kroimy w cienkie plastry i przesmażamy na patelni na oleju pod koniec dodając ostra papryczkę i szczypiorek. Takim miksem polewamy rybę podaną na jabłkach.

                                    Zobacz też: Potrawy do 25 złotych - przepisy. Kurczak pieczony, makaron z wędzonym serem i pyszne naleśniki >>>

                                    Kruche babeczki z mąki gryczanej i śliwka w czekoladzie na hormony szczęścia

                                    • 400g mąki gryczanej
                                      • 200g masło
                                        • 4 jajka
                                          • 50g migdałów mielonych
                                            • 100g cukru pudru
                                              • + foremki metalowe do babeczek

                                                Z w/w składników przygotowujemy ciasto kruche, owijamy w folię pozostawiamy na kilkanaście minut aby odpoczęło, po czym rozwałkowujemy i wylepiamy nimi foremki do babeczek. Upieczone smarujemy rozpuszczoną czekoladą w środku.

                                                Zobacz też: Papryka faszerowana wegetariańska na wiele sposobów >>>

                                                Krem czekoladowy najłatwiejszy

                                                • 400g czekolady gorzkiej
                                                  • 400g śmietanki 36%
                                                    • 100g masła
                                                      • 100g śliwki suszonej bez pestek
                                                        • 200g cukier

                                                          Śmietankę podgrzewamy z masłem ale nie zagotowujemy, dodajemy połamaną czekoladę i po chwili mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Do masy wrzucamy śliwki suszone. Cukier rozpuszczamy na patelni, zalewamy gorącą śmietanką, dodajemy masło i wszystko mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Na upieczone babeczki wykładamy karmel, śliwki w czekoladzie

                                                          Zobacz film: Kuchnia Andrzeja Polana/Dzień Dobry TVN

                                                          Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

                                                          podziel się:

                                                          Pozostałe wiadomości

                                                          Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                          Materiał promocyjny

                                                          Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana