Zobacz też: Jak zrobić chleb na zakwasie? Sprawdzone przepisy na chleb żytni na zakwasie, orkiszowy i wiele innych! >>>
Pieprz na przesilenia - miska makaronu i warzyw dla łagodzenia nastrojów
- 400g makaronu np. bucatini
- 150g masła
- 1 torebka pieprzu grubo mielony kolorowego
- 200g sera dojrzewającego tarty bursztyn
- fasolka szparagowa mrożona
- brokuły mrożone
- koper
- 2-3 kromki pieczywa rustykalnego
Makaron gotujemy w wodzie z dodatkiem soli zgodnie z czasem podanym na opakowaniu, pod koniec dodajemy fasolkę szparagową i brokuły podzielone na mniejsze kawałki. Ugotowany makaron odcedzamy wraz z fasolką, pozostawiając trochę wody z gotowania. Na patelni rozpuszczamy większą połowę masła z dodatkiem odrobiny oliwy. Dodajemy grubo mielony pieprz i smażymy kilkanaście sekund, kiedy tylko pojawi się zapach pieprzu podlewamy ok. 100ml wody z gotowania. Mieszamy do momentu aż pojawi się konsystencja sosu. Dodajemy pozostałe masło, makaron z fasolką i brokułami. Mieszamy wszystko na patelni aż makaron ładnie pokryje się sosem, na koniec jeszcze pozostałą ilość tartego sera i koperek. Posypujemy grzankami z pieczywa smażonego na maśle.
Zobacz też: Faszerowana cukinia, ziemniak i kapusta. Najlepsze przepisy Andrzeja Polana >>>
Dorsz zimowy z jabłkami na stres
- 500g filetu z dorsza zimowego skrei
- 3-4 jabłka polskie
- sok jabłkowy
- miód
- ostra papryczka świeża
- sok z rokitnika
- masło klarowane do smażenia
- 120g kiełbasy suszonej cienkiej
- 1 szczypiorek
Jabłka dzielimy na ćwiartki, przesmażamy na maśle w trakcie dodając miód i czarny pieprz. Kiedy jabłka nam się podrumienią, dodajemy troszkę soku jabłkowego i rokitnika. Skreia posypujemy solą, pieprzem i smażymy od strony skóry na złoty kolor około 3-4 minut, przekładamy na drugą stronę i zdejmujemy z ognia, temp. Na patelni jest wystarczająca aby ryba nam spokojnie doszła. Kiełbasę kroimy w cienkie plastry i przesmażamy na patelni na oleju pod koniec dodając ostra papryczkę i szczypiorek. Takim miksem polewamy rybę podaną na jabłkach.
Zobacz też: Potrawy do 25 złotych - przepisy. Kurczak pieczony, makaron z wędzonym serem i pyszne naleśniki >>>
Kruche babeczki z mąki gryczanej i śliwka w czekoladzie na hormony szczęścia
- 400g mąki gryczanej
- 200g masło
- 4 jajka
- 50g migdałów mielonych
- 100g cukru pudru
- + foremki metalowe do babeczek
Z w/w składników przygotowujemy ciasto kruche, owijamy w folię pozostawiamy na kilkanaście minut aby odpoczęło, po czym rozwałkowujemy i wylepiamy nimi foremki do babeczek. Upieczone smarujemy rozpuszczoną czekoladą w środku.
Zobacz też: Papryka faszerowana wegetariańska na wiele sposobów >>>
Krem czekoladowy najłatwiejszy
- 400g czekolady gorzkiej
- 400g śmietanki 36%
- 100g masła
- 100g śliwki suszonej bez pestek
- 200g cukier
Śmietankę podgrzewamy z masłem ale nie zagotowujemy, dodajemy połamaną czekoladę i po chwili mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Do masy wrzucamy śliwki suszone. Cukier rozpuszczamy na patelni, zalewamy gorącą śmietanką, dodajemy masło i wszystko mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Na upieczone babeczki wykładamy karmel, śliwki w czekoladzie
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN