Pstrąg z piekarnika nie jest skomplikowanym daniem! Wystarczą świeże zioła, masło i warzywa aby wyczarować pyszne danie. Pstrąg z piekarnika w folii czy pstrąg z piekarnika bez folii? Wybierz Twój ulubiony przepis!

Pstrąg z piekarnika to jedno z prostszych dań rybnych. Pieczona ryba jest wyjątkowo zdrowa i pożywna. Pstrąg z piekarnika – kalorie tego dania sprzyjają zdrowej diecie. 100 gram pstrąga pieczonego to tylko 130 kalorii i tym samym porcja zdrowego białka i tłuszczy. Podpowiadamy trzy przepisy na pstrąga z piekarnika – chrupiącego i ze smacznymi dodatkami, które będą świetną propozycją na szybki i zdrowy obiad.

Pstrąg z piekarnika – jak przygotować rybę do pieczenia?

Aby przygotować pstrąga do pieczenia należy najpierw go oskrobać, umyć i wysuszyć. Następnie warto zrobić delikatnie kilka nacięć i skropić rybę sokiem z cytryny, posolić ją i popieprzyć. Tak przygotowany pstrąg powinien trafić na godzinę do lodówki. W ten sposób powstała baza – pstrąg jest gotowy do pieczenia. Jakie dodatki będą najlepsze do pstrąga z piekarnika?

Pstrąg z piekarnika w folii – pstrąg z piekarnika z koperkiem i masłem czosnkowym

Składniki:

-jeden pstrąg,

-masło,

-czosnek,

-koperek (lub inne ulubione świeże zioła),

-sól i pieprz.

Jak przygotować pstrąga z masłem czosnkowym i koperkiem ? Pieczony pstrąg z piekarnika będzie smakował wybornie jeśli do jego środka dodamy kilka łodyg świeżego koperku oraz 2 łyżki masła wymieszanego wcześniej ze zgniecionym ząbkiem czosnku.

Warto dodać jeszcze odrobinę pieprzu i szczyptę soli – nasz pstrąg jest już gotowy do pieczenia. Do ryby możesz dodać też inne ulubione zioła. Pstrąg z piekarnika w folii z koperkiem to tylko jedna z opcji. Do tej ryby pasuje bardzo wiele dodatków. Pstrąg z piekarnika z pietruszką będzie równie dobrym pomysłem. Warto wbić w pstrąga kilka wykałaczek, aby upewnić się, że farsz nie wydostanie się z ryby podczas pieczenia.

Teraz wystarczy już tylko posmarować folię łyżeczką oleju, ułożyć na niej rybę, a na jej wierzchu ułożyć małą gałązkę koperku i łyżeczkę masła. Tak przygotowaną rybę należy zawinąć w folię i piec na kratce w piekarniku w temperaturze 180 °C przez 20 minut. Pyszny pstrąg z piekarnika z masłem czosnkowym i koperkiem jest gotowy do podania!

Pstrąg z piekarnika z warzywami: cukinią i papryką

Składniki:

-1 pstrąg,

-oliwa z oliwek,

-rozmaryn (najlepiej świeży),

-sól i pieprz,

-1/2 cukinii,

-1/2 papryki,

-kilka garści świeżej bazylii,

-1 małą cebulka,

-cytryna.

Pstrąg z piekarnika z warzywami to pomysł na błyskawiczny obiad. Jeśli szukasz prostego przepisu na pstrąga z piekarnika bez folii – oto on. Wystarczy przygotowanego, naciętego w kilku miejscach pstrąga, doprawić solą i pieprzem, a następnie skropić dość mocno sokiem z cytryny.

Aby przygotować pysznego pstrąga z piekarnika w następnej kolejności należy w miseczce zmieszać łyżkę oliwy z oliwek z wyciśniętym ząbkiem czosnku oraz posiekanym rozmarynem (oczywiście najlepszą opcją będą świeże zioła). Tak powstałą marynatą należy natrzeć rybę wewnątrz oraz zewnątrz. Na koniec należy dodać do środka ryby włożyć gałązkę rozmarynu i cienki plasterek cytryny. Pyszny i dietetyczny pstrąg z piekarnika jest już prawie gotowy.

Pora zabrać się za przygotowanie warzyw. Wystarczy umyć i pokroić w kosteczkę cukinię i paprykę, dodać na nich odrobinę oliwy z oliwek, a następnie doprawić do smaku solą i pieprzem. Pstrąg z piekarnika w naczyniu czy na blasze? Wybierz jedną z opcji i ułóż na środku rybę, a wokół niej pokrojone warzywa. Pstrąg z piekarnika – ile piec? Najlepiej trzymać go w piekarniku rozgrzanym do 250°C przez 15-20 minut.

Pstrąg z piekarnika – z czym podawać go najlepiej? W międzyczasie warto przygotować warto przygotować sos bazyliowy typu pesto. Wystarczy zblendować ze sobą kilka garści świeżej bazylii, małą cebulkę oliwę z oliwek, sok z cytryny. Pstrąga z piekarnika oraz warzywa podawać po polaniu sosem.


Zobacz film: Krem z pora z wędzonym pstrągiem. Źródło: Dzień Dobry TVN

Pstrąg z piekarnika z ziemniakami i pomidorami

Składniki:

-1 pstrąg,

-2 ziemniaki,

-2 małe pomidory,

-ząbek czosnku,

-oliwa z oliwek,

-masło,

-natka pietruszki,

-sól i pieprz.

Aby przygotować pieczonego pstrąga z ziemniakami i pomidorami należy najpierw umyć, oczyścić i ponacinać rybę z jednej strony. Jak każda ryba, pstrąg z piekarnika najlepiej smakuje w towarzystwie ziół. Do jego środka poza ząbkiem czosnku i łyżką masła, należy włożyć garść posiekanej natki pietruszki. Pstrąg z piekarnika z pietruszką to wyjątkowo zgrany duet.

Jak uczynić naszego pstrąga z piekarnika chrupiącym ? Rybę wyłożyć na papierze do pieczenia na blaszce i natrzeć na wierzchu oliwą z oliwek, solą i pieprzem. Do nacięć włożyć cienkie plasterki cytryny.

Wokół pstrąga ułożyć talarki obranych ziemniaków na zmianę z plasterkami pomidora. Całość doprawić solą i pieprzem i wstawić do nagrzanego do 250 °C piekarnika i piec przez ok 20 minut w trybie grillowania. Pyszny pstrąg z piekarnika w trzeciej odsłonie jest gotowy!

Co sądzisz o tym artykule?
81
8
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0