Przepisy kulinarne

Przepisy na pyszne racuchy

Wiele osób uwielbia jeść racuchy, ale nie wszyscy potrafią je zrobić. Z pomocą przyszedł szef kuchni Jakub Kasprzak. W kuchni Dzień Dobry TVN przygotował racuchy z jabłkami i racuchy gryczane z dzikiem.

Racuchy – przepis podstawowy

Składniki:
250 g mąki
2 jajka
50 g cukru
50 g oleju
30 g świeżych drożdży
szczypta soli

Przygotowanie:
Połączyć wszystkie składniki, przykryć ściereczką i pozostawić na około 30 minut do wyrośnięcia. Smażyć na rozgrzanej patelni.

Racuchy z jabłkami

Składniki:
Ciasto podstawowe
200 g jabłek
50 g namoczonych rodzynek
cynamon
60 g cukru
15 g wody
200 g orzechów włoskich

Przygotowanie:
Jabłka zetrzeć na tarce, wymieszać z ciastem, dodać cynamon i odciśnięte rodzynki, do garnuszka wsypać cukier i wlać wodę, gotować do momentu powstania syropu, dorzucić orzechy, które wcześniej prażyliśmy przez 5 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C. Energicznie wymieszać i podać z racuchami

Racuchy gryczane z dzikiem

Składniki:
125 g mąki pszennej
125 g mąki gryczanej
2 jajka
5 g cukru
50 g oleju
30 g świeżych drożdży
300 g mąki
szczypta soli
gulasz z dzika
0,5 kg karkówki z dzika
50 g marchew
50 g selera
50 g pietruszki
50 g cebuli
40 g masła
200 ml wina czerwonego
1 l wywaru drobiowego
główka czosnku
rozmaryn, tymianek

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
1
0
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0