Tradycyjne kotlety schabowe, kotlety mielone, smażona pierś z kurczaka często goszczą w polskich domach przy okazji rodzinnych obiadów. Warto jednak czasami urozmaicić podawane gościom dania i poszukać potraw inspirowanych kuchniami egzotycznych krajów. Przykładem takiego dania jest kotlet hawajski . To smażony kotlet z dodatkiem ananasa, jednak rezygnacja z panierki pozwoli nieco zmniejszyć jego kaloryczność. Kotlet po hawajsku pozwoli cieszyć się domową, ciepłą potrawą, a przy okazji ograniczyć ilość spożywanego tłuszczu. Przygotowanie tej potrawy jest stosunkowo proste i nie wymaga dużo czasu czy dużego nakładu pracy, a składniki do jego przygotowania - mimo egzotycznej nazwy dania - są łatwo dostępne w polskich sklepach.
Kotlet po hawajsku - przepis
Kotlet hawajski jest bardzo prosty w przygotowaniu, nie wymaga również wyszukanych składników. Najbardziej tradycyjna forma tego dania to kotlet drobiowy z dodatkiem ananasa, jednak przepis można urozmaicić, dodając szynkę i ser.
Składniki na 6 porcji:
· 1 podwójny filet z kurczaka,
· 6 plastrów ananasa świeżego lub z puszki,
· 6 plasterków szynki,
· 6 plasterków sera żółtego,
· olej do smażenia,
· pieprz i sól.
Przygotowanie:
Podwójny filet kurczaka należy podzielić na 6 kawałków, następnie natrzeć je solą, pieprzem oraz przyprawą do kurczaka. Tak przygotowane mięso należy położyć na patelnię z rozgrzanym olejem, smażyć przez kilka minut do zarumienienia z obu stron. Następnie na każdym kotlecie należy położyć plaster szynki, plaster ananasa oraz pokrojony w paski żółty ser. Smażyć jeszcze chwilę do uzyskania pożądanego koloru mięsa i stopienia sera żółtego. Podczas smażenia można przykryć patelnię pokrywką, co przyspieszy topienie się sera.
Kotlet po hawajsku z ananasem, żurawiną i wiórkami kokosowymi
Jeszcze więcej egzotyki dostarcza przepis na kotlet po hawajsku bez panierk i z ananasem i żurawiną. Opcjonalnie osoby, które zdecydują się na panierowanie, mogą przygotować panierkę z dodatkiem wiórków kokosowych.
Składniki na 4 kotlety:
· 1 podwójna pierś z kurczaka,
· 4 plastry ananasa świeżego lub z puszki,
· 4 plastry sera żółtego,
· sól i pieprz,
· 4 łyżeczki żurawiny ze słoika,
· olej do smażenia.
Do przygotowania panierki potrzebne będą:
· 2 jajka,
· 150 g wiórków kokosowych,
· 2 łyżki bułki tartej.
Przygotowanie:
Wykonanie tego przepisu należy rozpocząć od podzielenia piersi z kurczaka na 4 porcje. Delikatnie rozbić mięso tłuczkiem, posolić i doprawić pieprzem. Tak przygotowane kotlety należy smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju. Usmażone mięso ułożyć w naczyniu żaroodpornym, na każdym kotlecie umieścić plaster sera żółtego oraz plaster ananasa i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 15 minut. Przed podaniem do środka ananasa włożyć należy łyżeczkę żurawiny. Przepis można urozmaicić, panierując kotlety przed smażeniem w panierce z wiórków kokosowych. Najpierw należy roztrzepać jajka, dodać sól i umoczyć w tej mieszance surowe mięso, następnie obtoczyć je w wiórkach kokosowych zmieszanych z bułką tartą. Kotlety należy wówczas smażyć do uzyskania złotego koloru, należy jednak uważać, żeby wiórki kokosowe się nie przypaliły.
Zapiekany z warzywami kotlet hawajski - przepis
Kotlet po hawajsku podać można także zapieczony z warzywami.
Składniki na 4 porcje:
· 1 duża pierś z kurczaka,
· 4 plastry ananasa,
· olej do smażenia,
· 100 g startego żółtego sera,
· pieczone ziemniaczki,
· opakowanie mrożonych warzyw na patelnię,
· sól i pieprz.
Przygotowanie:
Wykonanie przepisu rozpocząć od pokrojenia piersi z kurczaka na 4 części. Następnie rozbić kotlety tłuczkiem i doprawić solą i pieprzem. Tak przygotowane mięso smażyć na patelni z rozgrzanym olejem do zarumienienia. Na osobnej patelni usmażyć mrożone warzywa zgodnie z instrukcją przedstawioną na opakowaniu. W żaroodpornym naczyniu ułożyć usmażone warzywa, kawałki upieczonych wcześniej ziemniaków i na górze usmażone kotlety. Na każdy kotlet położyć plaster ananasa i posypać startym serem. Naczynie włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około 10 minut, do rozpuszczenia się sera. Jako dodatek do tego dania można podać ulubione sosy: ketchup, majonez, sos czosnkowy.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN