Aminokwas to najmniejsza cząsteczka białkowa decydująca o różnych funkcjach działania organizmu. Łącząc się w peptydy, a następnie w białko, które zaliczane jest do głównych składników żywieniowych, odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie organizmu.

Białko jest ważne dla każdego człowieka. Decydując się na dietę bogatą w ten składnik, warto zapoznać się z następującymi kwestiami: jakie produkty bogate w białko należy włączyć do diety, dlaczego produkty roślinne bogate w białko stanowią podstawę rozsądnego planu żywieniowego, czy produkty najbogatsze w białko są jednoznaczne z wysoką przyswajalnością tego składnika.

Struktura białek - rola białek w organizmie i podział ze względu na pochodzenie

Białko to podstawowy składnik odżywczy. Ok. 20% masy ciała to aminokwasy o różnej konfiguracji chemicznej, która pozwala na wielokierunkowe działanie poszczególnych cząstek. Ogólną funkcją aminokwasów jest regeneracja i odbudowa tkanek organizmu. Białka znajdziemy we: włosach, paznokciach, mięśniach, komórkach narządów wewnętrznych, krwi itp. Ze względu na pochodzenie dzielimy je na: egzogenne (pochodzące z zewnątrz organizmu) oraz endogenne (organizm potrafi je sam zsyntetyzować).

Źródłem tych pierwszych jest przede wszystkim pokarm. Dlatego warto wiedzieć, które produkty bogate w białko warto włączyć do naszego jadłospisu. Wiedza na temat wartości odżywczej pozwala nam wybrać produkty najbardziej “jakościowe”, dzięki czemu o wiele efektywniej dbamy o zdrowie.

Produkty bogate w białko

Białka znajdziemy praktycznie w produktach z każdej kategorii spożywczej. Decydując się na dietę opartą o białko, wybierajmy produkty bogate w rozgałęzione aminokwasy. Są to przede wszystkim: lizyna, metionina, treonina, leucyna, izoleucyna, walina, tryptofan i fenyloalanina. Źródłami powyższych aminokwasów są wyroby zwierzęce: mięso (kurczak, indyk, wołowina), nabiał (sery twarogowe, mleko), jaja (kurze, przepiórcze) czy produkty roślinne bogate w białko : orzechy i nasiona (migdały, nasiona dyni), rośliny strączkowe (fasola, bób).

Produkty roślinne bogate w białko jako wyroby o wielokierunkowym działaniu prozdrowotnym

Zazwyczaj to wyroby zwierzęce określa się mianem pełnowartościowych aminokwasów, jednak to produkty roślinne bogate w białko określane są jako prozdrowotne. Dlaczego?

Wyroby bogate w białko roślinne to również cała gama innych składników odżywczych. Do najważniejszych należą: błonnik, witaminy z grupy B czy składniki mineralne takie jak cynk, selen, wapń, magnez, potas. Podaż tych elementów jest szczególnie ważna dla osób cierpiących z powodu:

· chorej tarczycy,

· zaburzeń glikemii,

· zaburzeń lipidowych,

· niedożywienia.

Dostarczając niezbędną pulę aminokwasów, warto zadbać również o włókno pokarmowe (błonnik). Sprzyja ono bowiem perystaltyce jelit i wspomaga trawienie (w tym metabolizm białek).

Błonnik to składnik diety decydujący o prawidłowej pracy jelit, wzmacnia odporność oraz wspomaga odchudzanie, dlatego nie bez kozery okrzyknięty jest mianem prozdrowotnego i funkcjonalnego elementu jadłospisu.

Produkty bogate w białko i błonnik to:

· orzechy włoskie,

· orzechy brazylijskie,

· nasiona słonecznika,

· fasola,

· groch.

Produkty skrobiowe bogate w białko - czy to dobry wybór?

Warto również wspomnieć o produktach skrobiowych bogatych w białko . To przede wszystkim rośliny strączkowe bogate także w potas - niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu sercowo-naczyniowego, czy magnez, który decyduje o zdrowiu układu nerwowo-mięśniowego.

Osoby zdrowe powinny spożywać produkty bogate w białko z obu źródeł. Niedobór białka spowodowany niskim jego spożyciem bądź zbyt małą wartością odżywczą doprowadzić może do niedożywienia białkowego. W następstwie rozwinąć się mogą: problemy z gojeniem ran, brak łaknienia, choroby wątroby.

Zobacz film: Danie bogate w białko. Źródło: Dzień Dobry TVN.

Wyroby obfite w węglowodany i białko

Osoby aktywnie fizycznie szczególnie powinny wziąć sobie do serca konieczność zbilansowania jadłospisu. Nie tylko białko, ale również węglowodany są szczególnie istotne w budowie masy mięśniowej. Dostarczają one zapasu energii do organizmu i pozwalają na efektywny trening. Dlatego powinny stanowić drugi element składowy efektywnego schematu żywieniowego sportowca.

Produkty bogate w białko i węglowodany to:

· chleb razowy,

· makaron pełnoziarnisty,

· ryż brązowy,

· kasza jaglana,

· groszek,

· dynia,

· fasola,

· płatki owsiane.

Propozycje kulinarne na produkty bogate w białko - przepisy

Produkty spożywcze bogate w białko stanowią nie tylko funkcję prozdrowotną, ale mogą również stać się znakomitą bazą przepysznych propozycji kulinarne. Produkty bogate w aminokwasy idealnie sprawdzają się w kuchni dla najmłodszych, dorosłych i osób starszych, oferując bogactwo składników odżywczych.

Propozycje kulinarne wykorzystujące produkty bogatobiałkowe to:

· Makaron pełnoziarnisty z twarogiem i truskawkami.

· Kasza jaglana z łososiem pieczonym i fasolą.

· Jaja faszerowane papryką.

Co sądzisz o tym artykule?
89
8
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0