Dania dla 9-miesięcznego dziecka mogą przypominać już te, które sami jemy. Szczególnie dotyczy to sposobu ich podawania, niekoniecznie składu. Prościej mówiąc: im więcej damy dziecku szansy na próbowanie różnych konsystencji, gryzienie, a nawet zabawę jedzeniem, tym lepiej dla rozwoju sensorycznego oraz mowy.
Wskazana jest jednak wciąż ostrożność przy podawaniu nowości – szczególnie tych, które są silnymi alergenami, np. truskawek czy nabiału – o ile wcześniej dziecko ich nie próbowało.
Co może jeść 9-miesięczne dziecko?
Jeśli chodzi o śniadanie dla 9-miesięcznego dziecka, najlepszym wyborem będą wciąż kaszki gotowane na mleku lub wodzie. Do tych wcześniej dozwolonych (manna, kukurydziana, jaglana, gryczana, orkiszowa) wolno nam już dołączyć kaszę jęczmienną czy np. amarantus oraz pestki (koniecznie zmielone – są twarde i małe, w całości mogłby być dla dziecka groźne) dyni i słonecznika. Ze względu na ich walory odżywcze (witamina B6, C, E, a także żelazo, wapń, magnez, fosfor czy potas) warto dodawać je w niedużych ilościach do kaszek czy zupek. Kasz nie musimy już miksować, wystarczy, że ugotujemy je zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Możemy też zwiększyć ilość nabiału w postaci sfermentowanej, a więc jogurtów i kefiru. Menu 9-miesięcznego dziecka komponujemy wciąż zgodnie z zasadą, że niczego nie dosładzamy ani nie solimy. Aby poprawić smak, możemy użyć owoców, ewentualnie niewielką ilością naturalnej stewii (nie słodzików). Do dań obiadowych zaś wykorzystujemy zioła.
Co na obiad dla 9-miesięcznego dziecka?
Jadłospis dla 9-miesięcznego dziecka uwzględnia już większość dostępnych warzyw (może zawierać szpinak, szczaw, groch czy cebulę, które wcześniej nie były wskazane) oraz mięso, takie jak kurczak, indyk, królik, jagnięcina czy ryby (koniecznie morskie, nigdy z hodowli). Oczywiście wciąż obowiązuje brak soli, zwłaszcza że 9-miesięczne dziecko zwykle chętnie sięga już po chleb z naszego stołu, który zazwyczaj sól zawiera. Niektórzy eksperci radzą więc, by właśnie z tego względu nie podawać kupnego chleba niemowlętom, jednak w praktyce często okazuje się to wręcz niemożliwe. Nie należy wpadać w panikę: zdrowe dziecko poradzi sobie z niewielką ilością soli w chlebie, pod warunkiem że nie będzie to więcej niż pół kromki dziennie. Jeśli nasz maluch domaga się więcej pieczywa – upieczmy domowy chleb bez soli.
W kwestii żywienia 9-miesięcznego dziecka łatwiejsza jest raczej odpowiedź na pytanie czego nie powinno ono jeść, niż co ma spożywać. Na to pierwsze odpowiedź brzmi: smażonych potraw (w tym grillowanych), wędlin (w tym parówek), mięs pieczonych z dużą ilością tłuszczu, jedzenia typu fast food, soli, cukru, miodu, orzechów, produktów przetworzonych, majonezu, keczupu, octu, produktów konserwowych. Innymi słowy – jak najdłużej powinniśmy powstrzymywać się od podawania maluchom tego, co gotowe. Wyjątkiem są tu oczywiście obiadki dla niemowląt w słoiczkach. Jednak ze słodzonych deserków, ciasteczek „specjalnie dla dzieci” itp. lepiej zrezygnować. Są bogate w cukier i sztuczne dodatki oraz przyczyniają się do powstawania u dzieci złych nawyków żywieniowych.
Kolacja i przekąski – co powinno jeszcze jeść 9-miesięczne dziecko?
Prócz warzyw, mięsa i nabiału maluchy w tym wieku mogą jeść niewielkie ilości pieczywa (najlepiej domowego lub pieczonego bez sztucznych polepszaczy), chrupki kukurydziane, domowe wypieki słodzone owocami, rodzynkami lub np. dojrzałymi bananami, pieczoną samodzielnie pizzę, makarony (na sucho lub z sosem), ryż – w tym wszelkiego rodzaju ryżowo-warzywne kulki, pieczone kotlety (np. z kaszy i jajka) czy jajecznicę. Z przypraw możemy używać bazylii, oregano, cząbru, tymianku, rozmarynu, kminku, koperku czy majeranku. Jeśli przyprawy i zioła mają postać ziarenek (jak kminek), najlepiej mielić je przed użyciem.
Poza posiłkami można podawać dziecku na żądanie mleko z piersi (jeśli karmimy mieszanką, trzymajmy się ściśle tabelki żywienia podanej na opakowaniu lub zleconej przez pediatrę) lub wodę.
Przykładowy jadłospis 9-miesięcznego dziecka:
Śniadanie:
Kaszka na mleku lub kaszka z owocami
Obiad:
Zielona zupka: Brokuła, ziemniaczki, pietruszkę, kawałek cebulki i marchewkę gotujemy do miękkości, doprawiamy kminkiem, majerankiem i tymiankiem. Dodajemy łyżeczkę masła lub łyżkę oliwy z oliwek.
Drugie danie:
Kawałek gotowanego lub pieczonego mięsa z królika z gotowanymi ziemniakami, kilka łyżeczek gotowanych buraków. Inna opcja: makaron ze szpinakiem doprawionym łyżeczką zmielonych pestek słonecznika lub dyni, bazylią i tymiankiem oraz odrobiną oleju.
Deser:
Owoce (świeże lub w postaci musu, np. ze słoiczka), jogurt z owocami i zmielonymi pestkami dyni i słonecznika.
Kolacja:
Domowy chleb z masełkiem i dżemem owocowym własnej produkcji lub jajecznica na małej ilości masełka.
Zobacz też:
- Rozszerzania diety ciąg dalszy – jadłospis 8-miesięcznego dziecka
- Rozszerzanie diety niemowlaka - kiedy jest zalecane? Schemat karmienia niemowląt i wprowadzania różnych pokarmów.
- Alergia pokarmowa u małego dziecka. Jakie są objawy?
- Bilansowanie diety dziecka. Rozszerzenie diety niemowlaka - od czego zacząć, aby nie wywołać nietolerancji? Żywienie po 6. miesiącu życia.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło zdjęcia głównego: E+