Sushi Aniki
Składniki :
500 g ryżu do sushi
Liście nori
Łosoś wędzony i surowy
Krewetki tygrysie
Masło
Czosnek
Natka pietruszki
Mango
Awokado
Ogórek
Sałata
Papryka żółta i czerwona
Sól
Cukier
Ocet ryżowy
Sezam czarny i biały
Sos sojowy
Wasabi
Imbir marynowany
PRZYGOTOWANIE:
Płuczemy ryż pod zimną wodą ok. 20 min. Ryż w proporcji 1:1 z wodą gotujemy 10 min od zagotowania (pod przykrywką).
Zaprawa: do garnka dodajemy ocet ryżowy, sól i cukier, podgrzewamy do rozpuszczenia składników (nie zagotowujemy)
Na blaszce rozprowadzamy ciepły ryż i polewamy zaprawą. Mieszamy ryż i odstawiamy, aby lekko wystygł (nie może być zimny). Kroimy warzywa oraz owoce na cienkie słupki, rybę, jeśli jest w plastrach to na cienkie paski, jeśli w kawałku na wąskie pasy. Obwijamy matę folią spożywczą. Nori łamiemy na pół. Na macie kładziemy nori, układamy ryż zostawiając cienki pasek na górze, który zwilżamy wodą. Układamy składniki według uznania na ryżu, zwijamy sushi zaciskając składniki i rolujemy. Gotowe sushi kroimy na kawałki oraz podajemy z sosem sojowym
Danie Arkadiusza: Gęsina na risotto jabłkowym z sosem żurawinowym i porem cydrowym
Składniki:
5 gęsich udek
1 doniczka świeżego tymianku
1 opakowanie kminku
Sok jabłkowy
1 główka czosnku
1 szt Cebula
1 opak ryżu arborio
2 jabłka
330ml cydr u
1 kostka masła
1 kostka parmezanu
100 g świeżej żurawiny
1 mały słoik miodu
1 pomarańcz
Goździki
Cynamon
Szczawik zajęczy – micro zioła
2 sztuki marchewki
1 duży seler duży
1 opakowanie ziela angielskiego
1 opakowanie liści laurowych
1 opakowanie pieprz czarny mielony
1 opakowanie gwiazdek anyżu
1 sztuka pietruszki korzeń
1 szt. Pora
Sól
Przygotowanie:
Gęsina:
Gęś przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy świeży tymianek i kminek, wcieramy czosnkiem. Na dno naczynia żaroodpornego/brytfanki wlewamy sok jabłkowy i wkładamy skórą na dół. Całość przykrywamy i wstawiamy na 2 godziny do piekarnika nagrzanego na ok 150 stopni celcjusza. Po ok 1 godzinie przewracamy całość i lekko podlewamy sokiem jabłkowym. Pod koniec pieczenia odkrywamy pokrywkę, odwracamy nóżki i pieczemy ok 15 min w temperaturze 220 stopni, tak aby skórka się zrobiła chrupiąca. Po upieczeniu tłuszcz wraz z sokami zlewamy. Będziemy go wykorzystywać do zrobienia sosu.
Sos:
Na rozgrzaną patelnię wrzucamy świeżą żurawinę, dodajemy 3 łyżki miodu (jeżeli chcemy aby był bardziej kwaśny sos dodajemy 1,5 łyżki miodu). Dolewamy cydr (ok 100ml) i całość gotujemy. Kiedy wszystko się zredukuje i zgęstnieje, przecedzamy przez sito na gładki sos, dolewamy tłuszcz z gęsi. Redukujemy do uzyskania gładkiego sosu. Doprawiamy solą pieprzem oraz świeżym tymiankiem. (Można dodać trochę masła na koniec, aby uzyskać jeszcze gładszą konsystencje).
Risotto jabłkowe:
Przygotowujemy bulion z selera, marchwi, 0,5 cebuli, pietruszki, przypraw oraz 1 nóżki z gęsi, cząstki pora.
Na rozgrzaną patelnię wsypujemy ryż, czekamy, aby się lekko sprażył i podlewamy go cydrem (100ml) tak, aby pierwszą partię płynu wchłonął do środka. Następnie mieszając od czasu do czasu podlewamy go bulionem. Kiedy ryż będzie prawie gotowy. Odstawiamy na bok i przygotowujemy jabłka z przyprawami.
Na rozgrzaną patelnię wrzucamy masło (50g) dodajemy 1 ząbek czosnku oraz 0,5 posiekanej w drobna kostkę cebule. Całość lekko podsmażamy i dodajemy 2 jabłka pokrojone w drobną kostkę, dodajemy sok z jednej pomarańczy, gwiazdkę anyżu, cynamon. Kiedy całość się lekko podsmaży i zredukuje, przyprawiamy solą i pieprzem.
Wkład z jabłek łączymy wraz z ryżem.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN