Przepisy kulinarne

Pieczone jabłka z żurawiną i rozmarynem

Co dziś przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan?

Pieczone jabłka z żurawiną i rozmarynem

Składniki:


5 jabłek


300 g żurawiny


100 g masła


3 jaja


80 g cukru


120 g mąki


50 ml czerwonego wina



Przygotowanie:

Żurawinę przesmażamy z winem, miodem oraz gałązką rozmarynu. Lekko odparowujemy. Jabłka wydrążamy tak aby powstały nam głębokie łódki. Środki wypełniamy przesmażonymi żurawinami. Masło ucieramy, dodajemy kolejno po jednym żółtku. Następnie dodajemy mąkę i na koniec białka ubite z cukrem na pianę. Na jabłka z żurawinami wykładamy porcje ciasta. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy w temp. 180 stopni na złoty kolor.



Z imbirem i ananasem w kruchym cieście

Składniki:


250 g mąki


50 g cukru


cukier waniliowy


125 g masła


3 jaja


szczypta soli



Przygotowanie:

Z ww. składników staramy się zagnieść jak najszybciej ciasto. Odstawiamy do lodówki niech odpocznie.



1 kg jabłek


świeży imbir


1 ananas


100 g cukru


50 g masła



Przygotowanie:

Imbir obieramy, ścieramy i gotujemy w syropie. Taki domowy sposób kandyzowania. Na patelni rozgrzewamy masło z cukrem, dodajemy obrane jabłka, imbir kandyzowany. Na koniec pokrojony w kostkę ananas. Wszystko razem dusimy około 10 minut. Przesmażone w ten sposób owoce wykładamy na sitko i odcedzamy z nadmiaru płynu. Na blaszce wykładamy połowę rozwałkowanego ciasta, można lekko zapiec. Na środek wykładamy górkę odważną z owoców smażonych. Wierzch pokrywamy pozostałym rozwałkowanym ciastem. Smarujemy wierzch jajkiem i posypujemy cukrem, i cynamonem. Pieczemy w temp. 180 stopni C.



Z serem na lekko pikantnie

Zaczynamy od przygotowania ciasta wytrawnego.



Składniki:


250 g mąki


100 g smalcu


30 g sera cheddar


2 jaja


rozmaryn, tymianek


szczypta soli



Przygotowanie:

Zapewne obecność w przepisie smalcu Was dziwi, ale zapewniam, że właśnie ciasto z tym tłuszczem doskonale nadaje się do pikantnych wypieków. Z ww. składników wyrabiamy ciasto dodając starty na tarce ser cheddar. Zioła jak lubimy. Ja polecam. Ciasto rozwałkowujemy i pieczemy okrągły cienki spód.



4 jabłka


2 sztuki sera camembert


gałka muszkatołowa


czarny pieprz



Przygotowanie:

Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Lekko przesmażamy na maśle. Studzimy. dodajemy pokrojony ser, gałkę oraz czarny pieprz. Na upieczony spód wykładamy jabłka z serem.



3 jaja


100 ml śmietany


sól



Przygotowanie:

Jajka mieszamy ze śmietaną i zalewamy wierzch pikantnego ciasta. Pieczemy na złoty kolor.



Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
46
6
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0