Nawozy ekologiczne zamiast chemicznych. Z jakich warto korzystać?

Nie mamy wpływu na to, jak wytwarzana jest żywność. A większość gospodarstw zaopatrujących rynek stosuje w uprawach nawozy chemiczne. Jeśli więc mamy własny kawałek ziemi, a na nim warzywa i owoce, nie warto używać chemii, skoro mogą ją zastąpić nawozy ekologiczne.

Content: Większość z nich nie jest żadnym odkryciem. Ogrodnicy i rolnicy z powodzeniem stosowali nawozy organiczne (pochodzenia roślinnego lub zwierzęcego) do użyźniania gleby. Ich zaletą, oczywiście poza naturalnym pochodzeniem, jest to, że nie można ich przedawkować. Nawozy ekologiczne jako naturalna część ekosystemu nie zaburzają jego funkcjonowania – nie są zagrożeniem dla mikroorganizmów czy owadów bytujących w naszych ogródkach.

Złoto ogrodników – ekologiczny nawóz z odpadków

Kompost, a więc przefermentowane odpadki kuchenne i resztki roślin, nazywany jest złotem ogrodników. Nawet jeśli mamy niewielki domek z kawałkiem działki, warto zacząć wytwarzać ten ekologiczny nawóz. W zasadzie wystarczy pryzma kompostowa, czyli przewiewna skrzynia, do której będziemy wrzucać odpadki roślinne. Mogą to być resztki z kuchni (poza mięsem, kośćmi, owocami cytrusowymi), skoszona trawa, liście, gałęzie zebrane z ogrodu. Taki kompostownik wymaga jednak pewnych zabiegów i czasu, by powstał w nim ekologiczny nawóz. Pryzmę kompostową trzeba regularnie polewać wodą i przekopywać, by dobrze wymieszać materię – musi się ona odpowiednio rozłożyć, by stała się odżywką dla roślin. Uzyskanie dojrzałego kompostu zajmuje ok. 1,5 roku.

Alternatywą tradycyjnej pryzmy są plastikowe kompostowniki, w których proces rozkładu przebiega w wyższej temperaturze. Dzięki temu materia rozkłada się szybciej i ekologiczny nawóz uzyskujemy już po kilku miesiącach. Do czego może on posłużyć? Kompost ma uniwersalne zastosowanie – można nim wzbogacać każdy typ gleby. Jest to uniwersalny ekologiczny nawóz do warzyw . Szczególnie dobrze sprawdza się jako ekologiczny nawóz do pomidorów . Jest też łatwo dostępny – jeśli nie produkujemy go sami, znajdziemy go w każdym sklepie ogrodniczym.

Ekologiczny nawóz z obór i stajni

Obornik, bo o nim mowa, niegdyś był niezbędnym nawozem w rolnictwie. Obecnie różne jego rodzaje używane są jako nawozy w rolnictwie ekologicznym , a także w ogrodnictwie, choć – zarówno w uprawie hobbystycznej, jak i przemysłowej – w dużej mierze wyparły go nawozy mineralne.

Obornik może pochodzić z hodowli bydła. Wówczas jest bogaty w składniki mineralne i ciężki. Dlatego używany jest jako ekologiczny nawóz do poprawiania gleb lekkich, piaszczystych. Na glebach gliniastych (bardziej spoistych) lepszy będzie natomiast obornik koński, który jest suchy, a zarazem bogaty w substancje mineralne i organiczne. Najrzadziej stosowany jest tzw. kurzak, czyli ściółka pochodząca z kurników. Jest to ekologiczny nawóz azotowy , ale jako jedyny niesie ryzyko przenawożenia, dlatego najlepiej nie stosować go jako samodzielnego nawozu, a mieszać z kompostem.

Obornik może występować też w formie naturalnej, którą trudno zastosować na niedużej przydomowej działce, bo zapach może być uciążliwy dla mieszkańców i dla sąsiadów. Zresztą nie wszędzie takie nawozy bio są łatwo dostępne. W sklepach ogrodniczych można jednak dostać obornik suszony i granulowany – pozbawiony nieprzyjemnego zapachu i można stosować go w dowolnym terminie i do zasilania rosnących już upraw. Obornik świeży natomiast najczęściej rozrzucany jest na glebie jesienią lub wczesną wiosną, zanim zacznie się uprawa roślin.

Ekologiczne nawozy zielone

Podobnie jak świeży obornik, ekologiczne nawozy zielone często są stosowane w rolnictwie na większych obszarach. Ekologiczny nawóz stanowią tu rośliny – np. łubin, wyka, peluszka, koniczyna, seradela i ich mieszanki, gorczyca oraz niektóre zboża (owies, jęczmień). Ich wspólną cechą jest to, że mają krótki okres wegetacyjny, a przy tym wytwarzają dużo tzw. masy zielonej. Stanowią one przedplon, czyli przygotowują glebę do przyjęcia właściwej uprawy. Takie zielone nawozy ekologiczne wysiewa się, a następnie orze uprawę i przykrywa warstwą ziemi. Rozkładające się części roślin zasilają glebę składnikami mineralnymi.

Nawozy bio – biohumus

Nawozy bio produkują dżdżownice kalifornijskie hodowane w pryzmach kompostowych. Biohumus jest wieloskładnikowy i bardzo bogaty w substancje odżywcze. To nawóz ekologiczny chętnie stosowany, szczególnie w amatorskich uprawach przydomowych. Jest uniwersalny – nadaje się do zasilania każdego typu gleby i pod każdą uprawę roślinną. Należy jednak pamiętać, by nie stosować go w postaci nierozcieńczonej, gdyż może poparzyć rośliny.

Biohumus sprzedają hodowcy dżdżownic kalifornijskich. Można go też kupić w sklepach ogrodniczych. Warto jednak zwracać uwagę na skład. Najlepszy jest biohumus czysty, bez żadnych dodatków, a w niektórych preparatach pojawiają się również składniki mineralne.

Jeśli zdecydujemy się na nawozy ekologiczne, warto też pomyśleć o tym, by na uprawach stosować ekologiczne środki ochrony roślin . Skorzysta na tym ekosystem naszego ogrodu, a także zdrowie tych, którzy będą jeść pochodzące z niego rośliny.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości