Czekoladowa polewa do lodów
Składniki:
2-3 łyżki kakao lub karobu albo miksu obu
100 g masła klarowanego
50 g syropu daktylowego lub do smaku
otarta skórka z pomarańczy
Sorbet arbuzowy
Składniki:
arbuz
ewentualnie miód (jeśli arbuz nie jest słodki)
Przygotowanie:
Zmiksuj odpestkowanego arbuza (ewentualnie dosłodź do smaku), przelej do foremek i włóż do zamrażarki (najlepiej na noc).
Lody owocowe
Składniki:
1 banan
miseczka truskawek lub czarnych porzeczek albo malin
ewentualnie łyżeczka ksylitolu – dla wielbicieli bardzo słodkich lodów
Przygotowanie:
Zmiksuj składniki i włóż do zamrażalnika. Przemieszaj od czas do czasu i nie zamrażaj na kość.
Lody bananowe
Składniki:
1 banan na 2 gałki lodów
Przygotowanie:
Banany obierz, pokrój w grube plastry i włóż do zamrażarki na noc. Mrożone banany zmiksuj w urządzeniu wysokoobrotowym. Gotowe. Idealnie smakują np. z otartą skórką z cytryny albo z miętą.
Lody mango z kardamonem
Składniki:
1 bardzo dojrzałe mango
mleko kokosowe – 2 kopiaste łyżki "gęstwinki"
2 płaskie łyżki masła klarowanego
2 łyżki ksylitolu lub miód do smaku
1/2 cytryny
1 plasterek świeżego imbiru
2 rozgniecione ziarenka kardamonu bez osłonki
Przygotowanie:
Mango obierz ze skórki, imbir również i zmiksuj. Dodaj masło (opcjonalnie) i utarty kardamon oraz cytrynę. Zmiksuj ponownie. Wymieszaj z mlekiem kokosowym i wstaw do zamrażarki.
Mieszaj co kwadrans. Będą gotowe po ok. 2 godzinach (konsystencja bardzo, bardzo gęstej śmietany).
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN