Przepisy kulinarne

Na ochłodę: domowe lody

Lato to dobra pora na lody. Zrobienie ich w domu wcale nie jest takie trudne. W kuchni Dzień Dobry TVN udowodniła to miłośniczka naturalnej kuchni Iwona Zasuwa. Przygotowała dla nas: sorbet arbuzowy, lody owocowe, lody bananowe, lody mango z kardamonem oraz czekoladową polewę do lodów.

 

 

 

Czekoladowa polewa do lodów

Składniki:
2-3 łyżki kakao lub karobu albo miksu obu
100 g masła klarowanego
50 g syropu daktylowego lub do smaku
otarta skórka z pomarańczy

Sorbet arbuzowy

Składniki:
arbuz
ewentualnie miód (jeśli arbuz nie jest słodki)

Przygotowanie:
Zmiksuj odpestkowanego arbuza (ewentualnie dosłodź do smaku), przelej do foremek i włóż do zamrażarki (najlepiej na noc).

Lody owocowe

Składniki:
1 banan
miseczka truskawek lub czarnych porzeczek albo malin
ewentualnie łyżeczka ksylitolu – dla wielbicieli bardzo słodkich lodów

Przygotowanie:
Zmiksuj składniki i włóż do zamrażalnika. Przemieszaj od czas do czasu i nie zamrażaj na kość.

Lody bananowe

Składniki:
1 banan na 2 gałki lodów

Przygotowanie:
Banany obierz, pokrój w grube plastry i włóż do zamrażarki na noc. Mrożone banany zmiksuj w urządzeniu wysokoobrotowym. Gotowe. Idealnie smakują np. z otartą skórką z cytryny albo z miętą.

Lody mango z kardamonem

Składniki:
1 bardzo dojrzałe mango
mleko kokosowe – 2 kopiaste łyżki "gęstwinki"
2 płaskie łyżki masła klarowanego 
2 łyżki ksylitolu lub miód do smaku
1/2 cytryny
1 plasterek świeżego imbiru 
2 rozgniecione ziarenka kardamonu bez osłonki

Przygotowanie:
Mango obierz ze skórki, imbir również i zmiksuj. Dodaj masło (opcjonalnie) i utarty kardamon oraz cytrynę. Zmiksuj ponownie. Wymieszaj z mlekiem kokosowym i wstaw do zamrażarki.
Mieszaj co kwadrans. Będą gotowe po ok. 2 godzinach (konsystencja bardzo, bardzo gęstej śmietany).

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
49
5
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0