Muffinki to charakterystyczne wypieki w kształcie babeczek. Najpowszechniej występują w Stanach Zjednoczonych i Kanadzie. Ten słodki wyrób można znaleźć w większości sklepów na całym świecie. Bardzo ciekawą propozycją są np. muffinki z jagodami i białą czekoladą. Są nie tylko smaczne, ale i zdrowe dzięki jagodom.

Muffinki to wypiek bardzo uniwersalny , gdyż samo ciasto można przygotować na wiele sposobów. Istnieje również wiele dietetycznych przepisów na słynne babeczki.

Muffinki – historia wypieku

Muffinki to wyroby, które słyną z bardzo ciekawego smaku i bardzo atrakcyjnej formy podania. Jest to mała babeczka, która może przyjąć różny charakter. Na rynku znajdziemy babeczki z mąki pszennej, babeczki czekoladowe, muffiny z orzechami i muffiny z owocami np. z jagodami i kruszonką czy białą czekoladą.

Babeczki są bardzo popularne w krajach Ameryki Północnej, Australii i Wielkiej Brytanii, gdzie to nazywa się je angielskimi placuszkami drożdżowym. Podawane są z masłem i różnymi dodatkami. W Polsce większą popularnością cieszy się przepis nie wymagający użycia droższy.

Muffinki z jagodami – przepis na zdrowe i smaczne przekąski

Dużym zainteresowaniem wśród smakoszy cieszą się m.in. muffinki z jagodami. Według wielu taki rodzaj przekąsek nie zalicza się do zdrowych, jednakże warto pamiętać, że najważniejszy jest tutaj skład danego produktu. Muffinki z jagodami można zrobić np. z mąki pełnoziarnistej. Warto wiedzieć, że takie połączenie jest nie tylko smaczne, ale przede wszystkim zdrowe.

Każdy z nas w zaciszu własnego domu, może przygotować sobie muffinki z dodatkiem różnych owoców czy bakalii. Przykładem są jagody obfitujące w antyoksydanty.

Prosty przepis na muffinki z jagodami – krok po kroku

Do przygotowania 20 muffinek potrzebować będziemy:

· 470 g mąki,

· 2 jajka,

· 165 g cukru

· 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,

· szczypty soli,

· 1,5 szklanki mleka,

· 0,5 szklanki oleju roślinnego,

· dodatki, w tym wypadku jagody.

Jak przygotować muffinki z jagodami:

1. Wymieszaj w misce składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól.

2. W innej misce połącz produkty mokre: jajka, mleko i olej.

3. Wymieszaj zawartość obu misek do uzyskania gładkiej masy.

4. Przelej zawartość do foremek na muffinki, dodając do nich jagody.

5. Włóż tak przygotowane formy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok. 30 min.

6. Delektuj się przepyszną propozycją.

Poza sezonem świeże owoce można zastąpić mrożonymi. Muffinki z jagodami mrożonymi będą też wyśmienicie smakowały.

Dietetyczne muffinki z jagodami

Jeśli jednak z zamiłowania lubimy eksperymentować w kuchni, a przygotowując dania, kierujemy się zdrowiem, warto lekko zmienić przepis. Dietetyczne muffinki z jagodami to wypiek, który zaskoczy Cię nie tylko smakiem, ale i wyglądem.

Aby sprawić, żeby muffinki stały się dietetyczne, należy:

· zamienić mąkę pszenną na pełnoziarnistą (lub pół na pół – użyć pszennej jasnej i pełnoziarnistej);

· zamiast cukru dodać do muffinek naturalnego słodziku, np. stewii;

· dodać do ciasta drożdże, co sprawi, że wyrób nie będzie zawierał w sobie związków o odczynie zasadowym (co może uchronić nas przed zgagą i nadkwasotą);

· dodać świeże, a nie mrożone jagody;

· urozmaicić przepis o orzechy, nasiona i inne owoce;

· dodać do ciasta gorzką czekoladę, dzięki czemu dostarczymy do organizmu spory zapas magnezu i związków o potencjale antyoksydacyjnym.

Zobacz film: Muffinki. Źródło: Dzień Dobry TVN


Muffinki z jagodami – sprawdzony przepis (oryginalny)

Jak można się domyślić, muffinki pochodzą ze Stanów Zjednoczonych, gdzie to sposobów podania tego dania jest cała lista. Przyglądając się jednak przepisom zawartym w Internecie, łatwo jest pogubić się w przepisach oryginalnych i tych modyfikowanych przez miłośników pieczenia.

Oryginalny przepis na muffinki zawiera w składzie dodatek sody i kakao . Babeczki wychodzą wtedy słodsze. Zdecydowanie większości z nas ciężko będzie opanować się przed zjedzeniem kolejnej i kolejnej porcji takich słodkości. Warto więc zastosować się do powyższych porad dietetyka, a zarazem wykorzystać w przygotowaniu jagody, których potencjał prozdrowotny jest naprawdę bardzo wysoki. Niektórzy w przepisie na muffinki z owocami wykorzystują również aronię, która jest doskonałym źródłem witaminy C i antyoksydantów. Jednakże ze względu na cierpki smak owocu wyrób ten trudno znajduje swoich zwolenników.

Muffinki z jagodami – Nigella Lawson

Bardzo popularną propozycją na muffinki z jagodami jest przepis Nigelli Lawson, znanej i lubianej brytyjskiej autorki książek kucharskich. Jej przepis na muffinki z borówkami amerykańskimi zdobył szerokie uznanie wśród miłośników wyrobów cukierniczych. Przepis znaleźć można niemalże na każdej stronie z przepisami, a bardzo interesującym składnikiem wyróżniającym recepturę jest tutaj mąka kukurydziana, która nadaje specyficznej tekstury muffinkom.

Co sądzisz o tym artykule?
90
10
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0