Morwę znajdziemy w większości aptek i wielu sklepach spożywczych w formie herbaty ekspresowej. Szczególną popularnością cieszy się morwa biała. Przyczyną zainteresowania tą rośliną jest głównie jej wpływ na odchudzanie czy nawet na cukrzycę.

Ze względu na łatwiejsze przechowywanie na sklepowych półkach, najczęściej znajdziemy morwę suszoną. Czy warto się nią zainteresować? Dowiedz się więcej o morwie i jej właściwościach.

Morwa – co to jest i jak wygląda morwa?

Morwa to drzewo niewielkich rozmiarów (bądź krzew) i jest bardzo chętnie uprawiana w ogrodach. Nie tylko rodzi wyjątkowo smaczne owoce, lecz także doskonale się prezentuje. Wyróżnia się trzy podstawowe odmiany morwy:

· morwa biała – drzewko dorasta do 15vm i wytwarza tzw. sok mleczny. Wyjątkowo cenne w przypadku tej morwy są liście, stosowane w leczniczych naparach;

· morwa czarna – najpopularniejsza w uprawie ze względu na atrakcyjny wygląd i słodkie owoce;

· morwa czerwona – najmniej znana, hodowana głównie jako drzewko ozdobne. Jest

najmniejsza ze wszystkich, zwykle nie dorasta bowiem nawet do 10 metrów.

W przypadku morwy owoce są więc podstawowym znakiem rozpoznawczym pomiędzy różnymi jej odmianami.

Suszona morwa – herbata, działanie

W przypadku morwy suszonej, właściwości w dużej mierze zależeć będą od jej odmiany. Najbardziej ceniona – ze względu na swoje właściwości – jest morwa biała. Stosuje się ją bowiem w zapobieganiu i wspomaganie leczenia m.in. chorób cywilizacyjnych oraz innych powszechnych, w tym:

· miażdżycy i nadciśnienia – obniża ona tzw. zły cholesterol (LDL) poprzez wstrzymywanie procesów jego utleniania;

· cukrzycy – zależność pomiędzy piciem naparu z morwy a cukrzycą polega głównie na obniżaniu poziomu glukozy we krwi po ok. 2h od jego spożycia, spowalnia ona bowiem wchłanianie cukru;

· chorobach bakteryjnych i wirusowych – badania wykazały, że jest ona w stanie zwalczyć nawet groźne bakterie salmonelli czy gronkowca złocistego.

Doceniany jest również wpływ morwy na odchudzanie . Wyniki badań laboratoryjnych świadczą o jej skuteczności nawet w walce z otyłością.

Wiele cennych właściwości ma również owoc morwy czarnej. Jej jagody są bogate w witaminy, głównie C i z grupy B, a także w mikro- i makroelementy, jak magnez, żelazo czy wapń. Jest ona zatem niezwykle pomocna w domowych sposobach leczenia anemii, której bardzo częstą przyczyną są właśnie niedobory żelaza. Owoce morwy są również skutecznym środkiem wykrztuśnym i napotnym, dzięki czemu jest z powodzeniem stosowana w leczeniu przeziębień.

Najmniej popularna morwa czerwona zastosowanie znajduje, podobnie jak biała, głównie w przypadku cukrzycy i problemów z utrzymaniem prawidłowej masy ciała.

Choć niezwykle cenione jest działanie morwy na poziom cukru i rozmaite powszechne dolegliwości, niestety niewskazane jest stosowanie morwy w ciąży.

Morwa – przepisy

Z morwy jadalnej warto przyrządzić herbatkę na zmniejszenie stężenia cukru we krwi. Niewielką ilość liści morwy białej, ok. 1 g, należy zalać gorącą wodę (ok. 100 ml) i parzyć przez 3 do maksymalnie 5 minut. Taki napar spowolni działanie enzymów rozkładających cukry. Dobrym pomysłem będzie także picie morwowej herbatki na odchudzanie. Białą morwę w saszetkach należy zaparzać pod przykryciem od 10 do 15 minut i pić 3 razy dziennie. Jeśli nie mamy na to czasu, w aptekach dostaniemy również morwę w tabletkach.

Morwa zastosowanie znajduje nie tylko w przyrządzaniu domowych leków. Dużym uznaniem cieszy się również nalewka z morwy . Do jej przygotowania potrzebne będą:

· 1 kg owoców morwy czarnej,

· 0,5 kg cukru,

· 0,5 l wódki,

· 0,5 l spirytusu.

Owoce zalać alkoholem i odstawić w ciemne miejsce na ok. 21 dni. Następnie przefiltrować i odstawić oddzielnie owoce i alkohol. Same jagody zasypać cukrem, a nalew znów odstawić w zacienione miejsce. Po dwóch tygodniach przefiltrować owoce i połączyć je z alkoholem. Znów odstawić na ok. 3 tygodnie. Pyszna nalewka gotowa!

Morwa – uprawa

Morwa to również atrakcyjna roślina uprawna. Nie jest ona trudna w pielęgnacji, należy jej jedynie zapewnić ciepło, dużo miejsca i glebę o obojętnym odczynie kwasowo-zasadowym. W przypadku morwy rozmnażanie zwykle odbywa się poprzez sadzonki lub po prostu zasiew. Siać należy w okolicach kwietnia i maja w zacienionym miejscu, a sadzonki ukorzeniać wiosną w wilgotnej glebie.

Po ilu latach owocuje morwa ? Zazwyczaj po ok. pięciu. Warto jednak poczekać na ten moment, by cieszyć się właściwościami jej jagód oraz ich przyjemnym smakiem.

Niestety, w przypadku morwy kwiaty nie są szczególnie atrakcyjne, jednak moment, kiedy owocuje morwa, pokazuje prawdziwe piękno tej rośliny.

Wiesz już więcej o morwie jadalnej – zastosowaniu i uprawie? Działanie tego naturalnego leku może Cię zadziwić! Nawet, jeśli nie masz warunków do jej hodowania, zawsze możesz sięgnąć po herbatę ekspresową i docenić tę niezwykłą roślinę!

Zobacz film: Moc ukryta w ziołach. Źródło: Dzień Dobry TVN.



Co sądzisz o tym artykule?
73
9
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0