Miechunka to owoc z rodziny psiankowatych. Jej kwiaty są dzwonkowate, dlatego wiele gatunków miechunek jest hodowanych jako rośliny ozdobne. My jednak skupimy się głównie na właściwościach odżywczych i walorach smakowych miechunki.
Physalis (miechunka)
Na popularność Physalis w Polsce w dużej mierze zapracowała, uważana przez wielu za zdecydowanie najsmaczniejszą, miechunka peruwiańska. I tutaj ważna uwaga – miechunka peruwiańska i miechunka jadalna to to samo. Owoce miechunek otoczone są, jakby osłonięte, owalnym kielichem, który nadaje tym roślinom bardzo charakterystyczny, przykuwający uwagę kształt.
Jakie wartości ma owoc Physalis? Jakie właściwości ma miechunka peruwiańska?
Miechunka peruwiańska (Physalis peruviana), czy inaczej miechunka jadalna, to najbardziej znana miechunka nadająca się do zjedzenia. Funkcjonuje też pod nazwami: wiśnia peruwiańska, jagoda peruwiańska, rodzynek brazylijski, jagoda inkaska. Choć pochodzi z Ameryki Południowej, uprawa miechunki peruwiańskiej możliwa jest w wielu regionach świata, np. w Afryce, Azji, Nowej Zelandii, Australii, ale też w Wielkiej Brytanii, a nawet u nas – w Polsce, pewnie głównie dlatego, że uprawa miechunki nie jest bardzo skomplikowana i wymagająca. Roślinę można hodować zarówno w donicach, jak i w ziemi, w gruncie. Przepada za słońcem. Owoce, otoczone kielichem kwiatu, wydaje do nastania pierwszych mrozów. Mają one wielkość porównywalną z owocami wiśni i barwę żółto-pomarańczową lub jednolitą żółtą. Jeden owoc ma jedną osłonkę w kształcie zamkniętej korony, która może przypominać lampion. Wnętrze owocu kryje słodki i jednocześnie kwaśny (a raczej kwaskowaty) smak. Owoce miechunki peruwiańskiej mają we wnętrzu małe nasionka.
Owoc Physalis (miechunki peruwiańskiej) w kuchni
W 100 g miechunki jadalnej zawarte są niecałe 2 g białka, ponad 11 g węglowodanów i niecały gram tłuszczu. Wartość odżywcza jest dość umiarkowana i wynosi nieco ponad 53 kcal. Miechunka jadalna zawiera dużo witaminy C, a także witaminę B1 (tiaminę), witaminę B2 (ryboflawinę) i witaminę B3 (inaczej niacynę). Miechunka jest też bogata w minerały – fosfor, żelazo i wapń. Taki skład wpływa na jej walory zdrowotne. Witamina C to zwiększona odporność, szczególnie ceniona jesienią i zimą. Witamina A również wpływa na odporność, poza tym pozytywnie oddziałuje na wzrok i na kondycję skóry. Fosfor i wapń poprawiają stan zębów i kości, a witaminy z grupy B to korzyści dla kondycji psychicznej – poprawiają nastrój, uodparniają na stres.
Physalis – jak jeść miechunkę peruwiańską?
Jak jeść miechunkę? To bardzo proste. Rozchylamy kielich, czy nazywając to inaczej – lampion, wyjmujemy z niego owoc miechunki, po czym myjemy go. Jeśli chodzi o miechunkę i przepisy z niej, to stanowi ona dodatek do potraw. Może być jedzona na surowo, a także jako dodatkowy składnik, np. do sałatek czy ciast. Z miechunki robi się też przetwory. Miechunka suszona często dodawana jest do jogurtów. W tej formie jest naprawdę pożywna – wystarczy wspomnieć, że na 100 g ma ponad 340 kalorii.
Miechunka pomidorowa
Miechunka pomidorowa wywodzi się z Meksyku, Gwatemali i Salwadoru. Co ciekawe, sporadycznie jest uprawiana także w Polsce. Jej owoce mają kolor fioletowy lub żółty. Nie znajdziemy wielu przepisów z miechunką pomidorową, bo jej smak wyraźnie ustępuje smakowi miechunki jadalnej. Miechunka pomidorowa dodawana jednak bywa do sosów, dań na ciepło czy sałatek. Smak miąższu jest jednocześnie kwaśny i słodki, a w Meksyku stanowi główny składnik popularnego sosu Salsa Verde. Miechunka pomidorowa zawiera kwercetynę – żółty barwnik będący jednocześnie antyutleniaczem. Jest on składnikiem tabletek musujących z calcium popularnych szczególnie wśród alergików. Ma działanie przeciwzakrzepowe, przeciwzapalne, działa uszczelniająco na naczynia krwionośne. Neutralizuje też skutki stresu, pomaga walczyć ze zmęczeniem i spowalnia procesy starzenia.
Miechunka rozdęta
Miechunka rozdęta jest rośliną ozdobną, dlatego często można ją zobaczyć w ogródkach przydomowych. Barwny i wielki kielich tej rośliny zdobi ogrody Polaków aż do samej zimy. Kielich ma wysokość około 5 centymetrów i może przywoływać na myśl skojarzenia z chińskimi lampionami. Być może właśnie ten dość oryginalny wygląd zaważył na popularności miechunki rozdętej. Jej uprawa jest na tyle łatwa, że niedostatecznie kontrolowana może przeobrazić ją w dość uporczywy chwast.
W sieci dość często można natrafić na pytania, czy miechunka rozdęta jest jadalna. Otóż miechunka rozdęta nie jest trująca. Zaszkodzić na żołądek mogą jej niedojrzałe owoce, ale nie jest to łatwe, bo z powodu gorzkiego smaku trudno byłoby je przełknąć. Zresztą dojrzałe owoce też nie dają wzniosłych odczuć kulinarnych. Są jadalne, ale w opinii większości osób, które ich próbowały, raczej niesmaczne.
Zobacz też:
- Jak „odchemić” warzywa i owoce? Znamy sposoby na pozbycie się patogenów
- Jak myć owoce i warzywa, aby pozbyć się pestycydów?
- Owoce - czy można je jeść do woli? Dietetyczka: "Są pewne reguły"
Zobacz wideo: Suszone owoce to bogactwo wapnia
Autor: Adrian Adamczyk