Profilaktyka zdrowia

Jak myć owoce i warzywa, aby pozbyć się pestycydów?

Czy warzywa i owoce powinno się myć przed ich zjedzeniem? O tym w studiu Dzień Dobry TVN opowiedziała Kamila Okulska-Kosek – technolog żywienia.

Istnieje wiele teorii dotyczących tego, czy warzywa i owoce należy myć przed spożyciem. Jaka jest prawda? Na uprawach można znaleźć wiele bardzo groźnych bakterii. Szczególnie wrażliwe są na nie dzieci, dlatego wyrabianie u najmłodszych nawyku mycia przekąsek przed ich zjedzeniem jest bardzo ważne.

Jak myć warzywa i owoce?

Pierwszym podstawowym krokiem jest opłukanie produktów zimną wodą. Dzięki temu pozbywamy się z nich piasku, ziemi, kurzu, resztek liści czy traw.

Kolejnym niezbędnym krokiem jest pozbycie się bakterii. Robimy to za pomocą 2-3 minutowej kąpieli owoców lub warzyw w roztworze z octu jabłkowego, winnego lub kwasku cytrynowego. Po namoczeniu produktów spożywczych należy je wypłukać od bieżącą wodą.

Ostatnią czynnością, jaka należy zrobić, aby dokładnie oczyścić produkty przed ich zjedzeniem, jest ponowna 2-3 minutowa kąpiel w wodzie z sodą. Taki roztwór usunie z naszego pożywienia pestycydy i nawozy.

Inne sposoby na mycie warzyw i owoców

Cytrusy warto przed obraniem sparzyć i szorować szczoteczką. Winogrona możemy wypłukać w occie i sodzie. Dobrym sposobem będzie mycie owoców nadmanganianem potasu, który działa bakterio i grzybobójczo.

Alternatywą jest ozonator. Pozbywa się on resztek pestycydów, fungicydów, bakterii i innych zanieczyszczeń za pomocą ozonu. Jak działa? Produkty umieszcza się w plastikowym lub szklanym pojemniku i zalewa wodą. Następnie doprowadza się wężyk, którym ozon dostanie się do wody, zamyka pokrywę i włącza urządzenie. Ozon będzie usuwał zarówno pozostałości pestycydów, fungicydów, jak i zanieczyszczenia mikrobiologiczne. Po 10 minutach owoce i warzywa są gotowe do spożycia. Ważne, aby pamiętać, że ozon w dużych dawkach może być toksyczny. 

Zobacz też: 

Co sądzisz o tym artykule?
50
4
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0