Przepisy kulinarne

Makowiec z amarantusem - zdrowa potrawa na święta

Monika Mrozowska udowodniła w kuchni Dzień Dobry TVN, że potrawy świąteczne mogą być zdrowe i dostarczać nam wielu wartości odżywczych. Przygotowała: makowca z amarantusem, pasztet vege, boczniaka z komosą ryżową. Smacznego!

 

 

 

Makowiec z amarantusem

Składniki:
starta skórka z całej pomarańczy
1/2 szklanki amarantusa Sante
ok. 70 g migdałów bez skórki
ok. 250 g mielonego maku
ok. 100 g suszonych śliwek
ok. 100 g ksylitolu Sante
białka z dwóch jajek
ok. 100 g rodzynek

Przygotowanie:
Mak zalewamy wrzątkiem (tak, żeby był trochę przykryty) i odstawiamy na 20 min.
Śliwki, migdały drobno szatkujemy. Amarantus gotujemy w podwójnej ilości wody ok. 15 min. Mak powinien wchłonąć całą wodę, jeśli nie, to odparowujemy. Ugotowany amarantus, mak, skórkę z pomarańczy, ksylitol, rodzynki, śliwki i migdały dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia. Białko jajka ubijamy na sztywno, mieszamy z wystudzoną masą i przekładamy do wysmarowanej masłem formy.
Pieczemy od góry i dołu w 200 st. C ok. 30 min.

Amarantus: bezglutenowe pełnowartościowe białko, źródło kwasu foliowego i składników mineralnych: fosfor, cynk, potas, magnez, wapń.

Ksylitol: substancja słodząca pochodzenia naturalnego, cukier z kory brzozy, dwa razy mniej kalorii od cukru, tak samo słodki, czternaście razy niższy indeks glikemiczny, przeciwdziała próchnicy, ma odczyn zasadowy (w przeciwieństwie do cukru), wspomaga remineralizacje zębów.

Pasztet vege

Składniki:
ok. 20 g zmielonych suszonych grzybów
1/3 szklanki łuski gryczanej Sante
250 g zielonej soczewicy Sante
2 łyżki ziół prowansalskich
2 ziarenka ziela angielskiego
1/3 szklanki oliwy z oliwek
5-6 łyżek sosu sojowego
1 duża marchewka
2 łyżeczki lubczyku
2 ziarenka jałowca
1 duża pietruszka
2 liście laurowe
1 duża cebula

Sos:
3 łyżki jagód goji Sante
3 łyżki chrzanu

Przygotowanie:
Pietruszkę  i marchewkę ścieramy na drobnej tarce, cebulę drobno szatkujemy.
Warzywa podsmażamy na oliwie z oliwek, aż się przyrumienia. Zalewamy ok. 0,5 l wody i dorzucamy przepłukaną soczewicę, zmielone grzyby oraz przyprawy. Gotujemy z dodatkiem sosu sojowego, aż soczewica będzie miękka (ok. 30 min.), następnie dodajemy łuskę gryczaną i całość dokładnie mieszamy. Przekładamy do formy wysmarowanej oliwą i pieczemy w piekarniku ok. 30 min. z góry i dołu.
Sos: jagody gotujemy 2 min. w wodzie, odsączamy, miksujemy i mieszamy z chrzanem.

Jagody goji: owoce długowieczności, naturalny antyoksydant, duża zawartość żelaza, dobre źródło błonnika.

Łuska gryczana: 80 g błonnika w 100 g łuski! Ma właściwości prebiotyczne, czyli odpowiada za prawidłową florę w jelicie gruby, ma właściwości antyoksydacyjne (czyli przeciwdziała starzeniu się komórek).

Boczniak z komosą ryżową

Składniki:
ok. 100 g quinoa komosa ryżowa Sante
pomidory koktajlowe do przybrania
5 łyżek lnu mielonego Sante
1 szklanka wody gazowanej
4 łyżki maki z ciecierzycy
1 łyżeczka sosu sojowego
10 łyżek sezamu Sante
ok. 100 g boczniaka
oliwa do smażenia
1 łyżeczka soli
sól do smaku
rukola

Przygotowanie:
Komosę ryżową quinoa gotujemy z dodatkiem sosu sojowego ok. 15 min.
Mąkę z ciecierzycy rozrabiamy z woda i odrobiną soli. Musi mieć konsystencje rzadkiego ciasta naleśnikowego.
Boczniaka moczymy w cieście z ciecierzycy i smażymy w dużej ilości oliwy na złocisty kolor.
Sezam prażymy razem z solą na suchej patelni na złocisty kolor. Po przestygnięciu miksujemy w młynku do kawy i mieszamy ze zmielonym lnem. Na malej ilości ugotowanej quinoi układamy kilka kawałków osmażonego w cieście boczniaka i posypujemy solą sezamową z lnem. Całość ozdabiamy rukolą i pomidorkami.

Quinoa komosa ryżowa: pełnowartościowe białko, bezglutenowa, zawiera kwas foliowy, witaminy z grupy B, 100 g zawiera dwa razy więcej wapnia niż tyle samo mleka.

Len: białko, błonnik, kwasy omega 3 i 6, zapobiega nadkwasocie, działa przeciwzapalnie, odpowiada za młody i zdrowy wygląd skóry.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
80
7
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0