W kuchni Dzień Dobry TVN dziś królowały makarony w różnej postaci! Zapiekanka z makaronu, wędzonki, dyni i bakłażan, grzybowy makaron, makaron z brukselką, śmietaną, pietruszką i cytryną. A jakie jest Wasze ulubione danie makaronowe?

Zapiekanka z makaronu, wędzonki, dyni i bakłażana
Składniki:
500 g makaronu rurki trzy kolory             
1 cebula                    
1 ząbek czosnek           
1 kg pomidorów polskich podłużnych   
400 g dyni
150 g salami                   
3 bakłażany       
200 g sera oscypek niewędzony       
250 g sera mozzarella               
200 g sera tartego parmezan           
olej rzepakowy
sól
tymianek
bazylia

Przygotowanie:
Makaron gotujemy zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. Cebulę przesmażamy z czosnkiem na oleju, dodajemy pomidory pokrojone w kostkę. Bakłażan kroimy w kostkę i przesmażamy na złoty kolor. Doprawiamy tymiankiem i bazylią. Dusimy wszystko , odparowujemy i miksujemy na jednolity sos. Salami, mozzarellę, oscypka, mozzarella kroimy w kostkę 1x1 cm, ugotowany makaron łączymy z sosem. Do makaronu dodajemy 1/3  składników, wykładamy połowę na posmarowane naczynie olejem, przekładamy kolejną częścią składników, przekładamy paskami dyni. Przykrywamy pozostałym makaronem, składnikami i posypujemy serem parmezan. Skrapiamy olejem i wstawiamy do piekarnika na około 30 minut w temp. 170 stopni.

Grzybowy makaron
Składniki:
500 g makaronu świderki             
400 g grzybów leśnych (borowiki, podgrzybki)   
1 cebula               
tymianek świeży
pieprz  czarny
sól
200 g sera parmezan               
olej rzepakowy

Przygotowanie:
Na oleju rzepakowym przesmażamy cebulę, dodajemy pokrojone grzyby. Chwilę smażymy i zalewamy wodą. Gotujemy, doprawiamy solą, pieprzem. kiedy grzyby oddadzą smak i powstanie nam coś w rodzaju gęstej zupy grzybowej, dodajemy surowy makaron i gotujemy do momentu aż makaron będzie miękki. Pod koniec gotowania, tuż przed podaniem do makaronu dodajemy ser tarty parmezan i tymianek świeży. Gotowy od razu podajemy.

Makaron z brukselką, śmietaną, pietruszką i cytryną
Składniki:
500 g makaronu wstążki         
300 g brukselki           
1 pietruszka korzeń               
200 g sera mascarpone           
skórka z 1 cytryny

Przygotowanie:
Na oleju przesmażamy cebulę, brukselkę gotujemy maksymalnie 5 minut w wodzie z dodatkiem soli oraz cukru. Ugotowaną brukselkę kroimy na połówki i dodajemy do przesmażonej cebuli, jeszcze pokrojona pietruszka i smażymy razem. Makaron gotujemy zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. Do podsmażonej brukselki z cebulą i pietruszką dodajemy ser mascarpone. Sól i pieprz czarny do smaku i na koniec ugotowany makaron. Garść tartego parmezanu i danie gotowe

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
72
8
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0