Kurczak satay to malajsko-indonezyjskie danie, które można przyrządzić samemu. Pyszny orzechowy sos i chrupiący kurczak z dodatkiem kolendry to niezwykła podróż do orientalnej krainy smaków.

oraz sos orzechowy satay

Kurczak satay to potrawa o lekko orzechowym i miodowym smaku. Danie to warto wypróbować w sezonie grillowym, ale można również przyrządzić je w kuchni, na grillu elektrycznym lub patelni grillowej.

Kurczak satay – co to za potrawa?

Satay to malajsko-indonezyjskie danie. Prawdopodobnie potrawa ta pochodzi z jednej z indonezyjskich wysp – Jawy lub Sumatry. Cieszy się ono jednak popularnością również w innych regionach Azji Południowo-Wschodniej. Kurczaka satay zjemy m.in. w Malezji, Singapurze, Tajlandii, na Filipinach, a także w Holandii (Indonezja była niegdyś kolonią holenderską).

Kurczak satay to jedno z bardziej popularnych dań w Europie, jednak oryginalne przepisy podpowiadają także użycie jagnięciny, wołowiny czy ryby. Satay z kurczaka urzeka sposobem podania – mięso nadziewa się na patyczki bambusowe. W klasycznej, najsmaczniejszej wersji są one później grillowane nad ogniskiem z drewna lub węgla. Danie to zawsze serwowane jest z pikantnymi sosami, często na jego wierzchu znajduje się świeża kolendra i kawałki limonki. Grillowany kurczak satay z sosem orzechowym to danie, które trzeba spróbować.

Kurczak satay z sosem orzechowym – przepis

Przygotowanie kurczaka satay najlepiej rozpocząć dzień wcześniej – warto potrzymać mięso w marynacie przez noc.

Kurczak satay z sosem orzechowym – składniki

· podwójna pierś z kurczaka,

· ząbek czosnku,

· 2 cm korzenia świeżego imbiru,

· 2 łyżki soku z cytryny,

· 2 łyżki sosu sojowego,

· 1 łyżeczka mielonej kolendry,

· 1 łyżeczka kuminu,

· 1 łyżeczka kurkumy,

· szczypta papryczki chilli,

· 3 łyżki oleju,

· limonka do dekoracji,

· świeża kolendra do posypania,

· drewniane patyczki do szaszłyków.

Sos satay – składniki:

· mała puszka mleczka kokosowego,

· 6 łyżek masła orzechowego,

· łyżka soku z cytryny,

· łyżka sosu sojowego,

· łyżeczka miodu,

· szczypta mielonej kolendry,

· szczypta kuminu,

· szczypta papryki chilli.

Kurczak satay z sosem orzechowym – sposób przygotowania

Satay z kurczaka – przygotowanie mięsa

Aby przygotować satay z kurczaka, na początek oczyść i umyj dokładnie mięso. Filet pokrój w szerokie podłużne paski. Warto pamiętać, że mięso straci na objętości podczas grillowania.

Satay z kurczaka – sos satay do mięsa

Aby przygotować marynatę do kurczaka satay, należy zmieszać ze sobą w miseczce: olej, wyciśnięty ząbek czosnku, starty imbir, sok z cytryny, sos sojowy, kolendrę, kumin, kurkumę oraz odrobinę chilli. W tak przygotowanym sosie satay trzeba zanurzyć mięso i odstawić je do lodówki na minimum godzinę, a jeśli jest taka możliwość – na całą noc.

Pasta satay – przepis

W międzyczasie warto przygotować sos orzechowy satay. Mleczko kokosowe należy podgrzać na małym ogniu w rondelku, dodać 6 łyżek masła orzechowego, łyżkę soku z cytryny, łyżkę sosu sojowego, łyżeczkę miodu, szczyptę mielonej kolendry, szczyptę kuminu, szczyptę papryki chilli i wszystko razem mieszać do momentu uzyskania gładkiej masy.

Szaszłyki satay – nadziewanie mięsa

Dobrym pomysłem jest posmarowanie patyczków oliwą przed nałożeniem na nie kurczaka. Mięso trzeba nadziać na patyczki i włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i ustawionego na opcję grill. W trakcie grillowania warto obracać satay z kurczaka, tak aby przypiekł się równomiernie z każdej strony.


Zobacz film: Waldorf z kurczaka, jarmużu, winogron. Źródło: Dzień Dobry TVN

Satay z kurczaka w sosie orzechowym – sposób serwowania

Kurczak satay doskonale sprawdza się jako przystawka na przyjęciu dzięki wygodnej formie jedzenia. Potrawa ta wygląda wyjątkowo efektownie, kiedy pałeczki z mięsem ułożone są na eleganckiej salaterce końcówkami do góry, tak aby każdy gość mógł bez problemu je chwycić. Kurczaka satay warto przed podaniem posypać po wierzchu świeżą kolendrą i ułożyć na talerzu kawałek limonki.

Satay z kurczaka może być równie dobrze propozycją na malajsko-indonezyjski obiad. Kurczaka w sosie satay można podawać z ryżem i surówką z białej kapusty. Satay z kurczakiem prezentuje się świetnie, kiedy sos nałożony jest do osobnej miseczki i ułożony koło talerza z mięsem.

Warto również wybrać się do restauracji, by spróbować tego przysmaku. W menu danie może być zapisane jako “saté” lub “chicken satay”.

Co sądzisz o tym artykule?
64
6
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0