Pieczony kurczak z warzywami – kurczak w całości, udka lub pierś z kurczaka – jak zrobić?

Pieczony kurczak z warzywami na talerzu
Fot. boblin / Getty Images
Kurczak pieczony z warzywami i ziemniakami może być pysznym daniem obiadowym, do którego nie trzeba przygotowywać dodatkowo surówki ani sosów. Kurczak pieczony na warzywach to danie, które łatwo dopasować do gustu swojego i innych domowników, dzięki doborowi warzyw i przypraw.

Kurczak pieczony z warzywami wymaga użycia różnych ziół. W zależności od tego, jaki charakter ma mieć danie, można wybrać przyprawy spośród wszystkich pasujących do tego mięsa. Pieczony kurczak z warzywami może być doprawiony czerwoną słodką papryką, solą, pieprzem, estragonem, majerankiem, bazylią, oregano, tymiankiem, czosnkiem, rozmarynem i szałwią. Najlepiej wybrać jedną lub dwie przyprawy, żeby nie zdominować smaku mięsa i warzyw.

Kurczak pieczony z ziemniakami i warzywami – przepis na kurczaka pieczonego w całości

Kurczak pieczony w warzywach może być pieczony w brytfannie, w dowolnej blaszce lub w folii. To, jak upiec kurczaka z warzywami, zależy od wielkości porcji mięsa i wybranych dodatków. Kurczak pieczony z warzywami w rękawie jest najsmaczniejszy, gdy mięso i warzywa przyrządza się w oddzielnych kawałkach rękawa do pieczenia. Wówczas można dodać inne przyprawy do ziemniaków czy warzyw, a inne do kurczaka, by potem te smaki połączyć na jednym talerzu.

Kurczak pieczony w całości z warzywami może nie zmieścić się do naczynia żaroodpornego, dlatego poleca się jego pieczenie w folii. Kurczak pieczony w rękawie z warzywami jest miękki i delikatny. Dla fanów mocno chrupiącej skórki i chrupiących z wierzchu warzyw smacznym daniem jest też cały kurczak pieczony z warzywami bez przykrycia, w brytfannie czy blaszce. Niezależnie od tego, jak piecze się kurczaka z warzywami, można go nadziać lub nie zgodnie z upodobaniami.

Kurczak pieczony z warzywami – przepis

Składniki:

· 1 cały kurczak o wadze ok. 1800-2000 g,

· 2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki,

· 2 ząbki czosnku,

· 2 łyżeczki ulubionych ziół, np. estragonu, rozmarynu lub tymianku,

· 2 cebule,

· 6 ziemniaków,

· 1 por,

· 3-4 marchewki,

· 1 czerwona papryka,

· 1 łyżka przyprawy do ziemniaków,

· 4 łyżki oleju.

Sposób przygotowania:

1. Kurczaka umyj, osusz, usuń kuper, możesz usunąć też szyję.

2. Wymieszaj 2 łyżki oleju z czerwoną słodką papryką mieloną, 2 rozgniecionymi ząbkami czosnku i ziołami i miksturą natrzyj dokładnie mięso z zewnątrz i w środku.

3. Do środka kurczaka włóż cebulę.

4. Marchew, pora, drugą cebulę i ziemniaki obierz, umyj i pokrój – marchew i pora w krążki, ziemniaki np. w łódki. Paprykę pozbaw gniazd nasiennych i także pokrój.

5. Brytfannę posmaruj 2 łyżkami oleju. Ułóż na niej z jednej strony warzywa, posyp ziemniaki przyprawą do ziemniaków. Obok warzyw połóż kurczaka. Jeśli pieczesz kurczaka z warzywami w rękawie, do jednego rękawa włóż mięso, a do drugiego warzywa, nie musisz też smarować blachy tłuszczem.

6. Wstaw wszystko do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piecz do miękkości mięsa i warzyw, około 1,5-2 godzin.

Pieczone udka z kurczaka z warzywami – przepis na pieczone pałki z kurczaka z warzywami

Jeśli nie chcesz piec całego kurczaka, wybierz udka lub podudzia, czyli tzw. pałki. Możesz też postawić na ćwiartki z kurczaka pieczone z warzywami , jeśli nie możesz się zdecydować, którą ich część wybrać. Zestaw warzyw może być taki sam, jak w przepisie na całego kurczaka pieczonego z warzywami, możesz też zmodyfikować go, dodając cukinię, dynię lub inne ulubione warzywa.

Jeśli nie przepadasz za ziemniakami, możesz zrobić pieczonego kurczaka z ryżem i warzywami (np. mrożonymi). W tym celu na dno naczynia, w którym chcesz upiec danie, wsyp 300 g ryżu i zalej go 3 szklankami bulionu, a następnie wysyp na to mrożonkę warzywną. Na wierzchu ułóż 6 pałek kurczaka i piecz godzinę w 180°C. Takie udka z kurczaka pieczone z warzywami możesz podlać w trakcie pieczenia bulionem, jeśli cały wyparował, a ryż jest jeszcze twardy.

Udka z kurczaka pieczone w naczyniu z warzywami można doprawić ziołami lub przygotować do nich pyszną surówkę z pora, kapusty czy marchewki.

Zobacz film: Kurczak na trzy sposoby. Źródło Dzień Dobry TVN

Pieczona pierś z kurczaka z warzywami – co zrobić, żeby nie była sucha?

Pierś z kurczaka pieczona z warzywami może być równie pyszna co udka, ale jeszcze bardziej delikatna i chudsza. Filet z kurczaka pieczony z warzywami trzeba umyć, osuszyć i pokroić w taką kostkę, by była nieco mniejsza niż kawałki dodawanych warzyw. Można doprawić ją tak, jak inne rodzaje mięsa.

Pierś z kurczaka pieczona w piekarniku z warzywami pozostanie soczysta i aromatyczna, jeśli mięso wymieszasz z warzywami, skropisz wszystko oliwą lub olejem i wstawisz do mocno rozgrzanego piekarnika (nawet do 260°C). Dzięki wysokiej temperaturze pieczone filety z kurczaka z warzywami upieką się i nie zdążą wysuszyć wewnątrz, ponieważ w piekarniku spędzają około 15-20 minut.

Inna opcją na soczystą pierś jest kurczak pieczony w folii z warzywami . Wówczas maksymalna temperatura to 220°C, a do rękawa z mięsem trzeba dodać tłuszcz lub warzywa takie jak papryka, pomidory (mogą być pomidorki koktajlowe) czy inne zawierające stosunkowo dużo soku.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości