Przepisy kulinarne

Kuchnia Iwony Pavlowic

Krzysztof Pawłowski zrzucił 90 kilogramów, a Elwira Bałaban 40 kg. W kuchni Dzień Dobry Wakacje opowiedzieli, jak tego dokonali i ile czasu oraz wysiłku im to zajęło. Towarzyszyli im Iwona Pavlowic z wynikiem 19 kilogramów oraz Wojtek Oświęcimski, tym razem w roli szefa kuchni. Zobacz, co razem wyczarowali.

Sałatka z grillowanymi krewetkami oraz kremem balsamicznym

Składniki:

rukola


salata lodowa


roszponka


truskawki


kiełki słonecznika


papryka żółta


pomidorki koktajlowe


krewetki duże ( 16-20 szt.)


krem balsamiczny


prażone ziarna sezamu


oliwa extra virgin


czosnek



Sposób przygotowania:

Krewetki obieramy, płuczemy i polewany lekko oliwą. Pieczemy na patelni grillowej lub grillujemy. Warzywa dzielimy na cząstki, truskawki na ćwiartki, paprykę kroimy na dość cienkie paseczki. Sałaty łączymy z pozostałymi składnikami, a całość polewamy kremem balsamicznym.



Kurczak faszerowany łososiem na młodym szpinaku z ryżem jaśminowym i sosem lazurowym

Składniki:

filety z kurczaka


filet z łososia


świeży szpinak


czosnek


pomidorki koktajlowe


1 zwykła oliwa


1 oliwa extra virgin


sól


pieprz


śmietana 18%


ser lazur


pieprz zielony w zalewie


pół kostki masła


ryż jaśminowy


natka pietruszki


ziarna słonecznika


wykałaczki



Sposób przygotowania:

Piersi z kurczaka myjemy i wykrawamy w nich kieszonki. Filet z łososia kroimy na kostkę, którą po przyprawieniu wkładamy w koszulki wydrążone w kurczaku. Całość obsmażamy lekko, a następnie spinamy wykałaczkami. Pieczemy 20 minut w temperaturze 180 stopni. Szpinak mieszamy z czosnkiem. Ze śmietanki i serka pleśniowego robimy sos. Całość podajemy z ryżem ugotowanym na sypko.



Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
48
5
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0