Materiał promocyjny

Kuchnia Andrzeja Grabowskiego

Książka "Na garnuszku życia" to wspomnienia popularnego i lubianego aktora Andrzeja Grabowskiego. Autor z dużą dawką humoru opowiada o swoim dzieciństwie, młodości, najbliższych, dzieląc się z czytelnikami swoimi spostrzeżeniami i przemyśleniami. Co przygotował w naszej kuchni?

Jajecznica po góralsku

Składniki:

4 jaja

4 dkg słoniny

3 dkg oscypka

6 dkg bułki

1/5 łyżki mleka

1 łyżka posiekanej natki pietruszki

Przygotowanie:

Słoninę pokroić w drobną kostkę i usmażyć. Pokrojoną również w drobną kostkę bułkę, dodać do słoniny i lekko przyrumienić. Jajka rozmieszać z mlekiem i startym oscypkiem, wlać do grzanek i smażyć na małym ogniu, cały czas mieszając. Przed podaniem jajecznicę posypać natką pietruszki.

Oscypek na rukoli

Składniki:

garść rukoli

garść malin

1 oscypek

1 łyżka oleju

1 łyżka miodu

1 łyżka octu balsamicznego

Przygotowanie:

Rozłożyć rukolę na talerzu. Podsmażyć maliny na oleju. Dodać łyżkę miodu i ocet balsamiczny. Wymieszać. Dodać pokrojony w plastry oscypek. Podsmażyć. Rozłożyć wszystko na liściach rukoli. Polać musem malinowym.

Placki z cukinii przekładane grillowanym kurczakiem z sosem grzybowym

Składniki:

1 cukinia

pierś kurczaka

1 jajko

3 łyżki mąki

sól

pieprz

Sos grzybowy:

1 cebula

50 dkg pieczarek

1 łyżka mąki

śmietana

sól

pieprz

Przygotowanie:

Zetrzeć cukinię, dodać jajko i mąkę. Wymieszać. Z powstałej masy usmażyć placki. Pierś z kurczaka podsmażyć na patelni. Z placków i usmażonej piersi kurczaka, na zmianę, uformować wieżyczkę na talerzu. Polać sosem grzybowym.

Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości