Krem brûlée to jeden z najpopularniejszych francuskich deserów. Jest to bardzo delikatny krem znajdujący się pod warstwą skarmelizowanego cukru. Francuzi przepadają za tym deserem – a Ty? Dowiedz się, jak zrobić krem brûlée!

Wykonanie kremu brûlée nie jest bardzo trudne. Wymaga jednak przestrzegania kilku ważnych zasad. Jak przygotować krem brûlée ? Poniżej podajemy przepis wraz z kilkoma ciekawymi informacjami na temat tego przysmaku!

Krem brûlée – zacznijmy od początku

Niektórzy mogą zapytać: krem brûlée – co to takiego ? Pytanie to może być uzasadnione, ponieważ ten przysmak nie jest bardzo popularny na polskich stołach. Krem brûlée to francuski deser, jeden z najbardziej znanych i lubianych deserów na całym świecie. Możemy poznać go po skarmelizowanej warstwie, którą należy delikatnie rozbić łyżeczką, aby dostać się delikatnego kremu. Krem brûlée można jeść jako deser, ale można dodawać również krem brûlée do tortu .

Deser krem brûlée może pochwalić się bardzo długą historią. Po raz pierwszy został opisany w XVII wieku i od tego czasu wciąż króluje nie tylko na francuskich stołach – choć bez wątpienia to właśnie tam jest najpopularniejszy.

Krem brûlée – przepis

Jak zrobić krem brûlée? To wcale nie jest takie trudne! Wystarczy przygotować potrzebne składniki i przestrzegać kilku ważnych zasad. Poniżej znajdziecie przepis na krem brûlée dla 6 osób.

Składniki:

· 4 żółtka,

· 30 g mąki ziemniaczanej,

· ½ litra mleka,

· 80 g cukru,

· dodatkowy cukier do karmelizacji,

· laska cynamonu,

· skórka z cytryny.

Wszystkie żółtka ucieramy wraz z mąką ziemniaczaną. Mleko wlewamy do garnka, dodajemy do niego cukier, cynamon i startą skórkę z cytryny – wszystko gotujemy. Do masy z utartych żółtek i mąki powoli dodajemy gorące mleko. W tym czasie całość bardzo energicznie mieszamy. To niezwykle ważne, aby krem brûlée był naprawdę delikatny i gładki. Następnie całość podgrzewamy. Jeżeli w kremie są jakiekolwiek grudki, a najczęściej nie jest on w pełni gładki, należy przetrzeć go przez bardzo gęste sito. Dopiero wtedy francuski krem brûlée możemy rozlać do maleńkich naczyń, najlepiej specjalnych foremek. Deser pozostawiamy do ostudzenia, a następnie posypujemy go cukrem. Aby skarmelizować przysmak, należy podgrzać go za pomocą lutlampy. To już cały przepis na krem brûlée!

Krem brûlée – nie ma jednego przepisu

Przez wiele lat stworzono mnóstwo przepisów tego deseru. Podany wyżej krem brûlée bez pieczenia jest tylko jednym z wielu. Równie popularnym jest przepis na waniliowy deser zapiekany w piekarniku . Poniżej przepis na 4–5 porcji.

Składniki:

· 2 szklanki śmietany kremówki,

· ½ szklanki ciepłego mleka,

· 1 laska wanilii,

· 6 żółtek,

· 5 łyżek brązowego cukru,

· dodatkowy cukier do karmelizacji.

Do rondelka przelewamy mleko, śmietanę oraz dodajemy wanilię. W osobnym naczyniu ucieramy żółtka z cukrem. Po uzyskaniu gładkiej konsystencji dodajemy je do zagotowanego mleka ze śmietaną, cały czas mieszając. Powstałą masę przecedzamy przez sitko i umieszczamy w małych naczynkach – najlepiej porcelanowych. Tak przygotowany krem brûlée umieszczamy w piekarniku na 30–40 minut w temperaturze 110 stopni. Po wyciągnięciu deseru z piekarnika studzimy go, posypujemy cukrem, który następnie karmelizujemy.

Nie masz odpowiedniej lutlampy i nie wiesz, w jaki sposób skarmelizować cukier? Krem brûlée bez palnika jest możliwy do wykonania. Wystarczy, że mocno nagrzejesz łyżkę nad ogniem, a następnie przyłożysz ją do brązowego cukru, którym wcześniej został posypany deser – cukier się rozpuści.

Czekolada, owoce – wariacje na temat kremu brûlée

Krem brûlée czekoladowy? A może krem brûlée z malinami ? Tak naprawdę przy tworzeniu tego deseru może ograniczać nas wyłącznie wyobraźnia. Jeżeli zdecydujemy się na wariant z czekoladą, warto pamiętać, aby wybrać czekoladę gorzką – świetnie komponuje się ona z resztą składników.

Krem brûlée – kalorie

Nie można zaryzykować stwierdzenia, że krem brûlée nie jest deserem kalorycznym. Jednak od czasu do czasu powinniśmy pozwolić sobie na taki francuski przysmak. W porównaniu do wielu innych deserów krem brûlée ma niską zawartość tłuszczów nasyconych. Niestety zawartość węglowodanów jest dość wysoka, dlatego nie poleca się spożywania tego deseru zbyt często, zwłaszcza, jeżeli chcemy dbać o linię. W 100 g tego deseru znajduje się 320 kcal. Tyle samo kalorii jest w pączku, w jednym kotlecie z indyka czy w jednym kawałku pizzy. Krem brûlée oczywiście jest kaloryczny, jednak sam deser ma tak cudowny smak, że czasem można dla niego zgrzeszyć!

Warto przyrządzić krem brûlée – jego wykonanie nie zajmuje dużo czasu, a smak jest niezapomniany! Być może polubisz go tak bardzo, jak Francuzi? Spróbuj koniecznie – na pewno nie pożałujesz!

Zobacz film: Na deser. Źródło Dzień Dobry TVN


Co sądzisz o tym artykule?
79
8
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0