C: Jeśli chcesz zostać piwowarem amatorem i obdarować rodzinę oraz przyjaciół własnoręcznie uwarzonym trunkiem, musisz się zaopatrzyć w kilka rzeczy. Na szczęście istnieje wiele specjalistycznych sklepów, które oferują gotowe zestawy do domowego warzenia piwa, tzw. brewkit. Być może uda ci się znaleźć zestaw zawierający większość z wymienionych poniżej składników i naczyń.
Jak zrobić piwo? Zacieranie ziaren
To proces namaczania słodu w odpowiedniej temperaturze, tak by przerobić skrobię zawartą w ziarnach słodu na cukier. Wyróżnia się trzy metody zacierania:
· zacieranie sterowane temperaturowo;
· zacieranie infuzyjne;
· zacieranie dekokcyjne.
W przepisie na piwo domowym sposobem zastosujemy najprostszą metodę, czyli zacieranie infuzyjne.
Jak zrobić piwo w domu i czego potrzebujesz?
Składniki:
· 3,5 kg ześrutowanego słodu,
· roztwór jodowy,
· chmiel goryczkowy,
· chmiel aromatyczny.
Sprzęt:
· 2 fermentatory, 1 z filtratorem, 1 z pokrywką z rurką fermentacyjną,
· termometr,
· balingometr,
· wężyk do przelewania piwa,
· butelki i kapsle,
· kapslownica.
Zanim zaczniesz, pamiętaj, że każde naczynie i każdy element , którego użyjesz, musisz uprzednio dokładnie wysterylizować : fermentator, pokrywkę, filtrator, łyżki, wężyk i butelki.
Warzenie piwa krok po kroku:
Zacieranie
1. Wlej 14 litrów wody do garnka o objętości przynajmniej 30 litrów.
2. Podgrzej wodę do temperatury 65oC. Wsyp wyśrutowany słód i dokładnie wymieszaj.
3. Przetrzymaj zacier w tej temperaturze 30 minut.
4. Wykonaj próbę jodową, aby ustalić obecność skrobi: łyżkę zacieru przełóż na talerzyk i skrop roztworem jodowym. Jeśli zabarwi się na fioletowo, w zacierze obecna jest skrobia. Kiedy już nie będzie się barwić, oznacza to, że proces zacierania został zakończony.
5. Po 30 minutach podgrzej zacier do 78oC, mieszając, aby się nie przypalił. Przetrzymaj go w tej temperaturze 10 minut.
Filtrowanie przy warzeniu piwa
1. Zacier ostrożnie wlej do wyposażonego w filtrator fermentatora.
2. Rozpocznij filtrację. Pierwsze 1–2 litry przefiltrowanej brzeczki będą mętne, dlatego podstaw garnuszek pod filtrator, a gdy zauważysz klarowną brzeczkę, zatrzymaj filtrację, aby z powrotem wlać tę mętną do fermentatora z zacierem.
3. Teraz możesz zacząć właściwą filtrację. Jeśli w fermentatorze zacznie się odsłaniać młóto, czyli osad z kiełek słodu, dolej wody o temperaturze 78oC.
4. Kontynuuj, aż otrzymasz o 3 litry więcej brzeczki niż zacieru. Zanim przejdziesz do gotowania, za pomocą balingometru sprawdź gęstość brzeczki na próbce ostudzonej do 20oC.
Warzenie piwa: chmielenie
1. Przelej brzeczkę do garnka i doprowadź do wrzenia.
2. Wsyp chmiel goryczkowy i gotuj 45 minut, przykrywając lekko garnek. Następnie dosyp chmiel aromatyczny i gotuj jeszcze 15 minut.
3. Gorącą brzeczkę przelej do fermentatora z filtratorem. Przefiltruj, a potem ostudź fermentator z brzeczką w wannie z zimną wodą.
Drożdże w warzeniu piwa
1. Drożdże suche dobrze jest najpierw uwodnić. Wsyp saszetkę drożdży do sterylnego kubka z wodą o temperaturze 20oC. Wymieszaj dokładnie i zostaw pod przykryciem na godzinę.
2. Do wystudzonej brzeczki o temperaturze 20oC dodaj drożdże z kubka.
Fermentacja
1. Fermentator z brzeczką zamknij szczelnie pokrywką z rurką fermentacyjną. Pamiętaj, aby wlać wodę do rurki fermentacyjnej.
2. Po 24 godzinach powinna się pojawić piana, co jest sygnałem, że zaczęła się fermentacja.
3. Pozostaw zamknięty fermentator na tydzień w temperaturze pokojowej. Po tym czasie piana na piwie opadnie.
4. Aby mieć pewność, że brzeczka jest wystarczająco sfermentowana, nabierz łyżkę i zmierz gęstość piwa balingometrem. Gęstość powinna być poniżej 4 stopni Blg.
Warzenie piwa – fermentacja cicha
1. Przelej piwo z jednego fermentatora do drugiego za pomocą wężyka. Szczelnie zamknij fermentator i pozostaw na 7 dni. Do cichej fermentacji nie potrzebujesz już rurki fermentacyjnej.
2. W tym czasie wysterylizuj butelki oraz kapsle.
3. Aby piwo było gazowane, trzeba dodać do niego glukozę. Na 20 litrów piwa potrzeba ok. 120 g glukozy. Rozpuść glukozę w niewielkiej ilości gorącej wody i wlej do fermentatora.
4. Do tego samego fermentatora wlej piwo, aby wymieszało się z glukozą.
5. Rozlej piwo do butelek za pomocą wężyka, pozostawiając w butelce miejsce na gaz.
6. Zamknij butelki za pomocą kapslownicy.
7. Pozostaw butelki w ciemnym miejscu w temperaturze 15–20oC. Po 4 tygodniach piwo jest gotowe do spożycia.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN