Jak działa frytkownica bez oleju i czym kierować się przy wyborze?

frytkownica, jak działa frytkownica, jaką frytkownicę wybrać, frytki bez tłuszczu
venusphoto/Getty Images
Frytkownica bez oleju jest idealną propozycją dla osób, które cenią sobie zdrowe posiłki. Można w niej przyrządzić ulubione frytki czy mięso bez dodatku tłuszczu. Sprawdź, jak wybrać frytkownicę beztłuszczową – na co zwracać uwagę.

Przestrzegając zasad zdrowego odżywiania, niekoniecznie należy rezygnować z ulubionych potraw, które na pierwszy rzut oka wyglądają na niezdrowe. Przykładem takiego dania są frytki. Frytkownica bez oleju może pomóc przygotować je w znacznie zdrowszej, odchudzonej wersji. Jak działa frytkownica bezolejowa, jakie są jej zalety i czym kierować się przy wyborze sprzętu w sklepie?

Jak działa frytkownica beztłuszczowa?

Frytkownica beztłuszczowa to propozycja, która od pierwszych dni obecności na rynku zaskarbiła sobie uznanie miłośników zdrowego stylu życia oraz racjonalnego odżywiania. Frytki, tak uwielbiane przez ludzi w różnym wieku, w końcu zaczęły być mniej tłuste, łatwiej przyswajalne oraz pozbawione pustych kalorii. Frytkownica beztłuszczowa na gorące powietrze pozwala na przygotowanie szybkiego, smacznego posiłku.

Jak działa frytkownica beztłuszczowa? Przede wszystkim w odróżnieniu od tradycyjnego sprzętu nie wymaga użycia oleju. Umieszczone w specjalnym bębnie frytki nie smażą się w głębokim tłuszczu, lecz pieką przy pomocy ruchu gorącego powietrza. Specjalna konstrukcja sprzętu umożliwia jego równomierne rozprowadzenie, dlatego każda z frytek jest dobrze upieczona oraz odpowiednio chrupka. Frytkownica bezolejowa działa podobnie do tradycyjnych piekarników, jednak czas oczekiwania na danie jest znacznie krótszy. Odpowiedni silnik oraz znacznie mniejszy rozmiar bębna sprawiają, że urządzenie działa zauważalnie szybciej niż piekarnik, a efekt jest znacznie bardziej zadowalający.

Frytkownica bez oleju jest użytecznym sprzętem w kuchni, który pozwoli na przygotowanie znacznie większej liczby potraw niż same frytki. Urządzenie może być wykorzystywane podczas pieczenia warzyw czy mięsa. Zasada działania jest taka sama jak w przypadku frytek. Dzięki temu warzywa oraz mięso uzyskują idealną miękkość oraz chrupkość. Jedzenie może smakować nieco inaczej niż przygotowane w sposób tradycyjny, jednak jego najważniejszą zaletą jest znacznie mniejsza zawartość tłuszczu. Co więcej, produkty przygotowywane do spożycia przy pomocy ciepłego powietrza pochłaniają mniej soli oraz nie przenoszą do organizmu rakotwórczych składników, które są wynikiem smażenia w głębokim tłuszczu.

Frytkownica bez oleju alternatywą dla piekarnika

Frytkownica bez oleju poprzez swoje działanie może być porównana z niewielkim piekarnikiem. To idealna alternatywa dla tradycyjnego sprzętu, która niesie za sobą wiele korzyści. Po pierwsze, zdrowsze posiłki, o czym zostało wspomniane powyżej, ale również oszczędności w domowym budżecie oraz przestrzeni.

Nowoczesna frytkownica beztłuszczowa może całkowicie wyeliminować potrzebę posiadania piekarnika w domu. Jeśli w danej kuchni nie przygotowuje się dużych porcji ciast czy mięs, sprzęt w zupełności spełni oczekiwania użytkowników. To propozycja, która idealnie sprawdzi się w niewielkiej kuchni, w której nie ma miejsca na duży i często nieporęczny piekarnik. Dodatkowo dobra frytkownica kosztuje znacznie mniej niż piekarnik, a po jej zakupie nie trzeba zmieniać aranżacji kuchni. Frytkownica potrzebuje również znacznie mniej energii elektrycznej niż tradycyjny piekarnik, co przynosi pewne oszczędności w płaceniu rachunków za prąd. Co więcej, sprzęt nie wymaga dodatków do pieczenia – nie trzeba kupować oleju, papieru do pieczenia bądź specjalnych blaszek i foremek.

Frytkownica bezolejowa – czym kierować się przy wyborze?

Frytkownica bezolejowa, jak każdy inny sprzęt, cechuje się kilkoma parametrami, o których należy pamiętać podczas zakupu. Jaka frytkownica jest najlepszym rozwiązaniem? Trudno o jednoznaczną odpowiedź, wszystko zależy od indywidualnych potrzeb oraz preferencji. Oto kilka podpowiedzi, które pomogą w wyborze odpowiedniego sprzętu.

  1. Najważniejsza jest moc. Im ma wyższą wartością, tym frytkownica nagrzewa się szybciej i jest w stanie w krótszym czasie przygotować posiłek. Moc poszczególnych modeli zamyka się w granicach od 900 W do 2500 W. Standardem jest jednak moc 1200 W, która pozwala na przygotowanie lekko chrupiących frytek w kilka minut.
  2. Warto zwrócić uwagę na liczbę programów, jakie zostały przygotowane przez producenta. Podstawą są trzy programy, ale może okazać się, że dana frytkownica ma kilka dodatkowych. Ciekawą propozycją jest tryb rozmrażania. Frytkownica bezolejowa wyposażona w ten program jest również konkurencją dla kuchenki mikrofalowej.
  3. Wielkość sprzętu oraz pojemność koszyka wewnątrz jest również ważna oraz powinna iść w parze z mocą danego urządzenia. Im większy koszyk, tym wymagana jest większa moc i należy na to zwrócić szczególną. Wartość wyrażona jest zazwyczaj w kilogramach.
  4. Zakres temperatury ułatwi kontrolę nad danym sprzętem i pozwoli przygotować potrawy zgodnie z indywidualnymi preferencjami.
  5. Nie bez znaczenia jest również design sprzętu. Współczesne frytkownice mogą być nie tylko funkcjonalnym elementem wyposażenia kuchni, lecz także ciekawą ozdobą, która podkreśli indywidualny charakter wnętrza.

Zobacz też:

Zobacz wideo: Rozbrajający maluch. Zasypia nad jedzeniem, ale frytki zjeść musi

Autor: Adrian Adamczyk

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy! 
Materiał promocyjny

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy!