Przepisy kulinarne

Eliksir młodości tkwi w żywności

W kuchni Dzień Dobry TVN gotuje Piotr Kucharski. Pomaga mu Aneta Łańcuchowska. Dietetyczka podpowiada, jakie jeść produkty, by skóra przez długi czas zachowała młody wygląd. Na naszym stole pojawiły się takie potrawy jak: zupa z soczewicy, groch z pieczoną dynią i papryką oraz tatar z łososia i awokado.

 

 

 

Zupa z soczewicy

Składniki:
Szklanka zielonej soczewicy
Mała cebula
Marchewka
¼ brokuła lub ¼ opakowania mrożonych brokułów
Łyżka płatków migdałowych
Łyżka oleju rzepakowego

Przygotowanie:
Do gotującej się wody dodaj szklankę zielonej soczewicy, wcześniej przepłukanej w wodzie. Następnie dodaj marchewkę obraną i pokrojoną w plastry, brokuła oraz wcześniej podsmażoną na łyżce oleju rzepakowego cebulę. Całość przypraw. Zupę gotuj ok. 25 min. Po ugotowaniu zmiksuj ją na krem. Gotową zupę posyp płatkami migdałowymi, wcześniej uprażonymi na suchej patelni.

Tatar z łososia z sałatką z awokado

Składniki:
Tatar:
400 g łososia
Czerwona cebula
2 łyżki oliwy
1,5 łyżeczka musztardy dijon
1 łyżka posiekanych listków kolendry
Sok z połówki limonki
Sól i pieprz

Sałatka z awokado:
3 dojrzałe awokado
4 dymki
3 pomarańcze
0,5 cytryny
20 ml oliwy
Sól i pieprz
3 łyżki sezamu
2 łyżki maku

Przygotowanie:
Łososia pokrój w 0,5 cm kostkę. Cebulę posiekaj w drobną kostkę, dodaj do łososia. Wymieszaj i dodaj 2 łyżki oliwy, wymieszaj. Dodaj musztardę oraz sok z limonki. Przypraw solą i pieprzem, wymieszaj. Awokado obierz, pokrój w kostkę. Z pomarańczy wyciśnij segmenty i pokrój na mniejsze kawałki, dymkę posiekaj i wymieszaj z awokado. Dodaj sok z cytryny, przyprawi solą i pieprzem i wymieszaj. Sezam i mak upraż na suchej patelni. Sałatkę podawaj z tatarem. Wszystko posyp prażonym makiem i sezamem. Sałatka z awokado jest też świetnym dodatkiem do smażonej ryby.

Groch z pieczoną dynią i papryką

Składniki:
300 g suchego grochu
Cebula
0,5 łyżeczki mielonego kminu
0,5 łyżeczki ostrej papryki
6 ząbków czosnku
Pęczek natki pietruszki
4 łyżki masła
Dynia piżmowa
3 czerwone papryki
Sól i pieprz
Tymianek
Oliwa z oliwek

Sos orzechowy:
3 łyżki masła
Cebula
100 g orzechów włoskich
Sok z cytryny
Sól i pieprz

Przygotowanie:
Groch namocz w wodzie i odstaw na noc do nasiąknięcia. Kilkakrotnie można zmienić wodę. Następnie ugotować w czystej wodzie z łyżeczką soli. W tym czasie obierz dynię i pokrój na 2 cm plastry. Paprykę pokrój na ćwiartki, wytnij pestki. Warzywa ułóż na blaszce do pieczenia, skrop oliwą z oliwek, przypraw solą i pieprzem, posyp tymiankiem i wstaw do rozgrzanego piekarnika i piec około 30 minut. Cebulę i czosnek posiekaj i podsmaż na maśle, dodaj kmin i paprykę. Przesmaż chwilę i dodaj ugotowany groch i podsmaż wszystko razem. Pod koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki, wymieszaj.

Sos: na maśle podpraż posiekaną cebulę oraz orzechy włoskie przez kilka minut. Pod koniec dodaj odrobinę soku z cytryny oraz sól i pieprz.

Groch podawaj z plastrem pieczonej dyni, na wierzchu ułóż kilka kawałków pieczonej papryki. Całość polej sosem orzechowym.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
84
7
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0