Plaga otyłości wśród dzieci
Światowa Organizacja Zdrowia alarmuje, jeżeli nie zatrzymamy plagi otyłości wśród najmłodszych, to w 2025 na świecie nawet 70 mln maluchów do 5. roku życia roku będzie miało nadmierną masę ciała! U 31,2 proc. ośmiolatków w Polsce masa ciała przekracza granicę normy. W tej grupie 18,5 proc. zmaga się z nadwagą, a 12,7 proc. – z otyłością. Zachęcanie dzieci do zdrowego i zbilansowanego żywienia oraz ich aktywizacja powinno być dla rodziców priorytetem.
Wpływ cukru na organizm dziecka
Dzieci spożywają za dużo cukru. I nie chodzi tylko o słodycze. Dzieci zamiast pełnowartościowych produktów wybierają węglowodany proste. Zamiast chleba żytniego wybiorą pszenną bułkę, zamiast pomidora ketchup. Nadmiar cukru w diecie dziecka może skutkować rozwojem nadwagi i otyłości, a także predysponować do wystąpienia takich chorób jak: cukrzyca czy schorzenia sercowo-naczyniowych w późniejszym czasie. Nadmiar cukru w diecie dziecka może powodować problemy z koncentracją i pamięcią. Cukier jest czynnikiem prowadzącym do zaburzeń pamięci i uwagi. Dziecko, sięgając po słodycze, przestaje mieć ochotę na bardziej wartościowy posiłek. Co może skutkować niedoborami wielu witamin i minerałów w organizmie.
Edukacja żywieniowa kluczem do sukcesu
Odpowiednie żywienie dziecka to bolączka większości rodziców. Jak w zbilansowany sposób rozszerzać dietę małego człowieka? Co powinno się znaleźć na talerzu dziecka, by dostarczyć mu wszelkich niezbędnych do optymalnego rozwoju składników? I jak wyrobić w dziecku zdrowe nawyki żywieniowe? Przed takimi pytaniami stoi wielu młodych rodziców.
Niestety spora część maluchów nie lubi jeść. Nie chce próbować nowych produktów. Ich dieta jest bardzo monotonna. Praktycznie każdy posiłek to dla niejadka i jego rodzica prawdziwa przeprawa. Jak się okazuje najczęściej popełnianym błędem jest zmuszanie dziecka do jedzenia oraz niejedzenie wspólnych posiłków. Podobno dziesięć razy podany do spróbowania posiłek w końcu może dziecku zasmakować. Hanna Stolińska zachęca, by jak najczęściej rozmawiać z dzieckiem i zachęcać go do jedzenia zdrowych rzeczy. Bardzo ważną kwestią jest też, by dawać dobry przykład, bo dzieci uczą się nawyków żywieniowych poprzez naśladownictwo.
Ile cukru zjadają Polacy?
Lekarze alarmują, że dzieci poniżej 10. roku życia zjadają dziennie aż 95 gramów cukru, czyli 19 łyżeczek. To zdecydowanie za dużo, bo "bezpieczna" dawka nie powinna przekraczać 24 gramów, czy 5,5 łyżeczki.
W przypadku dorosłych nie jest lepiej. Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) - w ciągu dnia - wolno im spożyć maksymalnie 12 łyżeczek cukru (ok. 50 g). Zgodnie z zaleceniami Amerykańskiego Towarzystwa Kardiologicznego – kobiety mogą zjeść 6 łyżeczek cukru, a panowie – 9. Tymczasem przeciętny Amerykanin zjada 22 łyżeczki cukru dziennie, a Polak – 24.
Czy wprowadzona 1 stycznia 2021 roku tzw. opłata cukrowa i wzrost cen słodkich napojów sprawi, że cukru w diecie Polaków będzie mniej? To się dopiero okaże. Pieniądze z podatku mają być przeznaczone na finansowanie opieki zdrowotnej, profilaktykę, edukację oraz programy, które będą zachęcały do zdrowego stylu życia.
Warto podkreślić, że na wprowadzenie opłaty cukrowej zdecydowała się nie tylko Polska. Podobny podatek obowiązuje już w USA oraz niektórych krajach Unii Europejskiej (Estonii, Irlandii, na Węgrzech czy we Francji).
Zobacz też:
Ranking diet 2021. Najgorsze: Dukana i Keto. Która najlepsza i najzdrowsza?
Od 1 stycznia wszedł w życie podatek cukrowy. Jakie produkty podrożały?
9-letni Hubert schudł 40 kilogramów. "Było mi ciężko i nie mogłem funkcjonować"
Autor: Magdalena Gudowska
Źródło zdjęcia głównego: Digital Vision