Dorsz czarny cieszy się dużą popularnością w Niemczech, Norwegii czy Islandii. Mięso dorsza czarnego ma wartość odżywczą, którą doceniają zwolennicy zdrowego trybu życia. Dorsz czarny można podawać z warzywami, ryżem i koniecznie z plasterkiem cytryny.

Dorsz czarny nadaje się do smażenia i pieczenia. Można go serwować z pomidorami, jego smak podkreśla też dodawany do potrawy czosnek. Osoby będące na diecie powinny spróbować przepisu na filet z dorsza czarnego na parze.

  • Dorsz czarny – charakterystyka ryby
  • Dorsz czarny – wartości odżywcze i wykorzystanie
  • Smażony filet z dorsza czarnego - przepis
  • Filet z dorsza czarnego z piekarnika
  • Przepis na filet z dorsza czarnego na parze

Dorsz czarny – charakterystyka ryby

Dorsz czarny to ryba drapieżna należąca do rodziny dorszowatych. Jego celem w trakcie polowań są przede wszystkim śledzie. Młode osobniki polują głównie na skorupiaki. Jest bliskim krewniakiem rdzawca. Ma niemal tak duże znaczenie gospodarcze, jak dorsz atlantycki czy plamiak.

Jego znakiem rozpoznawczym jest oliwkowo-zielony grzbiet, czasem jest on czarny lub czarno-brązowy. Brzuch dorsza czarnego jest zabarwiony na kolor srebrno-biały. Niemniej charakterystyczna jest jasna linia boczna, która biegnie wzdłuż całej ryby. Dorsz czarny posiada wyraźnie odcięte od siebie płetwy grzbietowe, wciętą płetwę ogonową, a długość jego ciała, przy której osiąga dojrzałość płciową, to z reguły 40 – 70 cm.

Spotkać go można u kanadyjskich wybrzeży Atlantyku, jak i u wybrzeży Europy, występuje w wodach zachodniego Bałtyku.

Dorsz czarny – wartości odżywcze i wykorzystanie

W Polsce dorsz czarny jest dostępny w postaci filetów. Ryba ta jest zdecydowanie bardziej popularna w Niemczech niż u nas, proponowana jest tam jak Seelachs, czyli łosoś morski.

Dorsz czarny ma wysoką wartość odżywczą . Posiada delikatne, niskokaloryczne mięso (74 kcal / 100 g mięsa), które zawiera 18% białka i 1% tłuszczu. Filet z dorsza czarnego jest również źródłem witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (witaminy A, D) oraz witamin rozpuszczalnych w wodzie (np. witamina B12). Ważnym jego składnikiem jest selen. Z wątroby dorsza czarnego wytwarza się tran.

Z uwagi na skład mięsa dorsza czarnego i jego smak ryba ta doskonale sprawdza się do smażenia, pieczenia, gotowania na parze lub w zupie. Ryba czarny dorsz w Norwegii służy do przygotowania produktu eksportowego o nazwie sztokfisz. Powstaje on z wypatroszonych i pozbawionych głów ryb suszonych na wolnym powietrzu, na ogromnych stojakach. Po około 3 miesiącach ryby przenoszone są do wewnątrz, gdzie dojrzewają.

Zobacz też: Dorsz smażony – zdrowy czy nie?

Smażony filet z dorsza czarnego - przepis

Miłośników smażeniny zachwyci dorsz czarny z patelni do przygotowania, którego potrzebny jest:

· filet z dorsza – 250 g (porcja dla 2 – 3 osób),

· pomidorki koktajlowe – 300 g,

· chorizo - 100 g,

· pozbawione pestek czarne oliwki – garść,

· ocet z czerwonego wina,

· liście bazylii – garść,

· oliwa do smażenia,

· sól morska,

· pieprz.

Dorsza usmażyć na patelni z małą ilością oliwy. Pomidory pokroić i oprószyć solą i pieprzem. Dodać do nich kilka kropli octu, oliwy i połowę liści bazylii, wszystko dokładnie wymieszać. Chorizo usmażyć obok ryby, dodać do niej pomidory, całość dusić około 1 minutę. Na talerzu położyć chorizo z pomidorkami i następnie dorsza, na którego wysypać oliwki i resztę liści bazylii.

Filet z dorsza czarnego z piekarnika

Zdecydowanie bardziej zdrowy od smażonej ryby jest dorsz czarny z piekarnika. Do przygotowania obiadu dla dwóch osób potrzebny jest:

· dorsz czarny (filet) – 2 sztuki,

· czosnek – 4 ząbki,

· cytryna – 1 sztuka,

· oliwa z oliwek – 2 łyżki,

· sól morska,

· pieprz.

Z cytryny odkroić 4 plastry (z reszty wycisnąć sok), a czosnek zmiażdżyć. Dokładnie umyte i osuszone filety natrzeć solą, pieprzem, czosnkiem oraz sokiem cytrynowym. Ryba powinna pozostać w marynacie kilka minut. Po tym czasie dorsza czarnego przełożyć na nasmarowaną oliwą folię aluminiową, którą trzeba szczelnie zawinąć całą rybę. Filety wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 30 minut. Gotowego dorsza udekorować plasterkami cytryny.

Zobacz też: Dorsz norweski

Przepis na filet z dorsza czarnego na parze

Zamiast smażenia i pieczenia dorsza czarnego można ugotować go na parze. Do przygotowania dania dla 4 osób potrzebne są:

· filety z dorsza – 600 g,

· zielona cukinia – 1 sztuka,

· koper,

· cytryna,

· sól morska,

· pieprz.

Umytą cukinię pokroić na długie paski, które trzeba ułożyć na dnie naczynia do gotowania na parze. Opłukane filety z dorsza czarnego oprószyć solą i pieprzem. Rybę obłożoną plastrami z cytryny i gałązkami kopru położyć na cukinii. Wszystko szczelnie przykryć i gotować przez kwadrans.

W czasie gdy filety gotują się na parze, można przygotować sos, który nada potrawie bardziej wyrazistego smaku. Aby móc go spróbować, trzeba mieć:

· koper – 1/2 pęczka,

· szczypiorek – 1/2 pęczka,

· natkę – 1/2 pęczka,

· mąkę pszenną – 1 łyżka,

· masło – 2 łyżki,

· bulion z jarzyn – 1/2 szklanki,

· śmietanę 18% - szklanka,

· połowę cytryny.

Na patelni przesmażyć masło z mąką, cały czas trzeba mieszać. Dodać bulion oraz śmietanę, doprowadzić do zagotowania. Wsypać posiekane zioła, sól, pieprz oraz sok z połowy cytryny. Wszystko razem gotować około 5 minut.

Gdy ryba będzie gotowa, przełożyć ją na talerz i polać sosem. Danie można podawać z ryżem.

Zobacz też: Smażony, pieczony i gotowany dorsz czarniak

Zobacz film: Filety z dorsza w panierce. Źródło: Dzień Dobry TVN

Co sądzisz o tym artykule?
3
0
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0